A hazugság rétegei


Önmagában nincs hazugság. Csak a hozzá fűződő viszonyunk és a benne eljátszott szerepünk teszi megfoghatóvá. A politika és a hazugság kapcsolatában azonban bizonyos körülmények között a politika maga nem egyszerűen hazuggá válik, hanem a hazugságot teszi a tárgyává. 

Szerző: Magyari Ágnes

 "Hazudunk mindannyian menthetetlenül, de vajon képesek vagyunk-e arra, hogy az idő kitüntetett pillanataiban az önreflexió tárgyává tegyük hazugságaink legalább egy-egy szeletét?

Amíg a költőknek tilos hazudniuk, addig a politikusoknak néha szabad, magyarázza Platón az Államban. A hazugság, folytatja, bizonyos körülmények között az ember hasznára válhat, és az uralkodónak meg kell engednie némely hazugságot a közjóért. Ezért megkülönbözteti a nemest az alantas hazugságtól. Az alantas hazugságot az önérdek vezérli, ha a politikus elköveti, nem az állam érdekét, hanem önnön hatalmát szolgálja. A félrevezetés szándéka a döntő benne, ami egyúttal ellentétben áll az igazság szeretetével, a filozófiával is.

A politikus, fejti ki később Aquinói Szent Tamás, nem gyakorolhatja hatalmát erőszakkal és az igazságosság figyelmen kívül hagyásával. Vétkezik tehát, ha az igazságos társadalmi berendezkedés megteremtése helyett a saját érdekeit érvényesíti. De ez az alapvető bűn még nem hazugság; hazugsággá csak akkor válik, amikor összekapcsolódik uralma legitimációjával, amikor úgy tesz, mintha a közösségi életet szervezné, miközben csak a maga személyes érdekeit tartja szem előtt.

A politikus tehát nemcsak egyedi hazugságokat követhet el, hanem a politika egészét is hazuggá tudja tenni. A politika és a hazugság kapcsolatában azonban még egy további lépés hátravan: bizonyos körülmények között a politika maga nem egyszerűen hazuggá válik, hanem a hazugságot teszi a tárgyává. Ettől kezdve már nem annyira az uralkodás módjáról, hanem inkább a hazugságok adásvételéről és igazgatásáról szól.

Vagyis a hazuggá vált politika minden mást hazugsággá alakít át."

A teljes szöveget itt lehet elolvasni: orszagut.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog