A Hagyományok Háza filmsorozatáról


 Szomjas György

 


Egy évvel ezelőtt indította el a Hagyományok Háza 
Több mint mozi című filmsorozatát. A harmadik, s egyben az idei első bemutató Szomjas György filmrendezőnek állít emléket.

 

Emberek életét, sorsokat dolgoz fel a Hagyományok Háza Több mint mozi című sorozata. Az első, László Barna Isteni kéz című alkotása Csángáló, híres erdélyi cigányzenész életútját követte fél évtizeden keresztül. Az idős brácsás küzd a betegségével, a filmkockákat a mélységes Istenbe vetett hit hatja át. Az Ahogy az isten elrendeli - Olga filmje című dokumentumfilm egy kászonújfalusi cigány fiatalasszony sorsát, s egyben a közösség belső életét tárja a néző elé. Mohi Sándor rendező egy igazi archaikus világot mutat be a szakértő Tánczos Vilmos néprajzkutató segítségével. Február 17-én az Ej kisandrás… című darab Portré Gergely András kalotaszegi énekesről alcímet kapta. A 2022. év sorozatindító vetítés egyben emlékezés a nemrég elhunyt Szomjas György filmrendezőre, aki filmesként az elsők között kapcsolódott az idén 50. évfordulóját ünneplő magyar Táncházmozgalomhoz, és aki Halmos Béla, Sebő Ferenc segítségével filmjeiben évtizedekig örökítette meg a hagyományőrző és revival énekeseket és zenészeket. 

A Gergely András „Zsüké”-ről szóló portréfilmnek mellékszereplője a két emblematikus népdalénekes, Sebestyén Márta és Berecz András , akikkel a szervezők a film vetítése után együtt elevenítik fel gyűjtőútjaik élményeit és András bácsi magával ragadó személyiségét. 

Gergely András „Zsüke” a romániai magyarság legkiválóbb népdalénekeseinek egyike. Több száz dallamot kitevő, minden műfajt magába foglaló repertoárjával jeles képviselője a XX. században még élő paraszti énekkultúrának, melyben a dalolás az élet szerves része, mindennapos gyakorlat volt. Ő a „nótafa” – egy falu kivételes zenei tehetségű, magával ragadó egyénisége, – akinek énekét hallgatva, vagy vele énekelve, elviselhetőbb az emberek fájdalma, keserűsége, s egyben növekszik az egymást segítő öröm. András bácsi a dalokhoz elmondott történeteiből megismerhetjük a kalotaszegi emberek sorsát, s a dalok keletkezésének motívumát is. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog