erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

 

Visszatekintő - Erdély gazdasági jövője a nagy háború után (1)

Igaz, hogy háborús viszonyok közt írta a szerző a cikket, az is igaz, hogy a viszonyok a száz évvel ezelőttiekhez gyökerest megváltoztak, mégis érdemes a korabeli véleményeken elgondolkodni. Sok olyan gondolat van ami nagyon is aktuális, még hasonlóság is van a két kor között. Huszonhat éve mi is örököltünk a kommunizmus után egy lepusztult gazdasági helyzetet, lerombolt, morális- és erkölcsi viszonyt, sajnos ez utóbbi azóta is hanyatlik. Akkor is óriási volt a népfogyás, most is. Akkor is rátelepedett egy hatalom, most is máshol döntenek sorsáról nem itt a Kárpátok közt. Ugyanazokkal kell Erdélynek ma is megküzdenie mint a nagy háború után.

Visszatekintő: Adatok az 1917 —18. tanév előkészítéséhez

Az oktatás újraélesztését 1917-ben a háború nehézségei és a román betörés viszontagságai mellett megnehezítette a  lakosság kapzsisága, a kiszolgáltatottság német katonaságnak, a helyi hatóságok tehetetlensége és félelmei. Miután sikerült tantermeket és bútorzatot előteremteni a a jóhiszemű lakosság segítségével a tanerő hiánnyal kellett megküzdeniük.

1917-ben érkeznek az első hírek az 1916-ban elhurcoltakról

"Az elhurcolt túszok sorsa Romá­niába Kézdivásárhrtyről jelenti tudósítónk (Az Est 1917):

Zágoni Mózes kovásznai bérkocsist az oláhok túszként magukkal hurcolták. Vele együtt még 373 embert vittek el magukkal Kovásznáról és környékéről, akikről eddig semmiféle hír nem érkezett.

Kézdivásárhelyi gondok a múltban

Mindig is székelyföldnek ez a csücske ahol Háromszék van, a mindenkori hatalom elhanyagolt, kizsákmányolt vidéke volt és ma is az. Az erőket mai napig rabolják, a háborúk alatt kirabolták. A nagy háborúban, amit a románok a betörés után itt hagytak, azt a németek dézsmálták, rekvirálás gyanánt, még a városi vagy falusi kúriák berendezése is tetszett nekik és vagonokba rakták. A második világháborúban mikor visszakerült Romániához Erdély megint hordtak innen, amit csak tudtak.
Már a dualizmus ideje alatt folyamatosan arról szolt Molnár Józsiás kézdivásárhelyi parlamenti képviselő felszólalása, hogy elhanyagolják Háromszéket. Ez a szemlélet nem változott egyáltalán még 1917-ben sem, még a fejlesztési tervezetekből is kihagyták, főleg Felső-Háromszéket. Erről szól a korabeli Székely Újságban megjelent cikk.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog