80 év után a hatalmi helyzetek és a világ új felosztása előtt állunk?


Michail Gorbacsov a német egyesítésről tárgyal Hans-Dietrich Genscherrel és Helmut Kohllal Oroszországban, 1990. július 15. Fotó: Bundesbildstelle / A Szövetségi Kormány Sajtó- és Információs Hivatala.

Politikai perverzió a nemzetközi szerződésekbe vetett hit. Ez a fajta aberráció különösen azokat az országokat érinti, amelyek  kivonulnak a saját történelmük  irányításából és honvédelmüket idegenekre bízzák.

Az általuk nemzetközi szerződésben foglalt biztonsági garancia azonos egy kereskedelmi szerződésben vállalt garanciával, aminek behajtása esetleges, vagy nulla, ugyan ez érvényes a felelősségre vonásra is.

A történelem „padlása” tele van hasonló egyezményekkel.

 

 A jelenlegi háborús acsarkodás gyökerei a Szovjetunió felbomlásának idejéig nyúlnak vissza. Az Egyesült Államok úgy érezte, hogy a Szovjetunió gyors összeomlásával kialakíthatja az egypólusú világrendet, de nem volt biztos még a nagy medve szándékaiban, és a német egyesítésért, Kelet-Európa békés elengedéséért, cserébe megígérte, hogy tiszteletben tartja Oroszország érdekeit, és a NATO nem terjeszkedik keletre. Közben rájött, hogy Oroszország a padlóra került.

 Az egypólusú világrend kialakításának mámorában az Egyesült Államok elhatározta, hogy Közép- és Kelet-Európában egyszer és mindenkorra biztosítja az általa elképzelt békéés demokráciát. 

A halva született megegyezést, magát szuperhatalomnak nevezve, hamar elfelejtette.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a NATO és az EU határain az amerikai erősségeket kitolták Oroszország határáig. Az átlag európai csupán azt látta, hogy néhány „jó szándékú” egyede a világ politikának, szépet ígérnek és aláírtak valamit, ezzel a világbéke megteremtődött.

 Ma már tudjuk, hogy egy perverz gondolat volt az egész ami így szólt: Washington megérti, hogy a keleti államoknak garanciákra van szükségük. Ha az Egyesült Államok továbbra is fenntarthatja a katonai jelenlétét a NATO-tagjaként egyesülő Németországban, akkor a NATO katonai infrastruktúrája sem mozdul el kelet felé”. Ezt bizonyítja a George Washington Egyetemnek a titkosított dokumentumokat e szempontból vizsgáló  kutatásai  is.

Ahogyan a Der Spiegel fogalmaz, a dokumentumból egyértelműen kitűnik, az aláíró országok külügyi képviselői: „egyetértettek abban, hogy a kelet-európai országok NATO tagsága elfogadhatatlan opció”

Az unió bővítési   szerződésének egy része is inkább perverz elképzelés lett, mint kötelező akta a vezetői számára.

 A Közép- és Kelet-Európa országai bízva a vállat garanciákban, gyorsan a honvédelmüket kiszervezték és átadták a NATO-nak, gazdaságukat 30 év alatt függővé tették azoktól, akik a honvédelmüket biztosítják.

 Egyszóval gyarmati sorsukat elfogadták.

 Abban az esetben, ha netán mégis valamelyik ország nem engedelmeskedik a „gyarmati demokráciájuknak” gazdaságilag tönkre tehetik, lásd Lengyelország és Magyarország sorsát.

 Az egypólusú világrend kialakításának mámora az Európai Unióra is kiterjedt, Egyesült Államokban pedig tovább dagadt. A gond akkor kezdődött, mikor Oroszország talpra állt és úgy néz ki, hogy Kína közben felébredt és nagyhatalmi vágyai támadtak és ezt inkább az oroszokkal együtt szeretné gyümölcsöztetni.

 Beérett a helyzet a kétpólusú világrend megszilárdítására

 Az első lépés: nem indít háborút Ukrajnában a nagy medve, ha nyugat betartja az 1990-ben ígérteket, de legalábbis a NATO bővítéséről lemond.

Jelenleg Amerika fenyeget a gazdasági szankciókkal.Az oroszok sakkba tartják Nyugat-Európát a gázszállítással, akármikor elzárhatja a csapot. A beszállított palagáz Amerikából az unióba, pedig még nem elég, a gazdaságban pánik üthet ki , amit megszorítások nélkül nehezen tudnak majd kezelni. Mind ez az európai polgárok körében fokozódó elégedetlenség formájában csapódik le, és zavargásokhoz vezethet.


E
urópa számára létfontosságú volna felismerni, hogy egy energia válság küszöbén a kialakuló kétpólusú világban nehezen fogja megkapni a helyét, főleg akkor mikor ütőképes hadereje tulajdonképpen elenyésző és ez is amerikai felügyelet alatt van.

 Európa azt is felismerhetné, hogy az Amerikai Egyesült Államok számára a kontinensünk harmadrangú hadászati szempontból. Mindenképp számára első a belső egyensúly megtartása, a második a Távol-Kelet, a Perzsa-öböl, Kína és a Csendes -óceán térsége, ezután következik Európa. A világhatalmi mámorában ráerőlteti az unióra és Angliára a szankciós elképzeléseit és katonai piszkálódásait az oroszokkal szemben. Ez élesítheti a konfliktus helyzetet, és esetleg háborúhoz vezet egyelőre csak Ukrajnában. Ne feledjük a tűz könnyen terjed és elériKözép-Európát. Ne gondoljuk, hogy az Egyesült Államok megvédnek minket, kevés az esélye, és a levét mi isszuk meg megint, mint a múlt század közepén, mikor újra osztották a hatalmi helyzeteket, és stabilizálódott a kétpólusú világrend.

 Eddig még a történelemben nem volt olyan helyzet, hogy a hatalom  újraosztása háború nélkül megtörtént volna ...

 

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog