Nagy ívű Kárpát-medencei fejlesztések

2018. augusztus 16. – Pindroch Tamás – Kiszelly Zoltán – Figyelő

Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdő beszéde aktuálissá teszi, hogy megvizsgáljuk, hogy áll az infrastrukturális és gazdasági együttműködés a Kárpát-medencében, illetve milyen nemzetpolitikai eredményeket ért el a kormány nyolc év alatt. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Figyelőnek elmondta: 2010-ben új alapokra helyezték a nemzetpolitikát. A 2010 és 2014 közötti ciklusban az Alaptörvény elfogadásával létrehozták a magyar nemzetpolitika keretrendszerét, az állampolgársági törvény módosításával pedig bevezették az egyszerűsített honosítási eljárást, amelynek köszönhetően 2011 óta több mint egymillióra nőtt az új magyar állampolgárok száma. Potápi Árpád János kifejtette, az Orbán-kormány célja a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegítse. Hozzátette: mivel a 20. századot a magyarság elvesztette, cél, hogy a 21. században győztes nemzet legyen.

 

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. augusztus 16-i számában olvasható)

 

Újraalapított magyar iskola, újabb támadás

– Figyelő

Újraindulhat az idén a marosvásárhelyi római katolikus tanintézmény, miután Valentina Popa, a román oktatási tárca vezetője kiadta a miniszteri rendeletet, amely ideiglenesen megalapítja a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot. Azért ideiglenes a működési engedélye, mert új intézménynek minősül, így akkreditáltani kell az illetékes román hatóságnál. A magyar gimnázium az épületet birtokló római katolikus egyház és szülők kezdeményezésére jött létre helyhatósági döntés nyomán 2014-ben, de romén nacionalisták kereszttüzébe került, majd a korrupcióellenes ügyészség vitatott módon eljárást indított az alapítás ügyében.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. augusztus 16-i számában olvasható)

 

Erdély

 

3. Csángóföldi Nyári Egyetem

– Erdély Ma

Kosteleken zárta kapuit a 3. Csángóföldi Nyári Egyetem. Az augusztus 6-12. között lezajlott rendezvény hiánypótló kezdeményezés, hiszen Csángóföldön az infrastrukturális és logisztikai problémák valamint a rendkívül alacsony iskolázottság miatt nincs felsőoktatási műhelymunka, gyenge az ifjúsági szervezetek közötti együttműködés, a Kárpát-medencében oly népszerű és hasznos nyári egyetem ismeretlen a régióban. A szervezők ezen szerettek volna változtatni.

 

 

Téved, Pop úr!

Erdély

– Erdély Ma

Nem gondoltam volna, hogy valaha is nekünk kell megvédenünk a gyulafehérvári nyilatkozat szerzőit és a küldötteket, akik közfelkiáltással elfogadták volt 1918. december elsején a sarkalatos dokumentumot. Méghozzá Ioan-Aurel Poptól kell megvédenünk, aki történész és akadémiai elnök létére kontextusából kiragadva értelmezi azt, hogy ellentmondhasson a tusványosi szabadegyetemen ismét elhangzó kijelentésnek.”

 

Újabb kiírásra számíthatnak a gyergyói fiatalok az Élmény Alapnál

– székelyhon.ro

Tizenkét pályamunka érkezett a gyergyószentmiklósi fiatalok segítésére létrehozott Élmény Alap első kiírására. A kuratórium négy ifjúsági kezdeményezést és hat ösztöndíjpályázatot támogatott, két pályázatot újragondolásra küldött vissza. Az első körben a támogatás összértéke 8500 lej volt, az eredeti keretből megmaradt egy ugyanekkora összeg, így a gyergyói fiatalok őszi kiírásra is számíthatnak. Az Élmény Alap céljaival összhangban lévő kezdeményezésekről Dániel Botonddal, az Élmény Alap kuratóriumi tagjával beszélgetett a székelyhon.ro.

 

Életük nagy pillanatára készülnek Csíksomlyói passió előadói

– MTI, Origo.hu

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió szombat esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek szerdán. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a darab rendezője a társulat legfontosabb turnéjának nevezte a csíksomlyói fellépést. Mint megjegyezte, az előadásnak a színház szempontjából is korszakos jelentősége van. Zsuráfszky Zoltán, az előadás koreográfusa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ügyvezetője elmondta: a produkcióban fellépő táncosok öt-tíz néptáncegyüttesből jönnek. Felemelő érzésnek tartotta, hogy sikerült emberivé tenni a kétezer éves történetet.

 

Felvidék

 

Az új tanévben új szakközépiskola indul Dunaszerdahelyen

– Ma7.sk

Pék, hentes, cukrász, szakács – többek között ezeket a szakmákat lehet majd tanulni a szeptember 3-án megnyíló új magán szakközépiskolában Dunaszerdahelyen. Az Adventim Magán Szakközépiskola elsősorban olyan tanulmányi szakokat indít, amelyekkel igyekeznek kitölteni a munkaerőpiacon a hiányszakmák okozta űrt. A szakközépiskolában az oktatás magyar és szlovák nyelven történik. A nappali szakok mellett levelező szakokat is indítanak. Nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a duális szakképzésre is, hogy a diákok a tanulmányaik befejezése után könnyen el tudjanak helyezkedni a környező cégekben.

 

Felvidék

Bugár: Más államfő lennék, mint Kiska

– Ma7.sk, bumm.sk, Új Szó

Harminc éve pártpolitikus, közel ugyanennyi ideje pártelnök, ennek ellenére Bugár Béla úgy érzi, alkalmasabb államfő lenne Kiskánál, mert képes lenne pártok felett állni és "felülnézetből kezelni a dolgokat" - sokkal inkább, mint a mostani elnök. A Most-Híd vezére a vietnami emberrablásról, az államfő- és önkormányzati választásról, valamint az MKP-val való ellenségeskedés okairól is beszélt a Tablet.TV műsorában.

 

Vajdaság

 

Pályázati felhívás egyetemi hallgatók és középiskolások ösztöndíjazására

– Szabad Magyar Szó, Pannon RTV

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Magyar Nemzeti Tanács és a vajdasági Diáksegélyezők kezdeményezésére született megállapodás értelmében a 2018/19-es iskolaévre vonatkozó ösztöndíjpályázatukat a diákok a lakhelyük szerinti legközelebbi diáksegélyező egyesületeknél tudják majd átadni pályázataikat.

 

Tamburaképzést tartottak Zentán

– Pannon RTV

Tamburás továbbképzést szervezett Zentán a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Augusztus 14-15-én közel negyven fiatal ismerkedhetett a pengetős hangszerrel. A hetedik alkalommal megszervezett tamburás továbbképzés legfontosabb célja, hogy a fiatal népzenészek által tovább éltessék a tamburazene hagyományát Vajdaságban.

 

Kárpátalja

 

Nem Hrinevics, hanem az ukrán oktatásügyi miniszterhelyettes látogat Kárpátaljára

– Kárpátalja, karpatalja.ma

A korábbi információk szerint csütörtökön, augusztus 16-án Lilija Hrinevics, Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának vezetője érkezett volna munkalátogatásra Kárpátaljára. A munkarendjében történt változások miatt azonban Pavlo Hobzej, Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának vezetőhelyettese látogat el holnap megyénkbe. A program egyelőre változatlan: a látogatás során részt vesz a megyei oktatási és tudományos főosztály kibővített kollégiumi ülésén, majd megtekinti a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal átriumában lévő kiállítást, amelyet az iskolán kívüli foglalkozások 100. évfordulójának szenteltek.

 

Ahogy egyesek képzelik az ukrán–magyar viszony alakítását

– Kárpátalja

Közismert, hogy a politikusok időnként egészen más nyelvet beszélnek, mint az egyszerű halandók. Előfordul, hogy nem csak diplomáciai csatornákat használnak üzeneteik célba juttatására, amint az is megtörténhet, hogy amikor nekünk úgy tűnik, egy újságíró baráti tanácsokat osztogat más országok kormányainak, valójában fenyeget és zsarol. Az ukrán kormányhoz közel álló Jevropejszka Pravda minapi írása iskolapéldája annak, miként képzelik egyesek Ukrajnában az ország kül- és nemzetiségi politikáját.

 

Találkozások, sztárfellépők és tűzijáték...

– Kárpátalja

Huszonkettedik alkalommal szervezett Hazahívogató Falunapot augusztus 12-én az ungvári járási Szalókán a helyi KMKSZ-alapszervezet és a községi tanács. A Tisza-parti kisközség hagyományőrző rendezvényére rendszeresen meghívják a faluból elszármazottakat, illetve a községgel baráti kapcsolatokat kiépítő települések küldöttségeit. Az idei falunapra augusztus 12-én került sor, és a hagyományoknak megfelelően emlékezéssel kezdődött, majd számos szórakoztató programmal folytatódott.

 

Koncertek, sport, pihenés, szórakozás, közösségerősítés – I. ISZ Feszt

– Kárpátalja

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) augusztus 10–12. között idén első alkalommal rendezte meg az ISZ Fesztet, amely az elmúlt két év egynapos rendezvényei után már háromnapossá nőtte ki magát. „A KMKSZ ISZ Elnökségének első perctől kitűzött célja, hogy létrehozzon Kárpátalján egy fiatalos fesztivált, amelyre Kárpátalja minden szegletéből gyűlhetnek össze fiatalok, és több napon keresztül szórakozhatnak, sportolhatnak vagy éppen tanulhatnak együtt. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy érezzék azt, hogy szülőföldjükön is lehetőségük van a kulturált szórakozásra, nem kell több száz kilométert utazniuk közösségi élményekért – mondta el lapunknak Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke.

 

Közösségi ház 15 millió forintos támogatásból

– Kárpáti Igaz Szó

A Halábori Tisza-napok a KárpátHáz Civil Szervezet fesztiváldömpingjének negyedik állomása volt. A népünnepélyt immár harmadik alkalommal szervezték meg. – A KárpátHáz Civil Szervezettel közösen pályáztunk a halábori közösségi ház kialakítására. 15 millió forint áll rendelkezésünkre, ehhez már csak az hiányzik, hogy találjunk egy épületet, melyet felújíthatunk és átadhatunk a fiataloknak, ahol kulturált körülmények között foglalkozhatnak hagyományőrzéssel, zenetanulással, tartalmasan eltölthetik a szabadidejüket. Reméljük, egy év múlva felavathatjuk a létesítményt – jegyezte meg bizakodóan Kovács Antal, Csátalja polgármestere.

 

Muravidék

A magyar kultúra szeretete éltet

– nepujsag.net

Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek szakmai vezetője, a magyar kultúra ápolója és szervezője veszi át idén a Muravidékről a Külhoni Magyarságért Díjat. Az ünnepélyes átadás augusztus 20-án lesz az Országházban Budapesten.

 

Őrvidék

 

Az őrvidéki magyarokról Szegeden

– volksgruppen.orf.at

A burgenlandi magyarsággal is megismerkedhettek az idei Szegedi Nyári Egyetem résztvevői. Július 15. és augusztus 11. között, immár a tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a programot, amelyre a világ minden tájáról érkeztek résztvevők.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog