erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az EU egységes piaca tönkreteszi a kelet-európai országok mezőgazdaságát

Az EU egységes piaca veszélyben van, miután a kelet-európai országok amiatt bírálják Brüsszelt, hogy tönkreteszi a mezőgazdaságukat.

 

Bulgária és Lengyelország szerint a nyugat-európai földtulajdonosok és szupermarketek túl magas árat állapítanak meg a keleti mezőgazdasági termelőknek és boltosoknak – írja az Express.

A leginkább érintett országok egy sor komplex, új törvényt vezettek be, hogy megvédhessék a mezőgazdasági termelőiket, valamint biztosítsák a mezőgazdaság túlélését és működését. Az új szabályozások miatt az Európai Unió aggódik, hogy a korábbi kommunista országok véget vethetnek az egységes piacnak.

Bulgáriában az Európai Bizottság szabálytalanságot állapított meg tavaly, miután elfogadtak egy olyan törvényt, miszerint a befektetőknek legalább öt évig helyben kell lakniuk, mielőtt földet vennének. Romániában Brüsszel azt kifogásolta, hogy a szupermarketek termékeinek legalább 51 százalékban a helyi beszállítóktól kell származnia.

Azonban Lengyelország húzta ki leginkább a gyufát az EU-nál.
Az unió már elrendelte a hatóságoknál, hogy szüntessenek be egy olyan adót, ami előnyhöz juttatja az alacsony forgalmú helyi boltokat a nagy külföldi tulajdonú szupermarketekkel szemben.

Azonban az sem tetszik Brüsszelnek, hogy a lengyeleknél mielőtt valaki földet vesz, annak többek között 10 évig helyben kell laknia.

Az Eco Ruralis “Földhöz való jog” kampányának a vezetője, Szőcs Attila szerint nagyszabású, a politikum által elősegített földvásárlás zajlik. Méreténél fogva ez nem egy egyszerű földvásárlás: mérhető szociális, környezeti és kereskedelmi hatásuk van ezeknek a tranzakcióknak, melyek nem hagyják érintetlenül a helyi közösségeket – jelentette ki.

Európa egy földlázzal néz szembe, ahol a multinacionális cégek és fedezeti alapok földekbe fektetnek bele tisztán ipari vagy spekulatív célokból, és ezzel egyre jobban megakadályozzák a fiatal gazdákat abban, hogy földhöz jussanak"
– folytatta.

Könnyű rájönni, hogy a volt szovjet blokk miért néz szembe ilyen földlázzal. Egy átlagos, nem a legolcsóbbnak számító mezőgazdálkodásra alkalmas föld Lengyelországban 2016-ban 9 481 euróba került. Idén márciusban Hollandiában egy hektár földért 59 115 eurót kellett fizetni. Látszik milyen nagy a különbség.

Nagy a politikai nyomás, hogy megtartsuk a status quót, és ne engedjünk be új befektetőket. [...] A kormány erős nemzeti retorikát használ, hogy megakadályozza, hogy a földek külföldiek kezébe kerülhessenek"
– emelte ki Szőcs.

Az Európai Bizottság pedig fenyegetésként tekint a földeket védő törvényekre, mivel azok akadályozzák az EU alapelvét, miszerint a tőke, a szolgáltatások, az áruk és az emberek szabadon áramolhatnak az unión belül.

Az Európai Bizottság szóvivője már bejelentette, hogy mérlegelik a következő lépéseket az érintett országokkal szemben. Hozzátette, hogy mindemellett támogatják a tapasztalatcserét, valamint az olyan megoldásokat, amelyek összhangban vannak az uniós normákkal.

Tóth Dalma

 

888.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog