erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Interneten hogyan manipulálják a felhasználókat (ugyan az a hír két helyen)

Egyre több kormány manipulálja a közösségi oldalakat és üldözi az ellenzéket az interneten, ami nagy fenyegetést jelent a demokráciára - közölte a Freedom House amerikai központú emberi jogi szervezet.
Figyeljük meg két interneten nagy olvasottságnak örvendő  portál hogyan tárgyalja ezt a témát. Mit és hogyan emel ki az MTI közleményből. Mindketten ugyanarról csupán annyi történik, hogy melyik lap mire fektet hangsúlyt, vagy hallgat el a hírekből, attól függően, hogy az olvasó tudatába mit szeretne bevinni. Ugyan annak a hírnek a közlését hasonlítsuk össze az egyik a magyarhirlap.hu a másik az index.hu oldalán jelent meg. Az előbbi a kormánypárt oldalán áll, míg a másik az ellenzéket támogatja. Ha kedves olvasó elolvassa a két rövid példát minden kommentár nélkül eldöntheti, hogy a még a Freedom Hause manipulációról szóló cikket is az olvasók "manipulálására" használják. 


A hír: „A Freedom House kutatása szerint a fizetett kommentelők és az álhírek veszélyt jelentenek a demokráciára

magyarhirlap.hu

"A Freedom House jelentésében 65 országot vizsgált, köztük Magyarországot, amelyet az internetes szabadságjogok biztosítása szempontjából szabad országnak talált.
Az idei folyamatában immár a hetedik év volt, hogy világszinten csökkent az internetezők szabadsága. A jogvédő szervezet szerint az értékelt országok közül 30-nak a kormánya aktívan igyekezett befolyást gyakorolni az online közösségekre 2017-ben. Tavaly ez a szám még csak 23 volt. 
Ezek a kormányok bérkommentelőket, úgynevezett trollokat, automatikus bejegyzéseket és álhíroldalakat vetettek be annak érdekében, hogy a nekik kedvező információk és vélemények terjedjenek az interneten - írta Szabadság az interneten (Freedom on the Net) című tanulmányában a szervezet.
A Freedom House úgy tudja, hogy ezek a manipulációs és információtorzító taktikák legalább 18 ország - köztük az Egyesült Államok - választásában játszottak döntő szerepet az elmúlt év folyamán.
"A kormánypropagandát terjesztő fizetett kommentelőket és politikai tartalmú, automatikus üzeneteket Kínában és Oroszországban találták ki, de mára világszintű jelenségekké váltak" - magyarázta Michael Abramowitz, a Freedom House elnöke.
Az internetes szabadságot vizsgáló projekt koordinátora, Sanja Kelly szerint egyre bonyolultabb felderíteni ezeket a manipulatív tartalmakat, éppen ezért nehezebb küzdeni ellenük, mint a cenzúra egyéb formái - például bizonyos oldalak letiltása - ellen."

index.hu

A médián keresztül manipulálják a magyarokat
A Freedom House jelentésében 65 országot vizsgált, köztük Magyarországot is, amelyet az internetes szabadságjogok biztosítása szempontjából szabad országnak talált, ugyanakkor megállapította, hogy ahogy másik 31 országban, úgy nálunk is csökkent a szabadság a neten. A jelentés szerint
A jogvédő szervezet szerint
Magyarországon a kormánypárti médián keresztüli manipuláció a jellemző, és szórványosan előfordul, hogy cenzúrázzák a hatóságokat bíráló online megnyilvánulásokat.
A részletes országjelentésben főként azt kifogásolta, hogy az elmúlt évben egyre jobban kiszorultak a független online hírforrások a magyar piacról, az új terrorellenes törvény pedig nagyobb hatalmat adott a hatóságok kezébe, amelynek segítségével szükség esetén felhasználói adatokat kényszeríthetnek ki a magánvállalatoktól.
A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az internet továbbra is viszonylag szabad Magyarországon, a kormány pedig politikai indokból nem blokkol honlapokat és nem szűri az online tartalmakat.
Kína, Szíria, Etiópa az élen
A szervezet szerint
az értékelt 65 országból 30-nak a kormánya aktívan igyekezett befolyást gyakorolni az online közösségekre 2017-ben. Bérkommentelőket, automatikus bejegyzéseket és álhíroldalakat vetettek be annak érdekében, hogy a nekik kedvező információk és vélemények terjedjenek az interneten. Tavaly ez a szám még csak 23 volt.
A Freedom House úgy tudja, hogy

ezek a manipulációs és információtorzító taktikák legalább 18 ország - köztük az Egyesült Államok - választásában játszottak döntő szerepet az elmúlt év folyamán.

Sz-h: Tóth

(Kép: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images Hungary/index.hu)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog