erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nem, Orbán Viktor nem zsarnok

Orban Viktor (fotó: theguardian)A Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot. „Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak.

 

Ugyancsak meg kell említenem, hogy a kortárs magyar szóhasználatban a »liberális« nem jelent sem »civilizáltat«, sem »felvilágosultat«, sem »nagyvonalút«, hanem a baloldaliság szinonímája. Elfogadom, hogy ez a baloldalellenes álláspont nem szerez támogatókat Orbánnak a Guardian olvasóinak körében, de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak. (…)

A felsőoktatási törvény módosítása, amely a legutóbb izgalmat keltett, 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27-nek találtak szabálytalanságokat a működésében (felületes adminisztráció, ami senkit nem lep meg, aki járatos az egyetemi világban). Egyet sem büntettek meg vagy zártak be.

A magyar egyetemek sok akadémikusa, talán a túlnyomó többség helyteleníti a törvényi változtatásokat, amelyek szerintük rossz hatással lesznek a kutatásra, de a Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot.
Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk.

Ami nem folytatódhat egy új megállapodás nélkül, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amit az Egyesült Államokban bocsátanak ki – az egyetemet New York államban jegyezték be – anélkül, hogy campusa lenne ott. Mostanáig ugyanis a CEU-diákok kettős játékot játszottak.

Nyilvánvalóan ez vonzó volt a diákok számára, de miután a CEU elveszti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet for érni a piacon. Ugyanakkor ha a CEU tényleg olyannyira a kiválóság központja, amennyire támogatói annak tartják, akkor bizonyára továbbra is képes lesz magához vonzani a diákokat. Mindez sokkal inkább a helyek és pénz kérdése, mintsem bármi másé.”


TIBOR FISCHER
The Guardian

A teljes írást itt olvashatja el.

 

Forrás: mandiner.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog