Semjén: meg kell őrizni a világ magyarságát

– MTI, hirado.hu, atv.hu, sonline.hu, veol.hu, hir24.hu, hirvonal.hu

A magyar megmaradás fundamentuma, hogy nemcsak az anyaországi magyarságot kell megőrizni, hanem a Kárpát-medencei magyarságot, a világ magyarságát – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes Budapesten, a Magyar Nemzeti Kereskedőház által másodszorra megszervezett Kárpát-medencei Gazdasági Kiállítás és Konferencia nevű rendezvényen. Semjén Zsolt azt mondta, hogy ha bármely nemzetrész, például az erdélyi vagy a muraközi eltűnne, esetleg a diaszpóra magyarsága megroppanna, akkor az egyetemes magyarság lenne csonkább, és a magyar nemzet léte is veszélyeztetettebbé válna.

 

NGM: tovább kell bővíteni a Kárpát-medencei gazdasági együttműködést

– MTI, beol.hu, kormany.hu, bama.hu, baon.hu, vaol.hu, szoljon.hu

A kormány célja, hogy a Kárpát-medencében kialakuló gazdasági tér elérje a nyugat-európai országok gazdasági integrációjának szintjét. A kormány célja, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon a befektetések és üzleti kapcsolatok erősítése révén, amely belátható időn belül eléri a nyugat-európai országok gazdasági integrációjának szintjét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon hétfőn Budapesten, a tárca közleménye szerint.

 

Március 15. - Szijjártó: mindennél büszkébbek vagyunk arra, hogy szabadok vagyunk

– MTI, hirado.hu, lokal.hu, starthirek.hu

A magyarok mindennél jobban büszkébbek lehetnek arra, hogy szabadok - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. A tárcavezető a magyar ENSZ-képviseleten rendezett március 15-i ünnepségén beszédében hangsúlyozta: nálunk erősebbek sokszor próbálták meg elvenni a szabadságunkat, mindig meg kellett harcolni érte, de megtörni minket és a szabadságunkat végleg elvenni sosem tudták.

 

Jelen vannak az EBESZ megfigyelői Kárpátalján, az ukrán hatóságok cáfolata ellenére

– MTI, Webrádió, Magyar Idők, karpatalja.ma

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai missziója közölte, hogy fokozta megfigyelői tevékenységét a kárpátaljai Ungváron és környékén. A Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal szerint a hivataltól nem kértek engedélyt állandő megfigyelő misszió megnyitására és a megye ilyenbe nem egyezett bele.

Az ukrán médiában a megfigyelők körül kibontakozó vitára reagálva az EBESZ Ivano-Frankivszkban állomásozó speciális megfigyelő missziója vasárnap este közleményben tudatta: tekintettel a közelmúltban Ungváron és környékén történtekre, "fokozta megfigyelői tevékenységét" az adott térségben, és a jelentéseiben beszámolt annak eredményeiről.

Vezető hírek

 

Távozik a belügyminiszteri posztról Robert Kaliňák

– MTI, hirek.sk, bumm.sk, Felvidék Ma, Új Szó, Körkép

Robert Kaliňák lemond a belügyminiszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi tisztségről. A politikus ezt hétfőn Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be. Robert Kaliňák döntését azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke úgy fogalmazott, Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása olyan dolog, amivel nagyon nehéz megbékülni.

 

MKP: Kaliňák lemondása megkésett és elégtelen próbálkozás

– hirek.sk, Körkép

A Magyar Közösség Pártja a belügyminiszter tisztségéről való lemondását Robert Fico politikai hatalma megtartására irányuló elégtelen próbálkozásnak tartja. A felvidéki magyarok és Szlovákia többi jóérzésű polgárának megítélése szerint Robert Kaliňák már a Malina Hedvig elleni gyalázatos eljárásánál kiírta magát a tisztességes emberek sorából. A belügyminiszter személyével kapcsolatban azóta nyilvánosságra került számos botrányos ügy – különös tekintettel a súlyos euró milliókra rúgó adócsalásokban játszott szerepére – ezek már csak megerősítették, hogy nincs helye a szlovákiai közéletben – hangsúlyozta portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a Magyar Közösség Pártja.

 

 

Erdély

 

Emlékhely a Duna-delta munkatáboraiban raboskodó mezőfelei ötvenhatosok tiszteletére

– Krónika

A székely és a magyar szabadság napja alkalmából a Maros megyei Mezőfele emléket állított a falu ártatlanul elítélt három szülöttjének, akik megjárták a Duna-delta munkatáborait. Ábrám Sámuel, Fülpösi Jenő, Kacsó Tibor – összesen negyven év börtönbüntetésre ítélt három mezőfelei férfi, akiknek egy életen át szülőhelye, bátorsága, szenvedése helyszíne, a kommunista diktatúra által megpecsételt sorsa és hite volt közös. Vasárnap óta egy, a református parókia udvarán felállított emlékmű is összeköti hármukat.

 

Jogorvoslatért folyamodik romániai kitiltása miatt az SZNT külügyi megbízottja

– Krónika, transindex.ro

Dabis Attila szerint a Romániából való kitiltásáról született döntés politikai motivációból született, válaszként arra a nemzetközi kisebbségvédelmi, illetve jogérvényesítő munkára, melyet a székely közösség nevében végez. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja hétfőn annak kapcsán bocsátott ki állásfoglalást, hogy pénteken a román határrendészek nem engedték belépni Romániába, és közölték vele, hogy kitiltották az országból. Dabis Attila felidézi, hogy az Ártánd-Bors határátkelőnél egy svájci-magyar barátjával közösen próbált belépni Romániába, amikor személyi igazolványa átvizsgálása után a román határőr közölte vele: nem folytathatja útját; utastársa tovább haladhat, de neki vissza kell térnie Magyarországra.

Erdély

 

Lezárult az RMDSZ tankönyvíró pályázata; negyven pályamunka teljesítette az elvárásokat

– transindex.ro, maszol.ro

egyvennégy pályamunka érkezett az RMDSZ januárban meghirdetett tankönyvíró pályázatára. Ebből 40 teljesítette az elvárásokat – adja hírül a Szövetség hétfői közleménye. Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök rámutatott: a kiírás célja olyan pedagógusok támogatása volt, akik korábban tankönyveket terveztek, írtak és szerkesztettek, vagy éppen kialakították az illusztrációkkal kapcsolatos koncepciót. Azt követően, hogy a tankönyvek ügyét az új jogszabályok szerint egy állami kiadónak kellett átvennie, megfelelő támogatás nélkül maradtak a korábban munkához látott szerzők és illusztrátorok. Ezért indította el a Szövetség tankönyv írói pályázatát – részletezte az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.

 

Félistenek” a prefektusok – központosítana a PSD közigazgatási törvénykönyve

– maszol.ro

Központosítana a kormányzó szociáldemokraták által képviselői indítványként előterjesztett közigazgatási törvénykönyv, amely Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint valóságos félisteneket kreálna a prefektusokból, a választott önkormányzati tisztségviselők és testületek rovására. Önmagában üdvözlendő a gondolat, hogy egyetlen törvénykönyvbe gyűjtenék össze a közigazgatással kapcsolatos, jelenleg tucatnál is több jogszabályban „szétszórt” rendelkezéseket, ugyanakkor az RMDSZ-nek komoly fenntartásai vannak a parlament elé terjesztett javaslat alapkoncepciójával kapcsolatban – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a közigazgatási bizottság tagja.

 

A sepsiszentgyörgyiek Lázár János miniszterrel ünnepelnek március 15-én

– maszol.ro

Sepsiszentgyörgyön már szombaton elkezdődött az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepség sorozat. Március 15-ig naponta szerveznek valamilyen eseményt a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. A központi ünnepség csütörtökön délután 4 órától kezdődik a város főterén, ahol a díszmeghívott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz.

 

Ennyien igényelték Csíkszeredában eddig a jelentős forintjuttatásokat

– maszol.ro

Erdély

Idén év elejétől lehet igényelni a magyar állampolgársággal rendelkezők újszülött gyermekei számára az anyagsági támogatást, illetve elindítani az úgynevezett babakötvényt. A csíkszeredai magyar főkonzulátuson eddig több mint 500 család igényelte a a forintjuttatásokat.

 

Az önkormányzatok nem lehetnek ellenzékben”

– Bihari Napló

A Maros, a Tisza és Máramaros határolta térségből érkezettek vettek részt a Partiumi Önkormányzati Tanács (PÖT) pénteken, Érmihályfalván tartott tanácskozásán. Kelemen Hunor helyett Porcsalmi Bálint, Kósa Lajos helyett Pajna Zoltán érkezett.

 

Szülőföldön magyarul – március közepéig lehet még igényelni a támogatást

– szekelyhon.ro, Krónika

Március 14-éig lehet igényelni a Szülőföldön magyarul program keretében a magyar tannyelvű óvodákba, iskolákba járó gyermekek és a magyar képzésben részesülő egyetemisták számára nyújtott támogatásokat.

 

Szakmai képzésben részesülnek az óvópedagógusok

– szekelyhon.ro

Magyarország Kormányának támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében kezdődött a hétvégén Marosvásárhelyen a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program Maros megyei képzése, amelyre Maros megyéből 172 óvónő iratkozott fel. A módszertani fejlesztés erdélyi pillére képzések formájában február 5-én indult útjára, amikor az ország négy városában egyidejűleg tizenkét csoport szakmai fejlesztése valósult meg. A hallgatók visszajelzéseiben az elégedettség és a hála a két leggyakrabban előforduló értékelés.

 

Így emlékeznek az 1848-49-es forradalom 170. évfordulóján Csíkszeredában

– szekelyhon.ro

Csíkszeredában két napos ünnepségsorozat keretében idézhetik fel a márciusi ifjak emlékét, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharcra való megemlékezés szerdán elkezdőik. A városháza közleménye szerint szerdán 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában magyar művekre alapozott ünnepi hangversennyel örvendezteti meg Csíkszereda lakóit a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar.

 

Március 15. Székelyudvarhelyen

– szekelyhon.ro

Idén is méltóképpen kívánja megünnepelni az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóját Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, ezért tartalmas programkínálattal készülnek, amelynek összeállításában minden kulturális intézmény kivette részét, és ezúttal is díszbe öltöztetik a várost.

 

Erdély

Ismét a kulturális miniszterhez fordult az RMDSZ a csíksomlyói búcsú ügyében

– maszol.ro

Interpellációban kért tájékoztatást Novák Csaba Zoltán a kulturális minisztertől a csíksomlyói búcsú szellemi világörökséggé nyilvánításának helyzetéről, illetve arról, hogy milyen lépéseket tervez a szaktárca a pünkösdi zarándoklat UNESCO-listára való felvételéért. Az RMDSZ szenátora, a felsőház UNESCO-bizottságának tagja decemberben már levélben is számon kérte a kulturális minisztériumot, hogy miért nem szerepelt a csíksomlyói búcsú világörökségi listára való felterjesztése a világszervezet december elején Dél-Koreában tartott ülésének napirendjén. Kérdésére azóta sem kapott választ.

 

Biztosra menne a regisztrációt tekintve az udvarhelyszéki RMDSZ

– szekelyhon.ro

A magyarországi választói névjegyzékbe való regisztrációban, illetve a szavazólapok kitöltésében is segít az udvarhelyszéki RMDSZ, amely voksolásra buzdítja a külhoni magyar állampolgárokat. Mint a hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, a nemzet jövőjéről kell döntenünk. Ezenkívül továbbra is gyűjtik a támogatói aláírásokat Minority SafePack elnevezésű kezdeményezésükhöz.

 

Negatívan véleményezte az autonómiastatútumot a bukaresti törvényhozói tanács és a kormány

– Krónika

Az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását tűzte ki célul a Kulcsár-Terza József által decemberben iktatott autonómiatervezet a román parlament törvényhozói tanácsa szerint, amely ezért – a kormánnyal egyetértésben – negatívan véleményezte a statútumot. A szakmai testület úgy véli: a tervezet az alkotmánynak és a helyi közigazgatási törvénynek is több ponton ellentmond, ugyanakkor emlékeztettek, hogy a javaslat már kétszer megjárta a parlamentet. Kulcsár-Terza a Krónikának elmondta: a törvényalkotási folyamat folytatódik, és pozitívan értékelte, hogy a közvitán sok véleményezés érkezett a statútumhoz.

 

Megjelent a „csángó”–magyar szótár

 – Krónika

A magyar nyelv különleges, veszélyeztetett, eltűnőfélben lévő változatát rögzíti a „csángó”–magyar szótárnak is nevezett kötetsorozat, amelynek befejeződött a kiadása Kolozsváron. A moldvai magyar tájnyelv szótárát több mint másfél évtizeden keresztül szerkesztette Péntek János nyelvészprofesszor. A kiadvány jórészt abból a nyelvi anyagból készült, amelyet a kolozsvári nyelvészek és néprajzkutatók kutatásaik során jegyeztek le.

 

Szépvízi emlékközpont a székely határőröknek

 – Krónika

Erdély

Emlékközpontot rendeznek be a székely határőrök tiszteletére a felújítás alatt álló csíkszépvízi Dájbukát-féle házban, amelyben a rendszerváltás előtt öregotthon működött. Ferencz Tibor polgármester elmondta, a székelyek a Keleti-Kárpátok tövében mintegy ezer éven át védték a határt, s az önkormányzat az elmúlt évben úgy döntött, tiszteletükre emlékközpontot hoznak létre a Hargita megyei településen. Bár az emlékközpont megnyitását az év végére tervezték, erre „különböző kisebb akadályok miatt” várhatóan jövő tavasszal kerülhet sor – tudta meg a Krónika az elöljárótól.

 

Köszönjük, Bukarest!

 – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „az ET-jelentésre adott válasz és Dabis kitiltása ugyanis pontosan ezzel egyenértékű gesztus, amely csak még jobban ráirányítja a figyelmet arra, hogy Romániában nem egészen úgy állnak a dolgok a kisebbségi jogok, az anyanyelvi oktatás, a hivatali anyanyelvhasználat és a nemzeti jelképek használata terén, ahogy azt Bukarest szeretné elhitetni. A helyzet paradoxona az, hogy mindez olyan kontextusban történik, amikor Bukarest és Budapest között éppen közeledés tapasztalható. A két külügyminiszter az utóbbi évben többször is látogatást tett a szomszédos országban, a gazdasági kapcsolatok erősödni látszanak. A mostani fejlemények nyomán úgy tűnhet, hogy mindez csupán taktikázás az uniós intézményekkel az igazságügyi törvények módosítása és a korrupcióellenes ügyészség elleni hadjárat miatt egyre inkább szembekerülő Bukarest részéről, hogy a Brüsszelben szintén nem túl kedvelt Magyarországhoz, illetve a V4-csoporthoz közeledve biztosítsa magát egy esetleges uniós kötelezettségszegési eljárással szemben”.

 

Felvidék

 

A Most-Híd kezében Fico sorsa. Hétfőn ült össze a vegyespárt Országos Tanácsa

– Körkép, bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

Már két hete, hogy felbolydult az ország a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság miatt. Minden nap számítani lehetett arra, hogy valaki visszalép funkciójából vagy hogy valamelyik kormánypárt esetleg kiugrik a koalícióból. Úgy néz ki, hétfőn végre áttörés történhet. Végig követjük az eseményeket percről percre.

 

Az ellenzék előre hozott választásokat akar

– hirek.sk, Új Szó

A Robert Kaliňák belügyminiszter által előadott búcsúbeszédnek már néhány éve el kellett volna hangoznia – olvasható a Szabadság és Szolidaritás Kaliňák belügyminiszter távozása kapcsán kiadott nyilatkozatában. „Kaliňák a tisztességes távozás összes lehetőségét eltékozolta. Ez már csupán a süllyedő és szétesőben lévő Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) taktikázása, semmi más” – jelentette ki a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nyilatkozatában.

 

Felvidék

Politológus: Kaliňák távozása olyan, mint amikor valamit kidobnak egy zuhanó léggömbből

– hirek.sk

Robert Kaliňák távozása kimondottan kierőszakolt lépés, utolsó kísérlet a kormány megmentésére – vélekedik Rastislav Tóth politológus, aki szerint Kaliňáknak már jóval korábban le kellett volna mondania. „Mindez egy olyan helyzetre emlékeztet, amikor a léggömb süllyedni kezd, és hogy le ne zuhanjon, valamit ki kell dobni” – érzékelteti a helyzetet a politológus. Meggyőződése, ha korábban kerül sor Kaliňák menesztésére, a nyilvánosság Robert Fico és kormánya iránti bizalma is összehasonlíthatatlanul nagyobb lenne.

 

Megkezdődtek a forradalom évfordulójára rendezett ünnepségek a Felvidéken

– hirek.sk

Határon túl mindig is érezzük és mindig is folytatjuk a szabadság-küzdelmeket, mert a szabadságért folytatott küzdelem soha sincs hiába. Ez volt 1848-49-nek is a tanulsága – hangoztatta a Kassa melletti Magyarbődön, a Kárpát-medence egykori legészakabbi magyar településén Braun László ünnepi követ a március 15-ei megemlékezésen.

 

Az összetartozás jegyében - A Szent Korona másolata Gömörpéterfalán

– hirek.sk, Felvidék Ma

Gömörpéterfalán, a Szentháromság-plébániatemplomban helyezték el a Szent Korona mását, amelyet a budapesti Gégény Ferenc szobrászművész készített. Az összetartozás szimbólumát a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ajándékozta – a Szövetség a Közös Célokért Rimaszombati Területi Irodája szervezésében – az évszázadok óta magyarságát megtartó kis településnek.

 

Újat készítenek az eltűnt emléktábla helyett Királyhelmecen

– Új Szó

Eltűnt a Reviczky Imre vezérőrnagy, az egykori Bodrogközi járás katonai parancsnoka tiszteletére állított emléktábla. Mivel nem került elő, a város újat készíttet.

Reviczkynek, aki több ezer embert mentett meg a haláltól a II. világháború idején, a nyíregyházi Nyíri Honvéd Egyesület kezdeményezésére állítottak emléktáblát Királyhelmecen, 2014-ben. A tábla a volt katonai parancsnokság épületének falára került, jelenleg a Mailáth József Regionális Múzeum működik az épületben.

 

Elegendő aláírást gyűjtött a SaS a rendkívüli ülés összehívásához

– Új Szó

Az ellenzéknek sikerült elegendő aláírást gyűjtenie ahhoz, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök leváltása kapcsán. Erről Lucia Ďuriš Nicholsonová, a parlament alelnöke tájékoztatott a hétfői sajtótájékoztatón.

Felvidék

A javaslatot hétfőn adták be a parlament iktatójába. „A parlament elnökének hét napja van arra, hogy összehívja a rendkívüli ülést“ – mondta Ďuriš Nicholsonová.

 

Vajdaság

 

Nemzeti ünnepünk Ürményházán

– Vajdaság.MA

Március 15-e, nemzeti ünnepünk közeleg. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúségi Klub szervezésében gyűlt össze Ürményháza apraja és nagyja a gyerekek által nemzeti színű ízléses díszekbe öltöztetett községháza nagytermében, hogy meghallgassa Dr. Zakar Péter történésznek, a Szegedi Tudományegyetem tanárának előadását Kossuth Lajosról.

 

Az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezett a nagybecskereki magyarság

– Vajdaság.MA

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében tartottak alkalmi műsort az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezve, az ünnepség ezúttal is a nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődött. Azt követően Jenovay Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepi beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke.

 

1848–49-es megemlékezések Ada községben

– Vajdaság.MA

Ada község területén idén is több megemlékezést tartanak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az adai Damjanich emlékműnél 14-én, az adai katolikus temetőben 15-én, Törökfalun pedig 16-án kerül sor a rendezvényre. Március 14-én, szerdán 16 órai kezdettel ünnepi műsorral és koszorúzással várja az érdeklődőket az Ada főterén található Damjanich-emlékműnél a Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör.

 

Topolya: Megkezdték a nyugdíjaskártyák kiosztását

–Vajdaság.MA

Húsz topolyai és tíz kishegyesi nyugdíjas vehette át ma az új nyugdíjas státuszt igazoló csipes kártyát. Az adatvédelmi szempontból is megfelelőnek tekinthető dokumentumot a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adja ki, célja pedig a nyugdíjas státusz igazolása. A kártyák minimális számú személyes adatot tartalmaznak, vagyis csak a nevet és vezetéknevet, a fiókintézet elnevezését és a kártya számát, így védik a nyugdíjasok személyes adatait.

 

Nagybecskereken tartják a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját

– PannonRTV

Az április 23–a és 29-e között sorra kerülő rendezvényt a Tartományi Kormány és Nagybecskerek önkormányzata is támogatja. Az esemény részleteit a szervezők ismertették Újvidéken. Nagybecskerek egy hétig Vajdaság kulturális központja lesz – jelentette ki Ivan Francuski, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának egyik főszervezője, és elmondta: „Sikeresen megpályáztuk, hogy a fesztivál házigazdái lehessünk. Úgy gondolom, hogy a következő öt évben mi adhatunk majd otthont ennek a rendezvénynek. Legalábbis így terveztük, és már az eszközöket, illetve a támogatókat is biztosítottuk.”

 

Megkezdődött a második Kárpát-medencei Gazdasági Kiállitás és Konferencia

– PannonRTV

Mintegy 400 anyaországi és határon túli kiállitóval és 1500 résztvevővel a budapesti Várkert Bazárban megkezdődött a második Kárpát-medencei Gazdasági Kiállitás és Konferencia.

Kárpát-medence – a gazdasági erőtér a jelmondata az idei Kárpát-medencei Gazdasági Konferenciának és Kiállításnak, amelyet idén másodízben rendeztek meg.

 

Történelmi jelentőségű budapesti rendezvény

– PannonRTV

Történelmi jelentőségű a mostani rendezvény, hiszen soha ennyi magyar üzletember nem jelent meg egy helyen – emelte ki Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója Budapesten.

A Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállitás első napján több tanácskozásra, kerekasztal-beszélgetésre és szakmai előadásra is sor került. Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója igazi sikertörténetnek nevezte az elmúlt két évben elért eredményeket, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programok eredményei tekintetében.

 

Kárpátalja

 

Az EBESZ szerint nyugodt a helyzet Kárpátalján

– MTI, Origo.hu, magyarhirlap.hu, hir24.hu, karpatalja.ma

Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának első vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a szervezet fokozta megfigyelői tevékenységét Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát februárban ért támadások miatt, és jelezte, a helyzet jelenleg a régióban nyugodt. A Novoje Vremja országos ukrán rádiócsatornának nyilatkozva Hug azt is elmondta, hogy az EBESZ-misszió az utóbbi hetekben utánajárt a KMKSZ-székházat ért incidensekkel kapcsolatos információknak.

 

Kárpátaljai résztvevők a Kárpát-medencei gazdasági expón

– karpatalja.ma

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) másodszor szervezte meg a Kárpát-medencei Gazdasági Kiállítást és Konferenciát Budapesten, a Várkert Bazárban. A kétnapos gazdasági fórum, melyen közel 400 kiállító és 1500 vállalkozó vesz részt, március 12-én nyitotta meg kapuit. – A cél az, hogy megérje magyarnak lenni a Kárpát-medencében – mondta előadásában Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, aki a magyar kormány iskola- és óvodafejlesztési programjának eredményeit mutatta be. – Az óvodafejlesztési program által lehetőséget biztosítunk az anyanyelvi nevelésre és az identitás kialakulásának lehetőségére – jelentette ki.

 

 

Az ide nem telepített EBESZ-megfigyelők esete a magyarokkal

– Kárpátalja

Önökben még nem merült fel a gondolat, hogy magyarok gyújthatták fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodáját? Úgy tűnik, néhány ukrán nacionalistát már csak egyetlen apró lépés – vagy már ennyi sem – választ el ettől a következtetéstől. Annyi bizonyos, hogy az ukrán médiában szorgoskodó némelyik „hazafit” mostanság jobban aggasztja országa nemzetközi megítélése, mint a kárpátaljai magyarság biztonsága.

 

Muravidék

 

A márciusi ifjak határozottságából kell tanulnunk nekünk is

– Muravidéki Magyar Rádió

Tudatában kell lennünk saját fontosságunknak, becsülni kell az adottságokat, amelyek lehetővé teszik a multikulturális környezetben való létesülést” – hangsúlyozta egyebek közt Jakoša Emerik, a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke a tegnap Domonkosfán megtartott ünnepélyen. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi műsor mellett az egybegyűltek megtekinthették a hímző szakkör kiállítását is.

 

Kárpát-expó másodszor

– Muravidéki Magyar Rádió

Második alkalommal szervezik meg a Kárpát-medencei Gazdasági Konferenciát és Kiállítást. A kétnapos, határon túli gazdasági kapcsolatok erősítését szolgáló rendezvénynek idén is vannak muravidéki résztvevői.

 


Őrvidék

Magyar Diáknapok Bécsben harmadszor

– volksgruppen.orf.at

Hétfőn kezdődött, és egész héten tart Bécsben a Magyar Diáknapok rendezvénysorozata. A Magyar Diákok Egyesülete szervezésében több napon át közösségi és szórakoztató programokat szerveznek a fővárosunkban tanuló magyar egyetemistáknak, amelyek által a szervezők szándékai szerint, a diákok jobban megismerik egymást, és erősödik a közösségük.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog