erdelyikonyv.eu

Tisztelt olvasónk felhívjuk kedves figyelmét: technikai okok miatt a következő frissítés május 1-én lesz. Köszönjük megértését.

 Szeszélyes időjárás, ezt még áprilistól sem vártuk! 

Bővebben: Így lett a télből 12 óra alatt tavaszA honfoglaló magyarokról a korábbi leírások alapján úgy tudtuk, hogy apró termetű, zömök, külsejüket tekintve ázsiai jellegzetességeket hordozó emberek lehettek. A legfrissebb vizsgálatok kiderítették, hogy nem sokban tértek el az itt lakó egyéb népcsoportoktól, amelyekkel ráadásul gyorsan keveredni kezdtek.

Bővebben: Mégsem voltak apró, zömök emberek a honfoglalókA cím csak tiszteletbeli, de akkor is jól hangzik.
Előbb a Daily Mirror című brit bulvárlap írt arról, hogy Gyulafehérvár polgármestere, Mircea Hava felajánlotta az Erdély hercege tiszteletbeli címet Károly brit trónörökösnek, de annyira bulvárszagú álhírnek tűnt, hogy nem tudtunk mit kezdeni vele.

Bővebben: Erdély hercege lesz Károly brit trónörökösA székely himnusz eléneklésével ünnepelték Dél-Koreában a negyedik vonalnak megfelelő divízió 2/A világbajnokság megnyerését - így a harmadosztályba (1/B) való feljutást - az U18-as román jégkorong-válogatott tagjai. A www.gsp.ro portál szerint felháborító, hogy a Románia színeiben öltözött jégkorongozók a székelyhimnuszt éneklik. 

Bővebben: Botrány: A székely himnusz éneklésével ünnepelte tornagyőzelmét az U18-as román jégkorong-válogatottA keresztények ezen az ünnepen emlékeznek Jézus bevonulására Jeruzsálembe. A húsvétot megelőző nagyböjt utolsó hete a nagyhét, mely virágvasárnappal kezdődik és húsvétvasárnappal ér véget. Amint erről Egeria zarándoknő útinaplójában beszámolt, az Úr messiási bevonulását virágvasárnap már a 4. század végén megünnepelték Jeruzsálemben. Az Olajfák hegyén gyűltek össze, majd szentírási szakaszok olvasása után körmenetben kísérték végig a városon a püspököt. A gyermekek olajfa és pálmaágakat vittek. A szertartás a 8. században került át nyugatra.

Bővebben: A nagyhétVirágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

Bővebben: Megkezdődött a NagyhétA hagyományokhoz híven, az elmúlt héten is tudományos ülésszakkal kezdődött a Kovásznán 28. alkalommal megszervezett Körösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozat, mely nagy tudósunk emlékét megőrizni, szellemiségét ébren tartani és munkásságának eredményeit felmutatni hívatott.

Bővebben: Keressetek és kutassatok!Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke és Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője voltak a vendégei annak a múlt héten lezajlott könyvbemutatónak, melynek célja a Nagyváradon újra szárnyait bontogató magyar irodalmi élet iránti figyelemfelkeltés volt.

Bővebben: Májusban visszatérnek„Éljetek jobb környéken a legjobb házakban, vezessétek a legjobb kocsikat. Szüljetek ne három, hanem öt gyereket, mert Ti vagytok Európa jövője. Ez lesz a legjobb válasz azokra az igazságtalanságokra amiket elkövettek ellenetek” – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy gyűlésen Eskisehirben nemrég. A szavakat nem is igazán a közvetlen közönségnek szánta, hanem annak a 4,6 millió töröknek aki Nyugat-Európában él.

Bővebben: Miért provokálja Erdogan az európai vezetőket?Nemzetközi együttműködésben, az MTVA részvételével március 26-án kezdődött a Mária Terézia életét bemutató történelmi dráma forgatása.

Bővebben: Négy ország együttműködésével TV-film sorozat készül Mária Teréziáról

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog