Épphogy fellélegzett volna a világgazdaság, de akkor jött a koronavírus

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében. Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a Capital Economics ugyancsak hétfőn bemutatott tanulmánya a kínai hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésű csökkenését valószínűsíti az idei első negyedévben. 

Amíg nacionalista vágyálmot épít Kijev, nem boldogulhat a kisebbség – kárpátaljai magyar fiatalok lapunknakHogyan lehet fiatalként boldogulni Kárpátalján? Milyen a Zelenszkij vezette Ukrajnában magyarként jövőt építeni? Pályakezdő kárpátaljai magyarok meséltek az érvényesülés nehézségeiről, a demokrácia csalóka érzetéről.
 

A “nem létező” nemzet

A Dnyeszter Menti Köztársaságot senki nem ismeri el önálló országként. A lakosságot azonban ez nem igazán zavarja, lévén előszerettel csatlakoznának Oroszországhoz. A probléma ott kezdődik, hogy kettejük között ott “terpeszkedik” Ukrajna.

A Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság (másként Dnyeszteren Túli Terület, Transznisztria vagy Dnyeszteren Túli Köztársaság) a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre.

Itt a vége: Egyesült Királyság formálisan is kiléphet az Európai Unióból.

Lezárult szerda este a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet tárgyalása a brit parlamentben, és II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával a törvény a következő napokban életbe lép, vagyis az Egyesült Királyság formálisan is kiléphet az Európai Unióból.

A kurdok önigazgatói kísérlete kevés eséllyel bír a túlélésre, mégis az egész emberiség számára tapasztalat

A törökök végső soron egy új nemzetállami kísérlettől félnek. Krausz Tamással Melegh Attila történész és szociológus beszélgetett. Megjelent a merce.hu oldalán (Részlet)
„Amikor az előálló konfliktusokat figyeljük, akkor szerinted van jelentősége, például Észak-Szíria esetében, hogy egy autoriter, jobboldali rezsim indul el egy rendkívül progresszív kísérlettel szemben? Vagyis amikor a progresszió lehetősége megjelenik, akkor még élesebben reagálnak egyes hatalmak?

A katonaság veheti át Ukrajna irányítását – Dobsa István, kárpátaljai magyar politikus a Mandinernek

Ukrajnában hétfőn felpörögtek a külpolitikai és a magyarság vonatkozásában is fontos események. Porosenko elnök hadiállapotot akar bevezetni Oroszországgal szemben, miközben Kárpátalján büntetőeljárással fenyegetik a beregszászi magyar főiskola rektorát, Orosz Ildikót. Mi áll az intézkedések hátterében, és mire számíthat a magyar közösség? Dobsa István kárpátaljai politikust, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ijúsági Szervezetének elnökét kérdeztük.

A román elnök szerint országa 11 évet lépett vissza az időben

Románia 11 évet lépett vissza az időben, és ott tart, mint az EU-csatlakozás előtt, nyilatkozta az ország államfője, Klaus Iohannis. A politikus szerint az ország nincs felkészülve arra, hogy januárban átvegye az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A kormányzó szociáldemokrata párt elnöke, Liviu Dragnea tagadta a vádakat. Szerinte egyre kevesebb ember hisz Iohannis hazugságainak, amikkel súlyos károkat okoz az országnak, és a kormány készen áll egy sikeres elnökségi ciklusra.

Dragnea pártjának júliusban sikerült elérnie a Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének leváltását. Laura Codruta Kövesi munkája nyomán öt év alatt kilenc minisztert és huszonegy parlamenti képviselőt ítéltek el a román bíróságok. Az országban rendszeresen tartanak korrupcióellenes tüntetéseket.


euronews

Merkel nem tartozik NémetországhozFontosabb a PC, mint a megtámadott zsidók és a leszúrt nők.
Egy német képviselő döbbenetes gondolatai az iszlám és Németország kapcsolatáról.
Kiverte a biztosítékot a német migránspárti képviselőknél dr. Gottfried Curio október 11-ei felszólalása a Bundestagban. Az AfD politikusa az egyre inkább teret nyerő iszlámmal kapcsolatban mutatott rá súlyos összefüggésekre. A szövetségi kormányt arra szólították fel, hogy intézkedjen a Koránban fellelhető tiltott tartalmak jogellenes terjesztése ellen.

A kisebbségek jogait védő uniós szabályokat sürget az Európai Parlament

A javaslat az uniós kisebbségek jogainak minimumszintjét megállapító irányelv megfogalmazását szorgalmazza
Az Európai Parlament állásfoglalást szavazott meg kedden, európai uniós szinten érvényes, közös szabályokat sürgetve a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása és tiszteletben tartása céljából.

Putyin és Trump tárgyalni akar a rakétákról

Putyin és Trump tárgyalni fog a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés jövőjéről – közölte a Kreml.

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20-csoport november végén esedékes Buenos Aires-i csúcstalálkozóján tárgyalni szándékozik a közepes és rövid hatótávolságú rakéták (INF) felszámolásáról szóló szerződés jövőjéről – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Európában egyesek nyomorognak, a migránsoknak pénzt osztanak

Ezek között vajon, hány agysebész, fizikus és dolgozni akaró van.

 

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: a napokban derült ki, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között. A kiosztott bankkártyák száma 25 ezer és 83 ezer között lehet. Ezekre - mindegyik forrás szerint - havi több ezer eurós apanázs érkezik. A hírek szerint ennek finanszírozásába Soros György is beszállt - közölte.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog