Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Magyar Levente: reális esély van a magyar-ukrán viszony normalizálására

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Lokál, 888.hu, Erdely.ma, OrientPress

Jelentős lépés történt a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálásának irányába, a két ország baráti együttműködésének helyreállítása felé – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Ungváron, ahol Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel az új ukrán oktatási törvény alkalmazásával, a határon átnyúló együttműködéssel és a határinfrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket tekintették át. A háromórás megbeszélést követő sajtótájékoztatón Magyar Levente hangsúlyozta: a tárgyalás alapján úgy látja, most először reális esély mutatkozik a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálására, hiszen az ukrán fél megerősítette azt, hogy a két ország kapcsolatait megterhelő oktatási törvény életbe lépése ellenére addig nem történik semmilyen változás a kisebbségi oktatási rendszerben, amíg azt a kisebbségek képviselőivel jóvá nem hagyatják.

 

 

Döntött a szenátus: újra lehet alapítani a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, MTI, hirado.hu, Bihari Napló, Nyugati Jelen, Magyar Hírlap

Megszavazta a bukaresti szenátus szerdán a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt. A felsőházi honatyák 71 támogató, húsz ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadták a jogszabályt, amelyet 2017 decemberében a képviselőház is megszavazott. A római katolikus iskola létrehozásáról szóló törvény az intézmény jogi státusát kívánja rendezni, az áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt. Ennek nyomán az államelnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami az iskola újraalapításának utolsó lépését jelenti.

 

Grezsa István megnyitotta a VI. Magyar Konyha Hete rendezvényt Kárpátalján

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kárpátalja

Ünnepélyesen megnyitotta Grezsa István kormánybiztos szerdán Beregszászon a VI. Magyar Konyha Hete rendezvényt, amelynek keretében február 8. és 11. között Kárpátalján közel 25, túlnyomórészt magyar étterem kedvezményes áron kínálja ételeit a vendégeknek. A magyar kormány támogatásával Kárpátalján hatodik alkalommal szervezett magyar konyha hetének megnyitóján Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa – mint az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta – azt hangsúlyozta, hogy a világban tartott hasonló rendezvények is bizonyítják, hogy a terített asztal komoly nemzetmegtartó erő.

 

Vezető hírek

Az EP határozatot fogadott el az őshonos kisebbségek jogainak védelméről

– MTI, hirek.sk, maszol.ro, karpatalja.ma

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén először hozott határozatot az őshonos kisebbségek diszkriminációjának tiltásáról és jogaik széles körű védelméről az Európai Unión belül - közölte Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője szerdán. A felvidéki képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében az EP határozatát mérföldkőnek nevezte az európai kisebbségvédelem területén. Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az EP határozata "megkoronázza a magyar nemzetpolitikai igyekezeteket". Tájékoztatásuk szerint az elfogadott határozat védi a kisebbségek identitását, garantálja nyelvi jogaik érvényesítését és támogatja a kisebbségek oktatását azok anyanyelvén.

Magyarország

 

Divatba hozni a csángó kultúrát

– Moszkovits János – Figyelő

Tizenkét órás rendezvénysorozattal – gálaműsorral, több helyszínen zajló táncházzal, énektanítással, gasztronómiai bemutatóval, kiállítással – készülnek a Millenárison tartandó szombati XXII. Csángó Bálra a moldvai és a gyimesi csángó csoportok, illetve a Belgrád környékéről érkező bukovinai székelyek.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. február 8-i számában olvasható)

 

Erdély

A PMP és a PNL közösen támadná meg az Alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus líceum létrehozását

Erdély

– transindex.ro, Krónika, maszol.ro, Bihari Napló

ugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának képviselője közölte: a PMP megtámadja az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényt, és elkezdik az ehhez szükséges aláírások gyűjtését a parlamentben. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is bejelentette, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. A két ellenzéki párt szerint az önkormányzatok alkotmány által szavatolt autonómiáját sérti a jogszabály. „Elemezzük a helyzetet, alkotmányossági kifogásokat keresünk. Már találtunk egy alkotmányellenes előírást és amennyiben megfelelő mennyiségű kihágást észlelünk megtámadjuk. Sajnálom, hogy ezt a tervezetet egyes ellenzékiek segítségével sikerült megszavazni”, mondta Orban a parlamentben.

 

Novák Csaba Zoltán: a szülők érdeme is a marosvásárhelyi líceum helyzetének rendezése

– transindex.ro

Sajnálatos módon a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tett semmilyen lépést az iskola jogi helyzetének rendezéséért, sőt, ahol lehetett, különböző jogi ügyekre hivatkozva elgáncsolt minden olyan kísérletet, amellyel helyi szinten rendezni lehetett volna az iskola ügyét. Ennek megoldása nagyon hosszú munka volt, a szülők is bekapcsolódtak, erős közösségi akarat és szándék volt, amelyben nagyon sok tényező közrejátszott. Nagyon örültem annak, hogy a nehéz pillanatokban Marosvásárhely megmutatta, hogy amikor egy közösségi ügyről van szó, akkor van összefogás”- mondta el Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor, a felsőház oktatási bizottságának alelnöke. A katolikus líceumot a magyar közösség kérésére alapították évekkel ezelőtt, amely során adminisztratív bonyodalmakba ütköztek. Ezeket kihasználva bizonyos körök, csoportok a bíróságon adminisztratív úton támadták meg az iskola létét. A szenátor hozzátette, az elmúlt év közös munkával telt el, melynek során a szülőkkel, az iskola tanáraival, az egyház képviselőivel és az RMDSZ helyi, megyei és országos képviseletével karöltve dolgoztak a probléma megoldásán - foglalta össze az eddig történteket.

Erdély

 

Kihágásnak minősítette, de nem büntette Tudose „akasztásos” szavait a diszkriminációellenes tanács

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Kihágásnak minősítette Mihai Tudose volt román kormányfőnek az autonómiát követelő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető, egy január 10-i tévéműsorban elhangzott kijelentését szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A CNCD megállapította: Tudose azon mondata, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”, diszkriminációnak minősül, és sérti a méltósághoz való jogot. Az Asztalos Csaba vezette hatóság nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose azóta Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett, és korábban más ügyekben nem emeltek még panaszt ellene a diszkriminációellenes testületnél.

 

Magyarországon mutatja be gyűjteményeit az épületfelújítása miatt bezárni kényszerülő Székely Nemzeti Múzeum

– MTI, Webrádió

Magyarországon mutatja be gyűjteményeit a Székely Nemzeti Múzeum, mely épülete felújítása idejére kénytelen lesz bezárni sepsiszentgyörgyi kiállításait - nyilatkozta az MTI-nek szerdán Vargha Mihály, az intézmény igazgatója. Elmondása szerint: a múzeum Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épülete terveik szerint ez év végétől nem lesz látogatható. Nem szeretnék azonban a legértékesebb gyűjteményeiket raktáron tartani az épület felújítás idején, ezért azt tervezik, hogy egyes kiállításaikat körbeviszik Magyarországon, de akár Romániában is.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt folytatná a tárgyalásokat az RMDSZ-szel a stratégiai kérdésekben

– Krónika

Erdély

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Toró T. Tibor, a néppárt ügyvezető elnöke levélben fordult Kelemen Hunorhoz, az RMDSZ elnökéhez és Porcsalmi Bálinthoz, a szövetség ügyvezető elnökéhez annak érdekében, hogy folytassák a tárgyalásokat az erdélyi magyarság szempontjából fontos stratégiai kérdésekben. Amint a közleményben emlékeztetnek: január elején az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást fogalmaztak meg az erdélyi magyar pártok. A néppárt vezetői, tapasztalva a közös nyilatkozat pozitív társadalmi fogadtatását, az együttműködés szellemében kezdeményezték a tárgyalások folytatását és a kiemelkedő jelentőségű kérdésekben, mint például a nyelvi jogok helyzete, az autonómiatörekvések, vagy a nemzeti szimbólumok használata, az akcióegység kialakítását” – áll a közleményben.

 

Egy vacsora utóélete - Kelemen Hunor a Facebookján reagált TGM írására

– transindex.ro

Facebook-oldalán reagált egy hosszabb bejegyzésben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Tamás Gáspár Miklósnak február 5-én a hvg.hu-n, Kelemen Hunor vacsorája címmel megjelent írására. Ebben a filozófus szerző azt állította, hogy az RMDSZ elnöke korábbi, Karácsony Gergellyel a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltjével, valamint Molnár Gyulával, az MSZP elnökével folytatott kolozsvári találkozója után tett nyilatkozatával a legdurvábban megsértette a magyarországi ellenzék egyik fontos részének a vezetőit, tagjait, rokonszenvezőit és szavazóit.

 

Meleşcanu: semmilyen egyezményt nem írtam alá a magyar külügyminiszterrel

– transindex.ro

Semmilyen egyezményt nem írtam alá a magyar külügyminiszterrel, hangoztatta Teodor Meleşcanu a DCNews-nak adott szerdai interjúban. A román külügyminiszter azokat a sajtóban megjelent híreket cáfolta, amelyek arról szóltak, hogy megállapodásokat írt volna alá magyar hivatali kollégájával. Meleşcanu rámutatott: egyezményt már csak azért sem írhattak alá, mert ezeket előbb a kormányoknak kellett volna jóváhagyniuk. A két ország kapcsolatáról szólva Meleşcanu azt mondta, a román egyesülés 100. évfordulója megünneplésének nem lesznek negatív felhangjai. „Semmi, ami a centenáriummal kapcsolatos, nem fog valami ellen irányulni”, hangsúlyozta a román diplomácia vezetője.

 

Ejtették a Tamás Sándor elleni vádat

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Az ügyészség nem emel vádat Tamás Sándor háromszéki tanácselnök ellen, aki ellen két hete indult eljárás a háromszéki főfogyasztóvédő panasza nyomán. Mircea Diacon azt kérte feljelentésében, hogy „háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett népirtás nyilvános támogatása, illetve legionárius és demagóg eszmék nyilvános hirdetése” vádjával indítsanak eljárást Tamás Sándor ellen. A fogyasztóvédő által megfogalmazott vádakat három hónaptól három évig terjedő börtönnel sújtja a törvény, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint az ügyészség természetes módon, vádemelés nélkül lezárta az ügyet, hiszen ez „nagyon erős vád volt”. Az ügyészség a vádejtés indoklásában ugyanakkor rámutat, hogy Tamás Sándor nyilatkozata nem minősíthető bűncselekménynek, de civil per tárgya lehet, hiszen az sértheti a fogyasztóvédelmi hivatalt vagy annak munkatársait. Mivel az ügyészség döntése 20 napon belül megfellebbezhető, Tamás Sándor arra számít, hogy Mircea Diacon él ezzel a lehetőséggel.

 

Magyart oktatnak a dévai parókián

– Nyugati Jelen

Tavaly ősszel indult el a magyar nyelv oktatása a dévai református parókián. Rátoni Tímea tiszteletes asszony meghirdette: szívesen foglalkozik heti rendszerességgel olyan gyermekekkel, fiatalokkal, akik magyarul szeretnének tanulni.

 

Visszakerült a kétnyelvű tábla Fehér megye határába

– Bihari Napló, transindex.ro, Krónika, maszol.ro, szekelyhon.ro

Visszakerült a kétnyelvű, román-magyar tábla Fehér megye határába, ezúttal Maros megyei területre. Az újból kihelyezett tábláról Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke közölt fényképet kedd este az egyik közösségi portálon.

 

Országgyűlési választás: az EMNT több tízezer erdélyi magyart ért el regisztrációs kampányával

– MTI, Krónika

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke szerint 44 ezer erdélyi magyart ért el a tanácsnak az idei magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztrációs kampánya. Sándor Krisztina Sepsiszentgyörgyön tartott szerdai sajtótájékoztatójáról közleményben számolt be az EMNT. Sándor Krisztina elmondta: a tavaly ősszel indított regisztrációs kampány során 35 521 személynek ellenőrizték a regisztrációját, és 7115 személynek segítettek abban, hogy neve felkerüljön a választói névjegyzékbe. Az ügyvezető elnök közölte: a következő hat hétben tovább folytatják a munkát az irodáikban, és telefonos kapcsolatfelvétel alapján a terepen is. Emlékeztetett rá: március 24-ig kérhetik még a választói névjegyzékbe történő felvételt a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok.

 

Az RMDSZ lobbizik a brassói repülőtér megépítéséért

– maszol.ro

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret országos érdekeltségű beruházássá szeretnék nyilvánítani és kormánytámogatásból biztosítani a megépítését, mondta Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint arra kérik a szövetség parlamenti frakcióját, hogy lobbizzanak annak érdekében, hogy a kormány biztosítsa a finanszírozás egy részét, vagy pedig módosítsák az országos közlekedési mestertervet, tegyék országos érdekeltségűvé a légi kikötőt és ezáltal biztosítsák az anyagi forrásokat. Tamás Sándor elmondta, hogy erről a kérdésről egyeztettek Kelemen Hunor RMDSZ elnökkel, aki támogatja az ügyet.

 

Erdély

Nem szűnik meg a Dr. Verestóy Attila Alapítvány, folytathatják a munkát

– szekelyhon.ro

Biztosított a Dr. Verestóy Attila Alapítvány működése, a nemrég elhunyt szenátor fia ugyanis a továbbiakban is támogatja. Az oktatási, szociális és egészségügyi programokat folytató szervezet idén ünnepli fennállásának tizedik évét. Az alapítványt 2007-ben hozták létre, Verestóy Attila akkor Nemes Melindát bízta meg az ügyvezetéssel, aki mindmáig a szervezet igazgatója. A vezetőtanács madátuma márciusban lejár, ezért volt fontos időben tisztázni, hogy lesz-e folytatás – magyarázta az ügyvezető. A szenátor fia biztosított afelől, hogy a továbbiakban is támogat minket, arról azonban még nem volt alkalmunk beszélni, hogy az alapítvány tevékenységével kapcsolatosan milyen meglátásai vannak – tette hozzá.

 

Felvidék

 

Jókai Mór születésnapján ünnepeljük ezentúl a magyar széppróza napját

– Felvidék Ma

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére Jókai Mór születésnapján, február 18-án, idén első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon kerül Kárpát-medence-szerte megrendezésre a magyar széppróza napja. A közelgő rendezvény alkalmából szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartottak Komáromban a felvidéki szervezők: Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója, valamint Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke. Molnár Imre a sajtótájékoztatón elmondta, megtiszteltetés az intézet részére, hogy szervezőként elsőként rendezhetik meg e rendkívüli eseményt Komáromban, melynek kezdeményezője, a Magyar Írószövetség még a novemberi választmányi ülésén hozta meg döntését.

 

Két nyelv, két kultúra nagykövetasszonya – Sunyovszky Sylvia születésnapjára

– Felvidék Ma

Csongorként és Világszép Gyöngyvirágként kezdte a Drázus menti Athén egyik kultúrházának színpadán, tanult a pozsonyi, majd a budapesti színművészetin, s a legendás budapesti Madách Színház oszlopos tagja volt. Később a színpadot felcserélte a diplomáciával, s a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként egy ugyancsak bonyolult korszakban tartotta a frontot a magyar-szlovák viszony akkor sem túl rózsás területén.

 

Vajdaság

 

Játszósarkok érkeztek az újvidéki óvodákba

- Pannon RTV

A könyvekkel és játékokkal is ellátott magyar jellegű játszósarkok a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával juthattak el a város óvodáiba. Az újvidéki Pitypang óvodában két magyar nyelvű csoport van. Az újonnan érkezett játszósarok nagymértékben elősegíti majd az anyanyelvápolást, a környezetismeret és a matematikát felölelő foglalkozások továbbfejlesztését – mondják az óvónők.

Vajdaság

 

Idén is lesz Szabadkai Félmaraton

- Pannon RTV

Az eseményt ezúttal is a városnapi rendezvénysorozat keretében rendezik meg. Jelentkezni már mától lehet a www.subotickipolumaraton.com internetes oldalon. Idén szeptember 2-án is megszervezik a Szabadkai Félmaratont - jelentették ma be a sportesemény szervezői. Tavaly a Népszínház épületétől rajtoltak el a résztvevők az I. Szabadkai Félmaratonon. Idén sem lesz ez másként, ahogy a távokon sem változtatnak: 5, illetve 21 kilométeren futhatnak a futás szerelmesei, valamint a gyermektávokat is megnyitják nagy valószínűséggel.

 

Három vajdasági községben épülhet gázvezeték

- Vajdasági RTV

Az Ürög, Belcsény és Mitrovica területén való építkezési előkészületek javaslatáról döntött mai ülésén a tartományi kormány. Közleményükben azt írják, a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak a tartomány energiastabilitáshoz, továbbá az említett területek turisztikai fejlődéséhez is, emellett az említett területeken élők számára sokkal hatékonyabb és akadálymentesebb gázellátást biztosít. A közleményben kiemelik a szerémségi települések fejlődésének lehetőségét és fontosságát.

 

Kárpátalja

 

Ámítás felsőfokon: a haladék nem létezik

– karpatalja.ma

A napokban örömmel számolt be a magyarországi és a kárpátaljai sajtó is arról, hogy „Kijev kész elhalasztani az oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó részének életbe léptetését” egészen 2023-ig. Valójában azonban Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma egyáltalán nem tett le arról, hogy már idén szeptember 1-től életbe léptesse a 2017. szeptember 5-én Kijevben megszavazott új oktatási törvény 7. cikkelyét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az oktatási miniszter nyilatkozata.

 

MTA: Kijev csak látszatengedményeket tesz

– karpatalja.ma

Kijev csak látszatengedményeket tesz az oktatási törvény kapcsán – mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Kutatóközpontjának főmunkatársa szerdán az M1 aktuális csatornán. A kijevi oktatási minisztérium – közölte hétfőn Lilija Hrinevics tárcavezető – elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltak bevezetéséig.

 

Folytatódnak a közgyűlések a KMKSZ alapszervezeteiben

– karpatalja.ma

Kárpátalja

Folytatódnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti közgyűlései, amelyeken összegzik az elmúlt ciklusban elvégzett munkát, és megfogalmazzák az újabb, aktuális célokat.

 

Egy nap alatt rendbe hozták a megrongált KMKSZ-székházat

– Kárpátalja

Vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában. A megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. Az elkövetőket a szomszédos épület biztonsági kamerája rögzítette. Az épületben komolyabb kár szerencsére nem keletkezett, már hétfőre eredeti állapotába sikerült visszaállítani az épületet.

 

Jogtiprásra készül az ukrán köztévé

– Szőlősi Hunor – Figyelő

Az ukrán állami televízió- és rádiótársaság a nemzeti kisebbségek nyelvein készülő műsorok gyökeres átalakítását tervezi. Amennyiben a vezetőség által kidolgozott koncepciót elfogadja a felügyelőtanács, ezentúl csakis ukrán nyelvű programokat sugározhat a közszolgálati tévé, a kisebbségek számára készülő műsorokat feliratkoznák.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. február 8-i számában olvasható)

 

 

Muravidék

 

Támogatás a régiófejlesztési programoknak

– nepujsag.net

A Muravidéki Fejlesztési Tanács és a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának együttes ülésén egyöntetű támogatást kaptak azok a kiírási feltételek alapján javasolt projektek, amelyek végső megerősítésre a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz kerülnek. A kiválasztott projektek összértéke 54 millió euró.

 

Nincs minőségi változás, sőt több lehet a kibúvó

– nepujsag.net

A Szlovén Országgyűlés nemzetiségi bizottsága február 2-án elfogadta az olasz és a magyar nemzetiségi közösségek oktatási és nevelési különtörvényének módosítási javaslatát, mellyel a törvény a februári ülésszakban az Országgyűlés elé kerül. A magyar közösség számos kompromisszumot hozott, a nyelvi kompetenciák területén valójában nem történt változás. Göncz László nemzetiségi képviselő keserű szájízről beszél, Horváth Ferenc, a magyar nemzeti önkormányzat elnöke vétójoggal élt volna.

 

Magyar kincsesláda

– nepujsag.net

A Muravidéken is elindult a magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program. Elsőként a Pártosfalvi Kétnyelvű Óvodában adták át az úgynevezett magyar sarkot, a játékokkal és könyvekkel telt kincsesládát, melynek rendeltetése a játékon túl a gyerekek számára a magyar nyelv megtartása, fejlesztése és az identitásformálás. A magyar sarkot mind a kilenc kétnyelvű óvoda megkapja, köztük háromban – a pártosfalvi, a gyertyánosi és a hosszúfalui intézményekben – felújítási munkákat is terveznek.

Muravidék

 

Önkéntesek a középpontban

– volksgruppen.orf.at

Helfen mit Herz - Segítség szívből címmel indít műsorsorozatot az ORF Burgenland. A cél, hogy ráirányítsuk a figyelmet a másokért dolgozó, önkéntes vagy társadalmi munkát vállaló százezernyi burgenlandira. Február végétől másokat önzetlenül segítők portéit rajzoljuk meg.

 

Közösen a régió fejlődéséért

– Muravidéki Magyar Rádió

 

A Muravidéki Regionális Tanács és a Muravidéki Régió Fejlesztési Tanácsa tegnap együttes ülést tartott Muraszombatban. Az ülés napirendjén azon fejlesztési projektek megerősítése szerepelt, amelyekkel a régió a második meghívásos pályázaton kíván részt venni. Valamennyi jelenlévő egyetértett azzal, hogy a régió számára kulcsfontosságú a muravidéki vízvezeték-hálózat teljes kiépítése, illetve a második szakasz befejezése. Bukovec Éva beszámolója.

 

Diaszpóra

Az angliai magyar emigráció hőskora

– Sárközi Mátyás – Heti Válasz

Nem tudható, pontosan hány magyar van jelenleg az Egyesült Királyságban, hiszen jönnek-mennek. Az újak közül sokan térnek haza, miután megtapasztalták a szigetország mindennapjait és időjárást. Robert Waterhouse birt újságíró családi kapcsolat révén ismerte meg Simon György Jánost, akiről könyvet írt. Elkezdte kutatni a magyar művészcsoport munkásságát, felderítette műveik hollétét. Ezekből szeptember 21-én nyílik tárlat.