Siklódi Zsolt ötletgazda és kurátor váratlan, ugyanakkor tragikus távozása fájdalmas, valamint szükségszerű újragondolásra késztette az immár ötödik kiadásához érkezett Székelyföldi Grafikai Biennále szervezőit – hangzott el az általuk tartott bemutatkozó és elképzelés-ismertető sajtótájékoztatón. A rendezvény előkészítésével és lebonyolításával a három székely megye tanácsa által megbízott csapat összetételét Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) vezetője ismertette.

 

A résztvevők tekintetében a biennále már 2016-ban az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé nőtte ki magát, miközben a beérkezett pályaművek művészeti színvonala és értéke is megfelelt a szakmai elvárásoknak. Éppen ezért mára már Európa-szerte jegyzik. Ennek ellenére a Kárpátokon túli román grafikusokat még nem sikerült részvételre serkenteni, az idén viszont erre újabb lehetőség nyílik. A közönség, illetve a támogatók körét is szeretnék tágítani, ez utóbbiaktól díjfelajánlásokat, valamint az elkészítendő katalógusok anyagi támogatását várván. A program lebonyolításáért Simon Réka Ágnes, a KMMK munkatársa felel, az új kurátor Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész. Hargita megye részéről Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művelődési Központ igazgatója, Háromszékről pedig Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) vezetője segíti munkájukat.

Simon Réka Ágnes felhívta a figyelmet, hogy az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra 2018. március 30-án 12 óráig jelentkezhetnek hazai és nemzetközi grafikusművészek. A nevezés kizárólag webes felületen, a www.grafikaiszemle.ro honlapon lehetséges. Az itt található nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az elbírálás első körének alapját képező alkotások digitális reprodukcióját is a kért adatokkal együtt. A második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és az EMŰK-ben megnyitandó kiállítás anyagába. Ugyanakkor a Lábas Házban Siklódi Zsolt, a biennále volt kurátora, a MAGMA-ban pedig az előző szemle nyertese, Kamil Kucurek alkotásai is megtekinthetők lesznek. A díjátadó ünnepséget 2018. október 13-án tartják.

Elképzeléseit ismertetve Ferencz S. Apor elmondta, nincs szándékában kibillenteni a biennálét a Siklódi Zsolt által markánsan meghatározott nyomvonalból, csupán a saját elképzeléseivel szeretné kiegészíteni. Az elmúlt években például jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, amely kitágította a grafikai kép kifejezésbeli határait, új lehetőségeket nyitván meg ezen a téren. Éppen ezért a 2018-as „G5” Biennálén e kölcsönhatások bemutatásának is teret szeretne biztosítani.

Vécsi Nagy Zoltán örömét fejezte ki, hogy olyan szakmai tekintélyekkel működhet együtt, mint például dr. Cristian Aurel Opriș, a kolozsvári művészeti egyetem docense, dr. Erőss István, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan, a tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára vagy dr. Anca Boeriu, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa.

Bedő Zoltán

 

Székel Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog