erdelyikonyv.eu

 

 

Kedves látogatók!

Oldalunk következő frissítse július 24-én történik.

Szíves megértésüket kérjük.

 

 

 

 A magyar történelemhez kötődő, és a katolikus világban általánossá vált szokás, a déli harangszó bevezetésének évfordulója van ma. A pápa 1456. június 29-én rendelte el, hogy minden délben meg kell szólalniuk a templomok hatalmas hangszereinek, hogy a török elleni keresztény győzelemért könyörgő imára hívjanak. Kezdetben azonban nem volt kapcsolat, mert nem lehetett, a magyarok által kivívott nándorfehérvári győzelem és déli harangszó között.

Bővebben: Volt egy kis zavar a déli harangszó körül„Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”
(Kőrösi Csoma Sándor)

1784. március 27-én született Kőrösi Csoma Sándor utazó, nyelvtudós, a tibetológia tudományágának megalapítója.

Bővebben: 1784. március 27. Kőrösi Csoma Sándor születéseMeddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szívében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Bővebben: Petőfi Sándor: A szájhősök (mennyire aktuális)1903 március 15-én hunyt el Kézdivásárhely nagy szülöttje Molnár Józsiás. A város sétaterének adományozója és parlamenti képviselő.

Bővebben: Kézdivásárhely: 114 éve hunyt el Molnár JózsiásA kuruc-labanc témában az az igazán érdekes, hogy több száz éves politikai címkék a mai napig is ennyire időszerűnek hatnak. Vajon miért?

Bővebben: Mi a gyökere a kuruc-labanc ellentétnek?Álláspont. Aligha van még egy magyar király (Hunyadi Mátyáson kívül), aki olyan erősen és tisztán élt népünk emlékezetében és ajkán, mint Szent László

Bővebben: Tiszta hittel, erős kézzelHonnan jön a turanizmus? És hogyan érkezett Magyarországra? És miként lett az elit körök hobbijából lila fantaszták tévtana? Nem magyar jelenség, hogy igazolhatatlan testvériséget és ősöket keresünk: máshol is népszerűek lesznek az ilyen elméletek, például az ukrán-szkíta rokonságé – amint felüti fejét a válság. A Mathias Corvinus Collegiumban jártunk, ahol neves történészek adtak stand up comedy-be is beillő előadást a turanizmus mibenlétéről.

Bővebben: Turáni gondolat: elitizmustól a szittyológiáigOrbán Balázs A Székelyföld leírásában azt írja, hogy Kézdivásárhely 1848-ban egyesült Kantával. Cserey Zoltán és Binder Pál történészek 1992. július 25-én a Háromszék napilap Településeink című rovatában így írnak: „Kézdivásárhellyel összeépült és vele 1849. december 31-ikén hivatalosan is egyesült a helység, Kanta.”

Bővebben: Mikor egyesült Kanta Kézdivásárhellyel?Az 1687-es országgyűlés igazi hőse, az országbíró becsülettel szolgálta a hazáját 

Az idén lesz háromszázharminc éve, hogy 1687. november 7-én a pozsonyi országgyűlés alsótáblája, majd november 10-én a felsőtábla is elfogadta a Habsburg-ház fiági örökösödését kimondó törvényt, s egyúttal lemondott az 1222-es Aranybullában rögzített, úgynevezett ellenállási jogról (31. cikkely), amely a nemességet felhatalmazta arra, hogy fellépjen az uralkodóval szemben annak hűtlenné válása esetén.

Bővebben: Draskovich Miklós bátor helytállása„Most megsütik a ludat, de száz évvel később hallani fogják egy hattyú éneklését, és már el fogják viselni”

Németországban már október 31-én megkezdődött a reformáció elindulásának tiszteletére szervezett emlékév, amely Luther Márton egyházi megújulást követelő tézisei 1517. október 31-i meghirdetésének ötszázadik évfordulójáig tart. Hazánkban pedig ma rendezik meg a reformációi emlékév országos megnyitó ünnepségét a budapesti Művészetek Palotájában, s az év végéig csaknem négyszáz programot szervez, támogat a Reformáció Emlékbizottság.

Bővebben: Így kezdődött a reformáció (500 éves a reformáció)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog