A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes.


Megjelent Érdekes újság 1916 

"Aug. 17-én vonatra ültünk Vladymir-Volinszkiban. Nagy öröm volt ez reám nézve: megszabadulni az orosz frontról, attól a csúnya mocsaras, mindig esős vidéktől, ahol annyi veszélyben voltam. Kőzel, Cholm, Ivangorod, Lublin, Oderbergen át Budapestre mentem. 19-22 -ig otthon voltam. 23-án reggel 5 órakor meg már Brassóban. Az ut Lengyelországon át szép volt, hozzá ép akkor volt I. Ferenc József király születésnapja. Az állomások mindenütt fölvoltak lobogózva magyar lobogó is volt csaknem mindenütt, amit láttam jólesett szememnek és szivemnek ; de mennyivel szebb volt erdélyi utam.

A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes 2

Kézdivásárhely főtere 1917.

A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes.

"Némelyik szekéren 8 — 10 gyermek is volt, öregek, betegek, borjuk stb. A kocsik után oda voltak kötve tehenek és más háziállatok. A legtöbben a nagy sietségben a legszükségesebb dolgokon kívül mást nem igen tudtak magukkal hozni. 2 — 3 sor kocsi haladt egymás mellett az utakon, az utmelletti földek, mezők meg tele voltak háziállatokkal.

A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes 3

Uralkodók, hadvezérek 1914

Hidvégen is nagy örömmel fogad­tak bennünket. Hidvégröl néztem és hallgattam a brassói csatát. A város égett, az ágyuk dörögtek, de borzasz­tóan dörögtek. Annak a nagy német ágyúzásnak a hatását láttuk másnap. 700 — 800 halott oláh feküdt a Szász-hermány és Brassó közt húzódó dom­bon.

102 éve augusztus 27-én törtek be a román csapatok Kézdiszékre

Betörés Kézdiszékre Sósmezőn és a putnai szoroson keresztül

 Báró Zathureczky Gyula Főispán a betörés hírérére és az intézkedésekre így emlékszik vissza miután hazatért a menekülésből. Augusztus 28-án hajnali egy órakor jött a hír . [...] A betörés körülményeire vonatkozóan kérdést intéztem távbeszélőn a helybeli csendőrszárny parancsnoksághoz. Ez a szomorú hír valódiságát megerősítette s egyben távbeszélőn értésemre adta azt is, hogy a románok több oldalról törtek be a megyébe. A Tatárszoroson, Kisbotán, Musáttelepen levő 40-40 főből álló álló őrségünket az ellenség elfoglalta és Bodza-krasznatelep, lángokban áll.”[...]

102 éve augusztus 27-én törtek be a román csapatok Kézdiszékre. Kézdivásárhely és a környező falvak elfoglalása

 
Székely menekültek (Forrás: Vasárnapi újság 1916. 44. sz.)

A nagy erővel bevonuló katonaság néhány nap alatt egész Felső-Hámromszéket megszállta. Igaz, hogy szeptember elsejét nyilvánították a megszállás napjának, az előőrsök viszonylag hamarabb megérkeztek Kézdivásárhelyre.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog