Loading

A jelenlegi román konjunktúrát ismerve, valahogy nem lephette meg a választó polgárokat, hogy Liviu Dragneat a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusán megerősítették pozíciójában. A nagygyűlésük a kommunista kongresszusokat idézte egészében, de egy mozzanat mégis kiemelkedő. Undorító volt mikor Dragne a szónoklata végén felszólította a megjelent híveit, hogy válasszák újra a párt élére, mind ezt egy kérdéssel, „akarjátok, hogy én legyek a párt elnöke” a sok talpnyaló, persze éljenzett. A Nagy PSD-sekre mint  Iliescura Nastase már nincsen szüksége, nem is jelentek meg, feltételezhető nem kaptak meghívót. Ellenben hogy a belső ellenzék méregfogát is kihúzzák az első alelnök a Viorica Dancila kormányfő lett. Vajon ha neki is repülnie kell, lemond az alelnöki tisztségéről is?
Az elnököt Románia szuverenitásának megerősítéséért és a szomszédaival ápolt kapcsolatrendszerének fejlesztése izgatta a legjobban, nem annyira a gazdaság siralmas állapota.

 

Több mint egyórás programbeszédében a bukaresti kormány vezető erejét képező PSD elnöke kifejtette: Romániának fejlesztenie kell stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, együttműködését az Európai Unió tagállamaival, ugyanakkor saját gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania. Például mind a védelmi közbeszerzések, mind a fekete-tengeri energiahordozók kiaknázása terén olyan hosszú távú megállapodások kell kötnie, amelyek az ország műszaki fejlődését szolgálják, illetve amelyek Románia számára is nyereséget termelnek - magyarázta.
"Románia szuverenitását Romániában kell megrajzolni és nem az országon kívül" - szögezte le Dragnea. Hozzátette: a románság hálás a Nyugatnak a fejlődéséhez nyújtott támogatásért, de csak akkor lesz elismert nemzet, ha a jó viszonyt nem téveszti össze a szervilizmussal.
Dragnea szükségesnek nevezte a hazai vállalkozások védelmének jogszabályi erősítését is arra hivatkozva, hogy "az ügyészségek és adóhatóságok által riogatott, még éretlen" román tőke a rákényszerített egyenlőtlen harcban rendre alul marad a nehezen megadóztatható "külföldi spekulánsokkal" szemben.
A pártelnök kitért arra, hogy Romániának erősítenie kell kapcsolatait szomszédaival, és vissza kell szereznie 1989 után elvesztett ázsiai és afrikai piacait is. Az infrastruktúra-fejlesztés terén például Dragnea szerint a kormány kiemelt célkitűzésként fogja kezelni, hogy Bukarestet mielőbb megteremtse az autópálya és gyorsvasút-összeköttetést Bulgária, Szerbia, Magyarország és Moldova fővárosával.
Dragnea éles támadást intézett a választott vezetők hatalmát elbitorló "párhuzamos állam" ellen, és leszögezte: a PSD nem tesz le az igazságügyi reformról. Szerinte a 21. században normális, az alapvető jogokat védő törvényi keret kialakítását szorgalmazók azokkal a "hálózatokkal" kerültek szembe, amelyek törvénytelen hatalmukat féltik és a visszaélések folytatásában érdekeltek.
A PSD a titkosszolgálatok működését szabályozó törvények korszerűsítésével akarja megteremteni az alapvető jogok, az ártatlanság vélelmének garanciáit. "Azt kell elérnünk, hogy ennek az országnak az állampolgárait ne figyeljék meg többé törvénytelenül és ne tartóztassák le őket ok nélkül" - mondta a PSD elnöke.
Bár a párttagság által közvetlenül választott pártelnök leváltásáról vagy megerősítőséről az érvényes alapszabály szerint nem dönthet a PSD kongresszusa, beszéde végén Dragnea kiprovokálta a küldöttekből, hogy megerősítsék tisztségében: egy szónoki kérdéssel az általa javasolt gazdasági program és az igazságügyi reform véghezviteléhez kért és kapott közfelkiáltással támogatást a jelen lévő csaknem négyezer küldöttől.
A kongresszus idején az utcán ellenzéki tüntetők egy csoportja tiltakozott korrupcióellenes jelszavakkal. A demonstrálók szerint a PSD az igazságszolgáltatást politikai befolyás alá próbálja helyezni, hogy meggátolja a korrupt politikusok felelősségre vonását.
A rendkívüli kongresszuson a PSD új ügyvezető elnököt és alelnököket választ.

Tóth az MTI nyomán