Határok nélkül

2018. június 7. – Határok nélkül

Marosvásárhelyen tárgyalt Navracsics Tibor

Ma délelőtt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Navracsics Tiborra az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával, és Valentin Popa oktatási miniszterrel tárgyalt a magyar nyelvű oktatás marosvásárhelyi gondjairól. Az RMDSZ elnöke úgy látja a kormányzat eltökélt szándéka, hogy a 2018-2019-es tanévre megoldja a katolikus iskola ügyét. "Találtunk olyan törvényes megoldást, amelyet ha végigviszünk, az iskolának a következő tanévben működnie kell" - mondta a politikus.

 

Navracsics Tibor, Kelemen Hunor és Valentin Popa Marosvásárhelyen tartott közös sajtótájékoztatót

Navracsics Tibor, Kelemen Hunor és Valentin Popa a találkozójuk után a marosvásárhelyi Kultúrpalotában közösen tartottak sajtótájékoztatót. A Kultúrpalotában délelőtt a kulturális örökség hasznosításának témájában rendeztek panelbeszélgetést, melyben Navracsics Tibor EU-biztos is részt vett. Erdei Edit Zsuzsánna először a szervező Hegedűs Csillától, az RMDSZ ügyvezető alelnöktől kért értékelést.

 

Megindult az érdemi tárgyalás az ukrán oktatási minisztérium és a kárpátaljai magyar érdekvédelmi és szakmai szervezetek között

Megindult az érdemi tárgyalás az ukrán oktatási minisztérium és a kárpátaljai magyar érdekvédelmi és szakmai szervezetek között, így reális esély nyílik a több mint 100 intézményből álló kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmentésére - mondja a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Orosz Ildikó a kijevi tárgyalás után úgy látja, hogy ígéretet kaptak 5 év haladékra, de ennek törvényi garanciája még sincs.

 

Pintér Attila: A Vajdaságban élő magyaroknak mintegy hetven százaléka már élt a könnyített honosítás adta lehetőséggel

A Vajdaságban élő magyaroknak mintegy hetven százaléka már élt a könnyített honosítás adta lehetőséggel - mondta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Ternovácz Istvánnak beszélt arról is, hogy reményei szerint előbb-utóbb sor kerül a magyar-szerb akadémiai vegyes-bizottság belgrádi záró rendezvényére. Azt követően majd tisztábban látunk az ügyben, hogy mi történt a második világháború végi magyarellenes atrocitások terén a Vajdaságban.

 

Befejeződött a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak szolgálata a Kárpát-medencei magyar szórványvidékeken

Május végén befejeződött a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak szolgálata a Kárpát-medencei magyar szórványvidékeken. Temesváron Orcskai Marianna a fogadó szervezetében, a Bánsági Közösségért Egyesületben végzett munkája mellett, nyelvi fejlesztő programot vezetett temesvári és végvári kisdiákok számára, emellett pedagógusokkal is megismertette módszerét, Domokos Anikó pedig a Szórvány Alapítvány és a Várbástya Egyesület munkáját segítette, és szerepet vállalt több rendezvény szervezésében is.

 

Jeles közös évfordulókat ünnepel Arad és Pécs

Az együttműködés 15., a testvérvárosi kapcsolat 10. évfordulóját ünnepli idén Arad és Pécs. A két önkormányzat, a különböző szakbizottságok jó viszonya mellett a magyar - magyar együttműködés is hangsúlyos szerepet kap: a civil szervezetek és oktatási intézmények is partnerekre találtak Baranyában, illetve a Partiumban. Az aradi magyar iskolaközpont, a Csiky Gergely Főgimnázium évek óta testvériskolai kapcsolatot ápol a Pécsi Református Kollégiummal. A magyarországi diákok rajzaiból és festményeiből nyitottak csütörtökön kiállítás az aradi iskolában, a testvérvárosi együttműködés jubileuma alkalmából.

 

Fotókiállítás Pozsonyban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Látjuk-e egymást? Tudunk-e egymásról, mi Kárpát-medencei magyarok? A kérdésre Krüger Viktor fotókiállítása válaszol, amely a nemzeti összetartozás napja alkalmából nyílt meg Pozsonyban, a Csemadok Rákosi Ernő termében, és szeptemberig várja az érdeklődőket.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog