Franz Joseph Haydn a háború idején című misét, a római katolikus mise tizedik helyszínét 1796-ban, az ausztriai Eisenstadt városában komponálta, ahol Esterházy herceg zeneszerzője volt. Augusztusi írásának és decemberi premierjének idején a  a francia forradalmi háborúk során  győzelmet aratottak Olaszországban és Németországban. Haydn aligha helyeselhette az összecsapásokat, melyekbe a francia forradalmi háborúk során Ausztria kényszerűen keveredett, sokkal inkább a béke mellett tett hitet miséjével, és ezt a szöveg és a zene is alátámasztja. 

 

Maga Haydn a a műnek a Mise  háború idején (Missa in Tempore Belli; latin) címet adta. 1796-ban született „Heiligmesse” és „Paukenmesse”. Utóbbi a műnek első hallásra – ám megtévesztően – harcias jelleget kölcsönző timpani-szólamról kapta az „Üstdob-mise” nevet.  Az egész mű hangvétele az intenzív könyörgés, és egy lelkesítő és megindító Dona Nobis Pacem .

Haydn bécsi otthonában halt meg.  1809-ben Napóleon francia császár katonái bevonultak Bécs nyugati külvárosába. Haydn személyzete és gondozói könyörögtek kenyéradójuknak, hogy költözzenek át a mester gumpendorfi házába. A város bombázása alatt még bátorította a körülötte lévőket, de az osztrák csapatok veresége nagyon lehangolta. Május 26-án a zongorája köré hívatta a személyzetét, és eljátszotta nekik a Gott erhaltét. Másnap meghalt.

 

Szék-helyek az ekultura.hu és a theimaginativeconservative.org nyomán

A  kép Wojciech Kossak 1809-es raszyni csatájáról készült 1913-as festménye.  Wikimedia Commons

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog