Határok nélkül

2018. június 5. – Kossuth Rádió

 

Szeparatizmus gyanújával indított vizsgálatot az Egán Ede kárpátaljai gazdaságfejlesztési alapítvány ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat

Szeparatizmus gyanújával indított vizsgálatot az Egán Ede kárpátaljai gazdaságfejlesztési alapítvány ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben az alapítvány felháborítónak tartja, hogy az Európai Unióba tartó Ukrajna az onnan érkező támogatásokban az ország területi integritásának veszélyét látja. Az alapítvány az ukrán törvényeknek megfelelően, hivatalosan bejegyzett szervezetként működik Kárpátalján. 

 

Az ukrán oktatási miniszterrel tárgyaltak a kárpátaljai magyarság képviselői Kijevben

És míg az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálódik az Egán Ede Alapítvány számlái között, keresve a szeparatizmusra utaló jeleket, addig pozitív elmozdulás történt a magyar oktatási rendszert fenyegető ukrán oktatási törvény ügyében, a továbbiakban azonban már jogi garanciákra lesz szükség - mondják a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek vezetői, miután tárgyaltak Kijevben az ukrán oktatási miniszterrel.

 

Horváth Ferenc lett a magyarság képviselője az előre hozott szlovén parlamenti választásokon

Az előre hozott szlovén parlamenti választásokon Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke lett a magyarság képviselője a szavazatok több mint hatvan százalékával. Korábban Göncz László töltötte be egy évtizeden át a tisztet, amelyet a szlovén alkotmány garantál a két őshonos kisebbségeknek: a magyarnak és az olasznak.

 

Konferencia-sorozat a Fórum Kisebbségkutató Intézetben

Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről címmel kezdődött a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben az a konferencia-sorozat, amelyben a felvidéki magyar kisebbség 100 éves történetét tekinti át, kiutakat és célokat fogalmaz meg a jövőre nézve. Ezzel a konferencia-sorozattal kapcsolódik a felvidéki magyar közösség az elmúlt 100 évet áttekintő,  Csehországban és Szlovákiában folyó megemlékezés-sorozathoz.

 

Kolozsváron felavatták az Apáczai Csere János Gimnázium felújított épületét

Kolozsváron hálaadó istentisztelet,  és ünnepség keretében felavatták szombaton az Apáczai Csere János Gimnáziumnak a magyar állam támogatásával kibővített, felújított épületét.

 

A 89. Ünnepi Könyvhét Szegeden sem csupán hazai rendezvény

A 89. Ünnepi Könyvhét Szegeden sem csupán hazai rendezvény.  A Tisza-parti nagyváros mágnesként vonzza a határon túli vajdasági, bácskai, bánáti magyar, szerb költőket, írókat. 

 

Nemzeti Összetartozás Napja Temesváron

A városban ötödik éve rendeznek megemlékezést, de idén először a megye további két helységében is emlékeztek a 98 évvel ezelőtti békediktátumra. Temesváron a belvárosi református templom adott otthont a rendezvénynek.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog