erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely: Hogyan verjük szét hagyományainkat?

„Nagy a ma élő és alkotó értelmiség felelőssége, mert korszak- és kultúraváltás idején élünk. Olyan korban, amikor veszélyeztetett az emberiség jövője és kultúrája, amikor a hagyományok őrzése és átemelése az új évezred kultúrájába a Föld és Európa nemzeteinek létezése, identitása szempontjából meghatározó jelentőségű.” Fogalmazta meg 1998-ban Dr. Kraiciné Szokoly Mária, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi docense 1998-ban. A néphagyományok megőrzése, megismerése, vált fennmaradásunk egyik kulcskérdésévé. Sajnos két évtized után, minket is kezd elérni az agymosás szele. Egyre jobban elharapódzik hagyományaink  tudattalan, ne adj Isten tudatos, szétzilálása.

Valami hasonló történt Kézdivásárhelyen is amikor húsvét hétfőjére szerveztek, érdekes ötletnek tűnő és szép csomagba hangzatos szöveggel kínált „Húsvéti Varázsnak” elkeresztelt rendezvényt. Tudván, hogy így oda lehet vonzani a tömeget.

 

Valami azt sugallja az ötletgazdáknak a lényeg az, hogy ne gyakorolja, hanem megismerje a hagyományt a felcseperedő nemzedék és ezt minél nagyobb tömegben. Ha ez többször ismétlődik, egy idő után a megismerés egy „cuki kis műsor” lesz és lényeggé a tömeg válik, a szűk családi kőrrel ellentétben. Ekkor aztán lehet hinteni a reklámot, propagandát.

Erre utal, Ájgel Ágnes az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke mondván: ” az RMDSZ Nőszervezetének munkájában fontos szerepet kapnak a közösségépítő tevékenységek, az értékmegőrzés, a hagyományápolás” – fogalmazott köszöntő beszédében. Hozzátette: „A mai eseményen sok szép húsvéti vers és ének lesz hallható, szól a zene, táncolni is lehet. Megismerhetjük a hagyományos locsolási szokásokat, és a sort még folytathatnánk”.

Ergo a felcseperedő nemzedék, tömegben hallgassa ismerje meg szokásainkat ne gyakorolja, mivel aznap mikor kellene, akkor ismertetik meg velük. Mind ezt olyankor szervezik, mikor a tágabb család együtt kellene ünnepeljen.

Az is lehet, hogy azoknak akik ezt szervezik, nem mond semmit a kereszténység, számukra a hit a család, idejét múlt üres szlogen.

A húsvéti locsolkodás volt, és remélhetőleg meg is marad, az a kereszténység előttről ránk maradt egyik hagyomány amikor szülő gyermek együtt látogatott el ismerősökhöz. A gyermek megismerte a felnőttek tágabb ismerősi körét. Habár ezen rontott a az elmúlt időszak kommunista rezsimje, és egyeseknek pénzszerzési lehetőségé alakult, szerencsére nem ez a jellemző, megmaradt a tavasz és a minden évben a megújulás ünnepe.

Hát ezt vesszük el embertársainktól ha szétverjük az ősi hagyományt.

Úgy tűnik a lényeg az volt, hogy minél többen gyűljenek össze a sportcsarnok előtt és ne otthon üljenek, hanem egyék az édességet a gyerekek, a felnőttek vedeljék a sört, csupán otthon ne üljenek. Miért is ünnepelne a család együtt, ideje múlt szokás, nem „trendi”.

Sajnos ehhez asszisztáltak akik a város vezetéséből engedélyezték a megszervezését a rendezvénynek. Csupán hab a tortán, egyszerű önös érdekből pedagógusok, azért, hogy tudják megmutatni mire képesek növendékeik részt vesznek oda citáltak gyerekeket szülőket. Lehet ők a leghibásabbak, mivel minden erővel ki kellene álljának szokásaink megőrzése mellett.

Vajon ezek az emberek meggondolták, hogy egy ilyen rendezvénnyel is rombolják hagyományainkat?

Remélhetően csupán egy nem eléggé átgondolt ötlet volt.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog