Idén ismét Nagyvárad az erdélyi néptánc fővárosa: április 21–24. között a Szigligeti Színház szervezi meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET).

A XVI. alkalommal megszervezett találkozón hat erdélyi magyar néptáncegyüttes vesz részt. A fesztiválnak harmadik ízben ad otthont a nagyváradi teátrum.

 

Az EHTET az egyetlen olyan rendezvény, amely a hat erdélyi hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására. Célja a szakmai kapcsolatok megerősítése és a műfaj tájegységenként változó tendenciáinak feltérképezése.

A fesztivált április 21-én, a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes Boldog békeidők című, nemrégen bemutatott előadása nyitja, amelyet a Tóték című Örkény-darab néptáncszínházi feldolgozása követ a Bekecs Néptáncszínház előadásában.

Április 22-én, délelőtt 11 órától a Maros Művészegyüttes Ábel című regényfeldolgozását láthatják az érdeklődők. Az ifjúsági előadással a Tamási Áron-emlékév előtt is tisztelegnek. 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes kortárstánc-előadása, az Antigoné látható a nagyváradi Filharmónia Enescu Bartók termében, majd 20 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó című folklórelőadása látható.

Április 23-án, 11 órától az Udvarhely Néptáncműhely gyermekeknek szóló néptáncszínházi előadását, a Világszép nádszálkisasszonyt tekinthetik meg az érdeklődő családok. 20 órától a Háromszék Táncegyüttes Átöltözés című produkcióját adja elő.

A fesztivál záróestjén, április 24-én, vasárnap, 19 órától a hat fellépő táncegyüttes közös gálaelőadást tart.

Részletes program az ehtet2022.szigligeti.ro weboldalon.

Fotó: Jelenet a Boldog békeidők című előadásból. Forrás Nagyvárad Táncegyüttes

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog