További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Volt ott vita? Vélemények az RMDSZ kongresszus kapcsán

Annyit parafrazált Wesselényi Miklós, de még Molnár Józsás kézdivásárhelyi múltszázad elejei parlamenti képviselő is elcsodálkozott volna ha ott van a a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Zilahi konferenciáján.

 

Mindketten hallhatták volna, hogy a magyar nyelv használatának- és a a szimbólumok használatának korlátozása, a megannyi jogtiprás, a román-magyar rendezetlen viszony, az elvándorlás, a népesség fogyás sehol nem szerepel a kongresszusi témák között. A két utóbbi több mint százhúsz éves téma. Hisz Molnár Józsiás szinte minden parlamenti felszólalásában ostorozta a budapesti parlamentet, hogy nem tesznek semmit ellene. Hát 2017-ben sem égető vezetőinknek a megoldás keresés.

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány apró kritika, ellenvetés hangzott el szombaton a zilahi sportcsarnokban, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy az RMDSZ-ből teljesen kihalt a vitaszellem, az érvek ütköztetése. Holott köztudott, hogy számos kérdésben nincs összhang, egyetértés a szervezeten belül írja a Krónika. "Pontos leltárt lehetne összeállítani mindabból, ami a magyar közösség tagjainak külön-külön és egészében fáj vagy hiányzik, ám a kongresszusi küldöttekből mintha hiányozna a tűz, ami éltetné a kisebbségi jogok kiharcolásához szükséges lelkesedést" - állapította meg a cikkíró aki azt is felrótta, hogy az RMDSZ-ből kihalt a vitaszellem.
A Krónika vezércikke a román hatalomnak és politikának az RMDSZ-hez való viszonyulásában tapasztalt kettősségre is figyelmeztet. "Miközben a román közméltóságok és pártelnökök a zilahi nagygyűlésen is az egekig magasztalták a politikai alakulatot, az állami intézmények ott tesznek be a magyaroknak, ahol csak tudnak" - állapította meg. Úgy vélte: erre figyelmeztetnie kellene a szövetségnek a román partnereit.

A Háromszék napilap cikkírója a kongresszus "Nem hátrálunk meg!" jelmondatát parafrazálva állapította meg véleménycikkében: "Nem hátrálunk, megrekedtünk". A cikkíró arra figyelmeztetett, hogy a szövetség a kongresszuson elsősorban olyan témákkal foglalkozott, amelyek megoldása másokon múlik.
A román pártokkal való együttműködés "féloldalasságát" azzal példázta, hogy a jó viszony ellenére a bukaresti törvényhozásban tizenkét éve benyújtott kisebbségi törvénytervezet elakadt, "a megyék és települések szintjén pedig a kormánypártok helyi emberei, a kormány megbízottjai inkább az ellentáborhoz tartoznak, olykor kihívó és tüntető módon, a szélsőségesek bátorításával".
"Ebben a szűk mozgástérben kellene valamit elérni. (.) Ebből a gödörből az RMDSZ sem nagyon lát kiutat, ezt sugallja az iránymutatónak nevezett kongresszus jelszava is. Nem hátrálunk meg? Nem is haladunk. Védekezünk. De ez nem elég..." - írja a Háromszék

Még csupán annyit, mintha elbeszélnének egymás mellett Kelemen és Dragnea a kormányszintű együttműködésről. A szövetségi elnök nyilatkozatában kifejti: a PSD elnöke együttműködést ajánlott, amit egyelőre visszautasított. Ezzel szembe: „Csak” helyi szintű együttműködést ajánlott az RMDSZ-nek – pontosított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vasárnap a Romania TV hírtelevízióban, amikor neki szögezték azt a kérdést, hogy valóban kormányra hívta-e egy nappal korábban az RMDSZ zilahi kongresszusán mondott beszédében a magyar érdekvédelmi szövetséget. Ugyanakkor leszögezte: a központi együttműködéstől sem zárkózik el, ha a koalícióban felvetődik ennek a lehetősége. Írja a maszol.ro

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog