erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Moszkva Romániát támadja: népszavazás kiírását provokálja ki Székelyföld autonómiájáról – Adevărul blog


Illusztráció: 
adevarul.ro

Az orosz propagandagépezet Székelyföld autonómiájának támogatásával akarja destabilizálni Romániát és rajta keresztül az Európai Uniót és a NATO-t. A Szputnyik hírportál román nyelvű változata, a sputnik.md a katalóniai népszavazás kapcsán két közvélemény-kutatást is készített egy székely autonómiával kapcsolatos népszavazásról. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Moszkva közvetlenül támogatja az európai autonomista és/vagy elszakadáspárti mozgalmakat. (A szerző az utóbbi években szélsőséges magyarellenességet tanúsít. Jelen cikkéket csak a romániai közéletben jelenlévő összeesküvés-elméletek illusztrálására közöljük, torzításaival és logikai ellentmondásaival együtt – E-RS.)

 

Az orosz propaganda „KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS: Legyen népszavazás Katalónia mintájára a székelyek autonómiájáról?” címen két közvélemény-kutatást készített, analógiát állítva fel Katalónia és Székelyföld között (a magyarellenes cikkeiről közismertté vált szerző nyilvánvalóan manipulál, mert nem közvélemény-kutatásokról van szó, csak egyszerű cikken belüli olvasói szavazásokról – E-RS). A cikk aláírás nélküli, a szerző a névtelenség mögé bújik, de feltüntetik, hogy október 5-én készült, Bukaresten, hogy nagyobb hitelességet tulajdonítsanak neki (?! – E-RS).

Moszkva meghatározza az autonómia-aktivisták által követendő utat: „ebben a Nagy-Románia Centenáriumának megünneplését megelőző időszakban az elemzők számításba veszik annak a lehetőségét, hogy autonómia-népszavazást kérnek majd az említett térség esetében (Székelyföldről, vagyis Kovászna, Hargita megyékről és Maros megye egy részéről van szó). Az oroszok minden áron el akarják torzítani a Centenárium (így! – E-RS) megünneplésének jelentését és fontosságát és főleg nyugtalanságot akarnak kelteni a románokban. De kik azok az „elemzők”, akik számításba vesznek egy lehetséges népszavazáskérést? Netán az RMDSZ, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt politikusai? Ha egyáltalán semmi közük sincs ehhez a tervhez, akkor az RMDSZ és az EMNP vezetőinek nyilvánosan el kellene határolódniuk ettől a Moszkva által támogatott projekttől. Mert különben a hallgatás is árulkodó. Amennyiben a magyar politikusoknak nincs semmi közük ehhez a tervhez, akkor kik ezek az elemzők? Vajon a budapesti kék szemű fiúk (Romániában ezt a Securitate tagjaira használták – E-RS), akik bizonyos romániai magyar „civil” szervezetek tevékenységét felügyelik? Orbán Viktor magyar kormányfő az utóbbi napokban nagyon udvarolt Romániának, még azt is felvetve, hogy Románia közelebb kerülhetne a visegrádi csoporthoz. Ez vajon annak a jele, hogy sokkal fontosabb közvetlen érdeke lehet Romániában, mint a FIDESZ által a magyar adófizetők pénzén jóval a magyarországi választási kampány hivatalos megkezdése előtt indított választási kampány? Főleg úgy, hogy Magyarország kormányfője, Orbán Viktor nagyon jó barátja Vlagyimir Putyinnak, az orosz propagandagépezet, a szputynik szellemi atyjának. Ez csak néhány kérdés, melyekre talán egyszer majd választ kapunk.

Az első közvélemény-kutatás a következő kérdést tartalmazza: „Kiírnak majd népszavazást a «Székelyföld» autonómiájáról, Katalónia mintájára?” Messziről látszik, hogy mire célozgat az orosz: katalán mintájú autonómiáról beszél éppen akkor, amikor Katalónia függetlenséget akar, vagyis a kérdés valójában nyíltan szeparatizmusra és Románia feldarabolására biztat! Miért nem kérdezte meg nyíltan, hogy Románia feldarabolásáról fognak majd népszavazást tartani?

Még az ebben az online felmérésben kipipálható lehetséges válaszokat is gondosan választották ki. Az első lehetőség: „IGEN, azt hiszem, hogy kiírnak [majd] egy népszavazást Székelyföld autonómiájáról”. A második kérdésben van a csapda: „NEM, a magyar és székely szervezetek nem lesznek képesek népszavazást kiírni”. Ezzel a válasszal azt sugallják, hogy az állam megtiltja majd ennek a népszavazásnak a megszervezését, tehát zavargások és konfliktusok oka lehet. Így hát gyerünk, piszkáljuk fel a magyarokat és a románokat, nem árt egy újabb válság az Európai Unióban és a NATO-ban!

A második felmérés Románia Európai Unión belüli kapcsolatát és helyzetét célozza meg. A kérdés a következő: „Ön szerint az EU feltétlenül támogatja majd Romániát?”. Az első válaszlehetőség: „IGEN, az EU feltétlenül támogatni fogja Romániát, ahogy azt Spanyolország esetében is tette”. A csapda újra a negatív válaszban van: „NEM, az EU figyelembe veszi majd Magyarország álláspontját, Románia nem annyira fontos, mint Spanyolország”. Ezzel a válasszal azt sugallják, hogy Magyarországnak sokkal fontosabb helyzete van az EU-n belül, mint Romániának, ezért Románia nem kapná meg majd feltétlenül az európai fórumok segítségét, vagyis azok támogatják majd Magyarország beavatkozását Románia belügyeibe. Az oroszok gyakorlatilag Románia és Magyarország Európai Unión belüli helyzetével akarják ellenségessé tenni a romániai közvéleményt, hogy ezzel a magyar elszakadáspártiságot bátorítsák (?! – E-RS).

A névtelen szerző, hogy nagyobb súlyt adjon ennek a második felmérésnek az Antena3 tévéadó egyik műsorvezetőjére, Mircea Badeára hivatkozik, akiről azt állítja, hogy felvetette ezt a kérdést, „arra kérve a tévénézőket, hogy gondolkodjanak el (sic!) a témán”. Sőt, ezt a kérdést „Mircea Badea kérdésének” származékának mondja, ezzel a tévés műsorvezetőre hárítva a felelősséget ezért a közvélemény-kutatásért.

Remélem, hogy teljesen véletlen Mircea Badea nevének és rajta keresztül a Dan Voiculescu tulajdonában lévő Antena3 tévéadónak a bevonása ebbe az ügybe. Nem tudom ellenőrizni, hogy Mircea Badea tényleg feltett-e ilyen kérdést a műsorában. De amúgy nem hiszem, hogy bármilyen kapcsolat lenne az Antena3-as Mircea Badea és a névtelen szputnyikos újságíró között, hanem azt hiszem, hogy az orosz hírügynökség csak egyszerűen összemos dolgokat.

A szputnyikon megjelent cikk nyilvánvalóan az oroszok támadása Oroszország NATO elleni információs háborújában. A NATO szövetség egyik tagállamának destabilizálása frontgyőzelem Oroszország számára, ezért Moszkva támogatja az európai elszakadáspárti és/vagy autonomista szervezetek tevékenységét.

Ezen kívül Románia és a románok Magyarország ellen fordításával Oroszország szívességet tesz Vlagyimir Putyin barátjának, Orbán Viktornak. Ez utóbbi számára már javában tart a nem hivatalos választási kampány, így minden támogatás fontos, mellyel megszerezhető az erdélyi magyarok szavazata a FIDESZ számára.

Azokat a szkeptikusokat, akik vitatják Oroszország szerepét az európai elszakadáspárti mozgalmak támogatásában a Kreml által az autonomista/elszakadáspárti szervezeteknek nyújtott segítségre emlékeztetem, melyeknek Moszkvában szervez konferenciákat. A Federal Union of European Nationalities szervezetnek 2012-ben Moszkvában volt a kongresszusa. A FUEN a Minority Safe Pack projekt kezdeményezője és hirdetője, mellyel bizonyos, a kisebbségeknek nagyon előnyös szabályokat akarnak előírni az Európai Unióban, az etnikai kritériumokon alapuló autonómiát is beleértve. A FUEN-ben a romániai magyar kisebbség mindkét pártja, az RMDSZ és az EMNP is nagyon aktív. A Minority Safe Packre vonatkozó döntést pedig, melynek az etnikai kritériumokon alapuló autonómia a fő célja, a 2012-es moszkvai kongresszuson hozták meg! (Ha a magyarellenességéről közismert szerző logikáját követjük, akkor Románia is támogatja az „autonomista/elszakadáspárti” mozgalmakat és – saját logikája szerint – Románia feldarabolását, hiszen a FUEN 2017-es kongresszusa Kolozsváron volt és ott indult el a Minority Safe Packre vonatkozó aláírásgyűjtés is! – E-RS)

Nem akarok vádaskodni, nem hiszem, hogy bármilyen kapcsolat lenne a Katalónia és Székelyföld hasonlóságáról szóló, utóbbi napokban elhangzott nyilatkozatok, beleértve az EMNP és más magyar szervezetek állítását is, melyek szerint „Erdély nem Románia” és Oroszország propagandagépezete, a szputnyik hírportál között. Egyszerűen úgy esett, hogy mindenki függetlenül a saját nyelvén és kommunikációs csatornáin beszélt. De a szputnyik és rajta keresztül Moszkva a NATO destabilizálására használja fel a romániai magyarokat. Ez újabb epizódja annak a hibrid háborúnak, melyet Románia területén folytat Oroszország a NATO ellen.

Marius Diaconescu

adevarul.roMoscova atacă România: provoacă organizarea unui referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Fordítás: eurocom.wordpress.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog