Szerkesztő: Tóth 
 
Január 16. és 20. között a svájci Davos városában rendezik az idei Világgazdasági Fórumot (WEF). Az eseményen több mint 100 ország képviselői vesznek részt, de az orosz–ukrán háború miatt Oroszország nem kapott meghívást.

A tárcavezető elmondta, hogy hazánk egy kelet és nyugat között található ország, amely a világ 10 legnyitottabb gazdasága közé tartozik. A térség jelenét azonban nagyban befolyásolja a háború. Az, hogy a különböző blokkok, nyugat és kelet között konfrontáció alakult ki, nagyon rossz az egész közép-európai régió számára.

Olyasvalaminek vagyunk a közepén, amit hidegháború 2.0-nál fognak nevezni

– emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve reményét arra vonatkozóan, hogy ez nem következik be.

Jelentős a félelem, hogy a globális konfrontáció időszakát éljük, amelynek az alapját a különböző blokkok képezik, ahelyett, hogy a globális együttműködést erősítenénk.

 
 
„Nem akarok cinikus lenni, de miért is kell annyira odafigyelni Davosra? Azért, mert erőltetik, hogy figyeljünk!”, kezdte interjúját az Ultrahang műsorában Földi László. A Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint ugyanakkor elrémítő, amit a világ vezetői a Világgazdasági Fórumon tesznek, miközben a rendezvény nem kimondottan a transzparenciáról híres. A Föld nyolcmilliárdos népességének sorsáról dönt a 2500 résztvevő, holott az eltérő kultúrák eltérő logikák eredményeképpen mást és mást gondolnak arról, mi lenne a jó számukra. A döntéshozók ugyanakkor egy bizonyos logika alapján, homogenizált módon gondolkodnak. 

Földi László értékelése szerint tapasztalható egyfajta pánikhangulat Davosban, mert most sokan azt látják, hogy a globalizáció üteme megtört. Mint mondta,

csapdahelyzet alakulhat ki körülöttünk, amennyiben az általuk ideálisnak tartott jövőképet tartjuk abszolút követendőnek.

Megfogalmazása szerint már nem érzékenyítés, hanem brutalitás zajlik bizonyos progresszív célok elérése érdekében. Hangsúlyozta: a történelmi európai rend felrúgása zajlik, ennek keretében idézték elő az orosz-ukrán konfliktust is annak érdekében, hogy Oroszországot leválaszthassák Európáról. 

„Egészen ordenáré módon néznek minket hülyének”, mondta. Földi László hangsúlyozta: Davos téves irányba viszi a világ menetét, amivel szemben „a normális élethez ragaszkodók” kiállására és felszólalására van szükség. "

 

Bogdan Aurescu Bogdan Aurescu képviseli Romániát a 2023-as davosi Világgazdasági Fórumon képviseli Romániát a 2023-as davosi Világgazdasági Fórumon. Már az indulásakor a kijelentése szerint, Románia teljes felszélességgel csatlakozik a nyugati világ elképzeléseihez. Még vélemény színten se fogalmaznak meg más elképzelést. Ha van egyáltalán!

 

A vita során a román miniszter kitért az aktuális geopolitikai fejleményekre és a biztonsági kérdésekben a globális szintű párbeszéd erősítésének szükségességére. Ugyanakkor a tematikus foglalkozáson
a román diplomácia vezetője bemutatja hazánk álláspontját a szabályokon alapuló és a nemzetközi jog alapelveit tiszteletben tartó nemzetközi rend megerősítésének imperatívuszáról. Így,
Bogdan Aurescu miniszter megmutatja, hogy az európai és az euro-atlanti biztonsági architektúra előtt álló összetett kihívások meghatározzák az alapját képező értékek és elvek integritásának fenntartásának szükségességét, valamint a közös jövőképeket osztó partnerek közötti hatékony párbeszédet. globális szinten.

 Forrás: mandiner.hu; vg.hu; mediafax.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog