erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kettőből egyet…

Ez nem olyan sikeres, mint a népmesében „hetet egy csapásra”, itt mi felénk kettőből egy sikerül.
Kezdi az idiotizmus határát súrolni, ami a medve-ügyet illeti Romániában. Az emberi élet, az anyagi károk, melyeket a erdeink barnamedvéje okoz nem érdekli a azokat, akik ott „ fenn” íróasztal mellett döntenek. Vajon életükben egyszer találkoztak-e erdőben vadállattal, vagy egyáltalán sétáltak-e a vadonban? Vagy az íróasztal mellett és Bukarest flaszterén élik napjaikat és kevésbé érdekli őket mi történik az országban az idióta döntésik után.

Minisztérium július 25-én kiadta az emberekre támadó és anyagi károkat okozó egyik dánfalvi medvére a beavatkozási jóváhagyást. Öröm az ürömben, hogy ugyan két medve okozta összesen három személy sérülését, valamint több tíz juhban tett kárt Csíkdánfalva és Csíkmadaras határában, ám az engedély egy medvére érkezett, jegyezte meg az elöljáró. Két veszélyes állatról van szó, amelyek a helyi vadászegyesület igazgatójának beszámolója szerint nem félnek az embertől, emberi hangot távolabbról észlelve nemhogy elmenekülnének, hanem támadnak, ami vadállatok esetében természetellenes.

De hát ez a bukaresti aszfaltbetyárokat nem érdekli nem ott az utcán vicsorog a maci. A második medve, hadd riogassa vagy esetleg az életüket veszélyeztesse a székelyeknek „egye meg a medve őket”. Úgyis elegük van a döntéshozóknak, hogy nem tudják befogni a székely száját,  hallgassanak már el a jogait követelésével, és nem csupán ennyi a sérelmük, jelen esetben a testi épségükért járkálnak a fővárosba.
A dánfalvi Nimród Vadászegyesület az illetékes lépni, az engedély birtokában, most a medve megfigyelésének, követésének időigényes folyamata következik, a maci meg tovább garázdálkodik a másikkal együtt. És mi lesz a többi veszélyes állattal?
A Háromszék megye veszélyes medvéiről nem lehet hírt hallani hivatalosan. Azokkal vajon mi történik? A közösségi oldalakon annál több kép jelenik meg, hogy az embereket riogatják.

Tóth

Mit érdemes megmutatni egy marslakónak Bayer szerint

Egyszerre szomorú és felszabadító ezt látni. Továbbá hatalmas felelősség megélni. Megélni azt – mondtam már –, hogy ha egy marslakó keveredne közénk, s meg kellene neki mutatnunk Európát, nos, akkor már „csak” Varsóba, Prágába, Pozsonyba, Budapestre, no és persze Krakkóba, Kassára, Egerbe, és fel a Baltikumba, és le Belgrádba és Zágrábba, és hát természetesen Erdélybe, s oda, Tusványosra vihetnénk őt. A többi: egy egykor volt hatalmas civilizáció romlása, elveszejtése, etnikai viszonyok megváltoztatása, kultúra lecserélése elmebajjá lett liberalizmus által.

A teljes cikk itt olvasható

Iohannis eljött Székelyföldre és megmagyarázta: „kussoljatok”!

     Nem is várt senki semmit Iohannis látogatásától Székelyföldön, és nem is azért jött, hogy ígérjen vagy egyáltalán érdekelné őt a székelyek sorsa. Nem akarja megnyerni a magyarokat, megkezdte a választási kampányát. A többségi nemzet magyarellenességgel beetetett választóknak szólt ahogy a román politikum de Ő sem, egy jottát nem enged kisebbségi kérdésekben.
     Tudatosítani akarta, hogy a gyulafehérvári egyesülés centenáriumára készülő Romániában nem nyernek teret a kisebbségi követelések. Az egykori szász Nagyszeben polgármestere és az erdélyi németek vezére ma már bukaresti nyelven beszél és ha a karrier éhessége megköveteli még az anyanyelvét is románra változtatja. A székelyek kisebbségi kérdésekre irányuló fölvetéseit meghallgatta – az is lehet unta mert ismeri kívülről-belülről, – ám a szokásos a már unalmasig elcsépelt szlogenjeivel lesöpörte.
     A székelyzászlót átvettette a pribékjével – tanult az amerikai nagykövet példájából aki átvette, és meg is kapta a fejmosást érte – a székelyhimnuszt meghallgatta de az üzenete is meg volt: olvadjatok már be mint én, (mi másra lehet következtetni az aggodalmából, hogy nem tudnak az itt lakó magyarok románul, ami nem állja meg a helyét, aki érvényesülni akar román környezetben mind tud). Esetleg még az is átvillanhatott az agyán ha nem olvadtok be húzatok el de azonnal. Igaz ez az utóbbi nem hangzott el, és a merev tekintetéből se lehetett következtetni, de a német, szász példából kiindulva erre a kijelentésre is számíthatunk valamikor a szász államfőtől.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog