erdelyikonyv.eu

Tisztelt olvasónk felhívjuk kedves figyelmét: technikai okok miatt a következő frissítés május 1-én lesz. Köszönjük megértését.

 Kísértet járja be Európát, a kognitív disszonancia kísértete! Európában a különféle szellemi mozgalmak értelmiségi csoportjai tradicionálisan párbeszédképtelenek egymással, és nem mi rontottuk meg földrészünk szellemi hagyományait. Bár az is igaz, hogy részt veszünk benne, sőt a hazai pályán tovább gazdagítjuk a soha-meg-nem-értés módszertanát.

Bővebben: Soha nem fogjuk megérteni egymást?A történelem folyamán Székelyföld egy olyan sajátos, gazdasági, társadalmi és kulturális entitást képezett a Kárpát–medencében, mely Magyarország keleti bástyájaként a haza védelmében is kiemelt szerepet játszott. A Habsburg-uralom azonban szétzilálta a rendhagyó székely társadalmat, melynek következtében a 19. századra súlyossá vált gazdasági gondok ínséghez és ezáltal tömeges elvándorláshoz vezettek.

Bővebben: Székely sorskérdésekOrban Viktor (fotó: theguardian)A Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot. „Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak.

Bővebben: Nem, Orbán Viktor nem zsarnokÉles vita bontakozott ki Szávay István országgyűlési képviselő közösségi oldalán annak kapcsán, hogy a párt egykori nemzetpolitikai kabinetvezetője, Borbély Zsolt Attila bírálta a Jobbik elmúlt hónapokban folytatott politikáját.

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke és önkormányzati képviselője hozzászólásában – Borbély Zsolt Attila‪ támadása után – az erdélyi magyarságnak is nekiment:

Bővebben: Nekiment az erdélyi magyaroknak a jobbikos politikusA román állam az utóbbi 25 év legnehezebb időszakán megy keresztül. Dragnea és a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) az igazságszolgáltatás támadásával párhuzamosan felelőtlen ostromot indított az ország gazdasági stabilitása ellen, de kétségbeesett csapásokat mér az EU-ra és a nyugati szövetségesekre is.

Bővebben: Dragnea Románia elleni összeesküvése – HotNewsAlapfelfogásunkból az egyes ember és az állam közti viszony számára az alábbi tételek adódnak: az állam nem bír korlátlan jogokkal. Hatalma határa a személy méltósága és elidegeníthetetlen jogai. A többségnek nincs önkényes és korlátlan joga a kisebbség felett. A kisebbségnek is vannak jogai és kötelességei. Egyenlő jogokat, jogbiztonságot és igazságosságot mindenkinek.

Bővebben: Adenauer: A többségnek nincs korlátlan joga a kisebbség felettA demokrácia a nép, a démosz uralmát jelenti, tehát első föltétele maga a nép

A régi szólások egyikét tovább facsarva, a nép önuralma. De van-e még nép? Most, a Gazdaságkor második fél évezredébe lépve, amikor az érdek, a pénz, a haszonvágy elemésztette a hajdani emberi célokat: az üdvösség vágyát, a tisztességet, a lelki nemességet, s velük a művészetet a vallást. Szívszorító tréfa, hogy Németországban és a fejlett Nyugat más országaiban a kiürült templomokat kulturális célokra próbálják „hasznosítani”, mintha hit és művészet nem ugyanaz volna, nem együtt születne-veszne! A kultúra ugyanis lényegében kultusz, a Természetfölötti illő megközelítése: tisztelete és a Vele való kapcsolat megteremtése. A templum/templom hasznosítása éppenséggel a szent hely megszentségtelenítése: veszte. De ezt hagyjuk!

Bővebben: Czakó Gábor: CeukratákFélrevezetőnek és károsnak nevezte a nyelvi jogok bővülésének "ünneplését" a romániai egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az erdélyi Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI) keddi közleményében, a csoport szerint ugyanis törvénymódosítás nem biztosít új nyelvi jogokat.

Bővebben: Káros a nyelvi jogok bővülésének "ünneplése" Romániában„Nagy a ma élő és alkotó értelmiség felelőssége, mert korszak- és kultúraváltás idején élünk. Olyan korban, amikor veszélyeztetett az emberiség jövője és kultúrája, amikor a hagyományok őrzése és átemelése az új évezred kultúrájába a Föld és Európa nemzeteinek létezése, identitása szempontjából meghatározó jelentőségű.” Fogalmazta meg 1998-ban Dr. Kraiciné Szokoly Mária, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi docense 1998-ban. A néphagyományok megőrzése, megismerése, vált fennmaradásunk egyik kulcskérdésévé. Sajnos két évtized után, minket is kezd elérni az agymosás szele. Egyre jobban elharapódzik hagyományaink  tudattalan, ne adj Isten tudatos, szétzilálása.

Valami hasonló történt Kézdivásárhelyen is amikor húsvét hétfőjére szerveztek, érdekes ötletnek tűnő és szép csomagba hangzatos szöveggel kínált „Húsvéti Varázsnak” elkeresztelt rendezvényt. Tudván, hogy így oda lehet vonzani a tömeget.

Bővebben: Kézdivásárhely: Hogyan verjük szét hagyományainkat?Bukarest, április 17./Agerpres/ - Míg Törökországban senki nem vitatja az igen szavazatok győzelmét, az Európai Unió, a nemzetközi sajtó, sőt a hazai "deontológusok" is elégedetlenségüknek adnak hangot ezzel kapcsolatban - jegyezte meg vasárnap Victor Ponta a törökországi alkotmánymódosításról tartott népszavazás kapcsán.

Bővebben: Ponta: A demokrácia azt jelenti, hogy a szavazók döntenek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog