erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

 Az elmúlt napok magyarellenes nyilatkozatait, gyűlölettel telített szónoklatait, valamint soviniszta, fasiszta kirohanásait lehetetlen egyenként elemezni és megválaszolni. Elég azonban közülük kettőt, a volt és jelenlegi államfőét kiragadni annak érzékeltetésére, miként viszonyul a román politikum az erdélyi magyarsághoz, de az ilyenkor elengedhetetlen tanulságok is levonhatók belőlük.

Bővebben: Egységes magyarellenességMegszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozott a kútba esett tárgyalásokról és a magyarellenes indulatokról.

Bővebben: Kelemen Hunor: A románnál nincs képmutatóbb társadalomKétségtelen, hogy ma az európai demokráciák mindegyike szekuláris (nem vallási) alapon szerveződik. De vajon ez egyúttal azt is jelenti, hogy túlléptek a vallási gyökereiken? Aligha.

Bővebben: A szekuláris felvilágosodás mítosza, avagy: vallási és nemzeti határok EurópábanBakk Miklós úr 2016. december 2-án ezen a platformon tette közzé a Klaus Iohannis és december 1-e című cikkét*, melyre számos kommentár érkezett (eddig 67). Úgy a cikk, mint ahogy a kommentárok is (a szerző többször is megszólalt, hogy elmagyarázza és részletesebben kifejtse álláspontját) rendkívül érdekesek voltak és a románok és magyarok közötti párbeszéd újraindításának egyik kiindulópontja lehetne, amit én is nagyon szükségesnek tartok – nem 2018. december 1-e, hanem a XXI. század, meg az Európai Unió, meg a NATO miatt; az emberek vitatkoznak érvelnek, néha veszekednek, dohognak, de már nem csapják fejbe egymást fejszével. Ha elértünk valamit 1990 óta, akkor az ez! Egyetértünk, Bakk Miklós úr?

Bővebben: A magyar megoldásA PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetőjének, Liviu Dragneának politikai és erkölcsi kötelessége világosan elmagyarázni a nyilvánosság számára a kormánnyal szembeni vádpontokat. De Iohannis elnöknek is közbe kellene lépnie.

Bővebben: Egy véletlenre bízott válságAz igazi gondolkodók egyik ismérve, hogy belelátnak a jövőbe.
Persze azt nézik, ami van: mi mást lehet? Tehát a jelent meg a múltat, ám ezek jeleiből kiolvassák a jövőt. A jelek leginkább áthajlások, átlépések, változásokat keltő határsértések. Az eszét használó ember észleli a folyamatok jellegét, a változásokban rejlő rendszerességet. Gyakran ismétlődő tapasztalataiban törvényszerűségeket ismer föl. Ha két kavics mellé másik kettőt teszünk, akkor mindig négy lesz, sosem három, még kevésbé hét.

Bővebben: Korszakváltás, jövőlatolgatásBill Peckman atya véleménycikke a saját Facebook oldaláról.

Az irgalmasság cselekedetei elfogytak, hogy a helyüket a társadalmi igazságosság hamis ideája vegye át. Kivéve a természetfelettit az istentisztelet lényegéből, leegyszerűsítettük a szentmisét.

Bővebben: "Miért hanyatlik az Egyház?"Ionesco román drámaíró azt mondta pár évtizede, hogy megszűnt az abszurd, mert a valóság lett az abszurd. Nagyon így igaz ez a mostani romániai politikai helyzetre. Bukaresti kormány miniszterek nélkül maradt, a koalíció megvonta a bizalmat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök mégsem hajlandó lemondani, mert igazságtalannak tartja a neki szánt bűnbakszerepet. Grindeanu azt mondta: a Szociáldemokrata Pártban (PSD) a jelek szerint ő volt az egyedüli, aki nem tudott arról, hogy átmeneti kormányt vezet. A PSD bizalmatlansági inditványt nyújtott be a saját kormánya ellen.  Az RMDSZ még nem döntött.

Bővebben: Hogyan jutottunk idáig? Avagy Románia még mindig a röhej országa?A polgári engedetlenség nem jogi fogalom. Még a jog legtágabban megvont fogalmának sem része, hiszen épp a fennálló jog kötelező erejét tagadja egy magasabb rend érvényére hivatkozással, és szembeszegülésének pontosan az a célja, hogy elérje e jog megváltozását.

Bővebben: A polgári engedetlenség és az erkölcs szava (2007)Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt alapítója halálos balesete előtt egy melegbárban múlatta az időt; utóda, Stefan Petzner nemcsak kollégája, hanem magánéletében is társa volt. 2011-ben a radikális jobboldali Brit Nemzeti Párt homoszexuális jelöltet indított az európai parlamenti választáson, és az alakulat elnökéről, Nick Griffinről szintén elterjedt, hogy viszonya volt férfiakkal. Pim Fortuyn néhai holland szélsőjobboldali vezető ugyancsak a saját neméhez vonzódott.

Bővebben: Ezért vezeti homoszexuális politikus Európa több szélsőjobbos pártját

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog