Kell-e kapitalista polgárháború?

Amerikai Egyesült Államok ha a történelmi gyökerét nézzük, az amerikai agymosottak ősei azok voltak, akik többnyire ronda és kopár, lerobbant éttermekben és csótányos szállodákban civilizálódtak (ismerjük a filmjeikből). Összekovácsolta őket, de ugyanakkor egymás ellen fordította a vagyon hajhászása Egyetlen hely nem volt miután  ahol kevesen gondolnak másra, csak a pénzre. Az indiánokat kiirtották mert azok másképpen gondolkoztak,  az életről és veszélyes volt számukra, hogy a lezüllött és mammont imádó életformájukat megváltoztatják, na persze a vagynukat el kell venni, ez az amerikai gondolkodás alappillére.. A telepesek rablóvezérei, ezért halálra ítélték az indiánokat. Ezt folytatják most is, ha nem úgy gondolkodol mint ahogy az amerikai elit  veszned kell, hisz a "világ urai így képzelték el.

 

Szerző: Joel Kotkin (Unherd)

"Mi, amerikaiak szeretjük úgy gondolni magunkat, mint egy teljesen modern nép – élő bizonyítéka annak, aminek kellő fáradsággal és keménységgel a szabad világ többi része is egy napon reménykedhet. Mégis, minden progresszivizmusunk és idealizmusunk ellenére Amerika politikai kultúrája képtelen elmenekülni a múlt elől. Lehet, hogy a 21. századi demokráciában élünk, de ez a „demokrácia” egyre inkább hasonlít olyasmire, amit a feudális Európából vagy pontosabban a feudális Japánból is ki lehetett volna venni.

 

Története nagy részében a japán politikát az uralkodó daimjója , majd később a nagy ipari zaibatsu közötti konfliktusok jellemezték, akik domináns hatalmakként váltották fel őket. Hasonlóképpen, Amerika politikáját most nem osztályok közötti polgárháború alakítja, hanem az uralkodó kapitalista elit.

A 2022-es kongresszusi választások közeledtével két oldal csiszolja a páncélját és repíti a nyilait. Az egyik sarokban a dzsentri vállalati elit daimjója áll , akik nagyrészt a technológiai oligarchák soraiból és a Wall Street nagy részéből származnak. Középpontjuk a paternalista állami irányításban gyökerező kapitalista utópia megteremtése, nagyjából a korporatív „Great Reset” mintájára. A másik sarokban eközben a jobboldali ellenfeleik állnak, akik nagyrészt magántőkével rendelkezőkből állnak, és ezért aggódnak, hogy tevékenységüket ne fékezzék." 

Manapság a brahmin baloldal bázisa nagyvállalatokban és befektetőkben van, és szövetkezett az akadémiai és médiaintézményekkel.
Ezzel szemben a kereskedő jobboldal természetes támogatását a hagyományos középosztálytól – szakmunkásoktól, üzletemberektől és kis ingatlantulajdonosoktól – meríti, akik a Trumpian Republikánus Párt védőbástyájává is váltak .

"Ez a két egymással szemben álló kapitalista csoport egészen a közelmúltig megelégedett a békés egymás mellett éléssel. De a közelmúltban a progresszívek között kialakult hatalmas hisztéria , amiért Elon Musk átvette a Twittert, még hevesebb konfliktus kezdetét jelezheti, szembeállítva a versenyképes, piacorientált üzleti érdekeket a nagy cégek konformista dzsentri progresszivizmusával. Ez a vállalati elmozdulás a baloldalra, különösen a Black Lives Matter tiltakozása óta, 

visszahatást váltott ki a kapitalista osztályon belül , és sokan aggódnak amiatt, amit látnak, egy erősen szabályozott, kevésbé versenyképes és nyíltan politizált gazdaság létrehozása van kialakulóban. 

Ha ehhez hozzáadjuk Biden saját elképzelését a progresszív ideológiával, akkor nem meglepő, hogy sok hagyományos kapitalista félti a jövőjét."

 

A teljes cikk itt olvasható Unher.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog