További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Új globalizmus

Hát nem unalmas a békés együttműködésről beszélni a „gyűlölet”, a „nacionalista populizmus” és társai kényszerű ismételgetése, no meg távoli országok elpusztítása helyett? 

 

"A történelem igazi fintora és számunkra, az amerikai globalizáció veszteseinek nagyon jóleső szívesség, hogy az Egyesült Államok saját arcképére formált globalizmusát annak elnöke és népe mind nagyobb része éppen most veti el saját érde­keit emlegetve, miközben a nyugati és nyomukban a hazai politikusok a véleményformálókkal egyetemben évtizedek óta magasztalták ezt a számunkra visszafordíthatatlan s óriási károkat okozó folyamatot.

Amely velejéig rothadt és hazug volt. Azt állították róla, hogy a globális szabad verseny előtt nyitott az út, amelyen mindenki egyenlő eséllyel indulhat.

Erről írta gúnnyal 1992-ben a Pesti Hírlap, hogy „lelki szemeivel” látja azt a gigantikus felháborodási hullámot és kormányzati beavatkozás követelését, amit az idézne elő, ha egy hazai balliberális médiumot nem egy német vállalat akarna felvásárolni, hanem például Kadhafi líbiai diktatúrájából származó valamelyik gazdag üzletember.

Mint ahogyan a máshol saját magának felvásárlásai és befektetései előtt világszerte szabad utat követelő Egyesült Államok kongresszusa 2006-ban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva blokkolta a Dubai Port World azon igyekezetét, hogy számos amerikai kikötőt megvásároljon.

Ez az a globális rendszer, amelynek washingtoni főhadiszállása sarokba állította a magyar kormányt egy szobor felállításának kísérletéért, de vidáman ad el fegyvereket száz- és százmilliárd dollárokért olyan tömeggyilkos rendszereknek, mint Szaúd-Arábia, vagy bombáz országokat hadiipara és olyan neokon szenátorai örömére és nógatására, mint a magyar miniszterelnököt neofasiszta diktátornak nevező John McCain és gyomorforgatóan hasonló társai.

Nos, e világrendszer egyeduralmának jött el mind gyorsabban leáldozó napja, és ezt tette olyannyira kézzel foghatóvá a hétfőn befejeződött pekingi Új Selyemút csúcstalálkozó.

A más néven Egy övezet, egy út nevű, 2013-ban megindult kínai kezdeményezés, a 21. század legnagyobb projektje homlokegyenest más megközelítést alkalmaz, mint az eddigi, az Egyesült Államok és szövetségesei által diktált globális úzus.

Az ENSZ-főtitkárt, a Nemzetközi Valutaalap igazgatóját, Svájc elnökét és a „hasonló illiberálisokat” meghívó Hszi Csin-ping kínai elnök az eseményt megnyitó beszédében elmondta, a kontinenseket összekötő új infrastruktúra nyomán „az elidegenedés helyébe a cserekereskedelem lép, az összecsapások helyét az egymástól tanulás veszi át, a felsőbbrendűségi érzést pedig az egymással élés helyettesíti. Többrétegű mechanizmust kell kiépítenünk a kulturális és a népek közötti kapcsolatok elősegítésére, együttműködési platformokat és nyitottabb együttműködési csatornákat kell kiépítenünk”. És sorolta az Új Selyemút kezdeményezés nyomán kibontakozó számos lehetőséget."

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog