Szerző: 
Madarasi István

Háromszék

Székely azonosságszimbólumok születése címmel tartottak tudományos konferenciát szombaton Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett rendezvényre a székely himnusz első nyilvános bemutatója (1922. május 22.) századik évfordulója alkalmából került sor.

 

A rendezvény a székely himnusz legújabb, hivatalos elfogadás előtt álló, Werner Gábor által hangszerelt változatának bemutatásával kezdődött az ötvenéves sepsiszentgyörgyi Vox Humana Kamarakórus előadásában, Szilágyi Zsolt Herbert karnagy vezetésével. Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatójának köszöntője után Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megnyitóbeszédében elmondta, a nemzeti jelképek használata nem pusztán szimbolikus politizálás, hanem annak a megjelenítése, hogy mi külön entitás vagyunk, és a másik etnikum elismeri, hogy nekünk jogunk van elénekelni a saját himnuszunkat, jogunk van rendelkezni saját zászlóval, szimbólumokkal, saját ünnepekkel. Ez egyenrangúságot jelent! A zászló kitűzése, a himnusz éneklése nemcsak a virtusról szól, hanem arról, hogy ha elénekelhetjük a saját himnuszunkat, ha kitűzhetjük a saját zászlónkat, akkor egyenrangúak vagyunk egy másik csoporttal. És ez a lényeg: nem alá-fölérendeltséget akarunk, hanem egyenrangúságot! – hangsúlyozta az elnök.

Ezt követően a Vox Humana Kamarakórus elénekelte a székely himnusz eredeti változatát és az Ó én édes jó Istenem kezdetű, régi székely himnuszként is ismert dalt. Majd levetítették Száva Enikő Csillagösvényen című, a székely himnusz keletkezéséről és szerzőjéről, a székelyudvarhelyi származású Csanády Györgyről szóló dokumentumfilmét.

A teljes szöveg itt olvasható

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog