Kárpátalja

Határok nélkül

2018. augusztus 8. – Kossuth Rádió

 

Ökológiai veszélyről beszélnek a székelyföldi Hargitafürdőn

Ökológiai veszélyről beszélnek a székelyföldi Hargitafürdőn. A probléma – a bezárt bánya után ott maradt meddőhányó és zagytározó tavak helyzete – nem újkeletű, és kétségtelenül megnehezíti a turisztikai fejlesztést. A megoldás pedig – finoman fogalmazva - késik. Oláh-Gál Elvira vázolja az új helyzetet.

 

Pótfelvételit hirdetett a Pozsonyi Magyar Szakkollégium

Pótfelvételit hirdetett a Pozsonyi Magyar Szakkollégium. A felvételire azok jelentkezését várják, akik a hagyományos egyetemi tömegképzésnél többre vágynak, készek fejlődni, az új ismeretek elsajátításába energiát fektetni. Tehetik mindezt augusztus huszadikáig a szakkollégium.sk oldalon. Mózes Szabolcs igazgatót Haják Szabó Mária kérdezte a részletekről.

 

Vajdaságban évek óta csökken az általános iskola első osztályába iratkozó magyar diákok száma

Vajdaságban évek óta csökken az általános iskola első osztályába iratkozó magyar diákok száma. 2013-ban 1861, 2015-ben 1573, 2017-ben pedig 1409 magyar elsős ült be az iskolapadokba. Idén úgy tűnik, nem lesz jelentős csökkenés – állítja Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának az elnöke, akit Ternovácz István kérdezett.

 

Nem látszik előrelépés az ukrán oktatási törvény kisebbségeket hátrányosan érintő rendelkezéseivel kapcsolatban

Nem látszik előrelépés az ukrán oktatási törvény kisebbségeket hátrányosan érintő rendelkezéseivel kapcsolatban, egyelőre hiábavalónak bizonyulnak az elmúlt hetek erőfeszítései: Bocskor Andrea, Kárpátalja fideszes EP-képviselője az Európai Unió vezetőit kérte, hogy kövessék figyelemmel az ukrajnai eseményeket és szólítsák fel az ukrán hatóságokat az állampolgárok jogainak és békés együttélésének biztosítására. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Velencei Bizottság elnökének számolt be arról, hogy az ukrán kormány eleinte mutatott némi hajlandóságot a Bizottság ajánlásainak végrehajtására, ám előrelépés az ügyben nem történt. Zubánics László közíró, kisebbségi politikus a hátteret világítja meg Zsoldos Barnabással folytatott beszélgetésében.

 

A Temes megyei Végváron az elmúlt héten ötödször rendeztek egyházmegyei hittan- és kézműves tábort

A Temes megyei Végváron – amely jelenleg esperesi székhely is – az elmúlt héten ötödször rendeztek egyházmegyei hittan- és kézműves tábort, mintegy hetven gyermek részvételével. Az áhítatokat, egyházi énekek tanítását az egyházmegye lelkészei végezték, emellett Temes és Arad megyéből valamint a Székelyföldről érkezett oktatók vezetésével ismerkedtek a résztvevők a mézesbáb-készítéssel, varrással, hímzéssel és szövéssel, az üvegfestéssel, a fotózással, a furulyázással és a népdalénekléssel. Amint Bódis Ferenc esperes, a házigazda végvári református egyházközség lelkipásztora Lehőcz Lászlónak elmondta: az elsődleges cél a hit megerősítése, de hangsúlyt fektetnek a kézműveskedésre, az egyéb foglalkozásra és a szabadidő kellemes eltöltésre is, ugyanakkor fontos a tábor közösségépítő és identitásőrző szerepe is.

 

 

Szent István ünnep

Ezúttal öt virágkocsi megy át Debrecenből Nagyváradra augusztus 21-én. Az eddigiekkel ellentétben azonban ezután nem térnek vissza Debrecenbe, hanem a Nagyváradtól mintegy 30 kilométerre lévő Bihardiószegig gurul a menet, így újdonságként idén először vidéken is megcsodálhatják a virágkocsikat. Az ünnepség Nagyváradon már augusztus 19-én elkezdődik egy családnappal és folytatódik 20-án az Új Kenyér ünnepével. Lesz Érmelléki Termékek Vására is.  Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadótól kapott tájékoztatást tudósítónk, Ionescu Nikolett.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog