Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Befejezték a levélszavazatok számolását

– MTI, Magyar Idők, Hír TV

Befejezte a múlt vasárnapi országgyűlési választásra leadott levélszavazatok összeszámolását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton, az érvényes szavazatok túlnyomó többségét a Fidesz-KDNP pártszövetség kapta. A határon túli magyarok - hivatalosan a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok - csak az országos pártlistákra szavazhattak. A névjegyzékébe több mint 378 ezren vetették fel magukat. Érvényesen több mint 224 ezren szavaztak levélben. Az NVI adatai szerint a 96,24 százalékuk a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott. 

 

Szilágyi Péter: a magyar kormány a szülőföldön való boldogulást segíti 

– MTI, kormany.hu, Origo.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, feol.hu, Délmagyarország, karpatalja.ma, Pannon RTV, Webrádió, Kisalföld, Gondola.hu

A magyar kormány az elmúlt nyolc évben amellett foglalt állást, hogy minden honfitársának biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek segítségével szülőföldjükön boldogulhatnak, és bízik abban, hogy a vajdasági magyarok segítségével a kormány a jövőben is olyan sikeres tud lenni, mint eddig - hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken a vajdasági Kúlán, ahol a Népkör Magyar Művelődési Központ fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi műsoron szólalt fel. A politikus köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet a vajdasági magyarok az április 8-i országgyűlési választáson a mostani kormánypártoknak biztosítottak. "A diadalt együtt vívtuk ki" - szögezte le, majd hozzátette, a délvidéki honfitársak fontos részei voltak a győzelemnek.

 

Negyven éve működik az újvidéki Agapé Kiadó

– MTI, Magyar Idők, Petőfi Népe, Lokál, gondola.hu, Magyar Kurír, Webrádió

A magyar nyelvet és kultúrát megőrző fontos munkát végez és végzett a negyven éve fennálló újvidéki Agapé Kiadó a Vajdaságban - hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szombaton Újvidéken, ahol a kiadó alapításának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen szólalt fel. Mint mondta: nagyon fontos tevékenységet végez ez a kiadó, illetve végeznek a köré szerveződő ferencesek, hiszen több mint negyven éven át magyar nyelven is számos munkát jelentettek meg. 

 

Az MKP az ellenzékkel tárgyalt

– ma7.sk, bumm.sk, Felvidék Ma, Új Szó, Körkép

A Magyar Közösség Pártja meghívására az ellenzéki pártok pénteken az MKP székházában találkoztak kerekasztal-megbeszélésen. A találkozó létrejötte nem meglepő, mert az elmúlt időszakban a szlovák ellenzéki pártok részéről közeledés volt megfigyelhető az MKP irányában. Ezen a téren eddig Igor Matovič volt a legaktívabb, de a kialakult politikai helyzetben a többi politikai alakulat számára is fontos lehet a magyar párt megerősödése. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke kiemelte, nagy öröm számukra, hogy éppen egy parlamenten kívüli párt tudta egy asztalhoz ültetni az ellenzék tagjait, akik alternatívát jelenthetnek a bábkormánnyal szemben.

 

Magyarország

 

Nagy az érdeklődés a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjai iránt

– MTI, Magyar Idők, ma.hu

Nagy az érdeklődés a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjai iránt - mondta Nagy Domonkos, a szervezet ifjúsági ügyekért felelős munkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap, annak kapcsán, hogy több mint száz középiskolás diák indult útnak a hétvégén, hogy felfedezze a Délvidék történelmét és kultúráját. A programot hetedszer hirdették meg, az utazás ingyenes - hívta fel a figyelmet. A kirándulásokat elsősorban középiskolásoknak szervezik, ezzel is segítik történelmi tanulmányaikat és erősítik magyarságtudatukat - hangsúlyozta Nagy Domonkos.

 

Kárpát-medencei agrárképzést folytató középiskolák találkoznak Egerben

– karpatalja.ma

A Rákóczi Szövetség a hétvégén szervezi meg Egerben a hagyományos Kárpát-medencei agrárképzést folytató középiskolák találkozóját. A rendezvény központi témája a vidék népességmegtartó szerepének erősítése. 17 Kárpát-medencei agrárképzést folytató középiskolából 85 tanár és diák vesz részt az eseményen.

 

Erdély

 

Aggódik az Európai Színházi Unió a kolozsvári magyar teátrum anyagi helyzete miatt

– Krónika

Az Európai Színházi Unió (UTE) vezetői tanácsa a román kulturális tárcához intézett levélben fejezi ki aggodalmát a Kolozsvári Állami Magyar Színház költségvetési nehézségeivel és művészi programját súlyosan érintő helyzettel kapcsolatosan. A George Ivașcu művelődésügyi miniszternek címzett levélben Michal Dočekal UTE-elnök hangsúlyozza: a „kiemelkedő” kolozsvári társulat az Európai Unióban is képviseli Romániát, és hozzájárult a romániai kultúra kitűnő imidzsének és hírnevének kialakulásához. Így Dočekal szerint elvárható, hogy abban az időszakban, amikor Románia az EU soros elnökségét fogja ellátni, a Kolozsvári Állami Magyar Színház biztonságban és stabil háttérrel folytathassa figyelemre méltó projektjeit.

 

Románia, a százéves „sikersztori” – Megjelent magyarul Lucian Boia egyesülésről szóló könyve

– Krónika, Nyugati Jelen

A történelmi szükségszerűség helyett a szerencsén múlott Románia és Erdély száz évvel ezelőtti egyesülése, Romániának pedig sikerült kihasználni a szerencsés csillagállást – mutat rá legújabb könyvében Lucian Boia. A mítoszromboló román történész Az 1918-as nagy egyesülés – nemzetek, határok, kisebbségek című könyvének a Koinónia Kiadónál megjelent magyar fordítását csütörtökön mutatták be a kolozsvári Koffer könyvesboltban. Erdélynek nemcsak egy történelme van, hanem legalább kettő – hívta fel a hallgatóság figyelmét a történész megállapítására Fosztó László szociálantropológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, aki Rostás-Péter Istvánt, a könyv fordítóját faggatta Boia új művének hozadékáról.

 

Nehéz felülírni a Fidesz és a külhoniak viszonyát” – Toró Tibor politológus a választás eredményéről

– Krónika

A Fidesz–KDNP is mozgósítani tudta szavazóit, illetve ellenzéki pártok szavazótáborának összeférhetetlensége is hozzájárult a kormányoldal kétharmados győzelméhez a vasárnapi országgyűlési választáson – fejtette ki a Krónikának Toró Tibor politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. A kolozsvári elemző úgy véli, ahogy a 90-es években kialakult az RMDSZ támogatása, úgy a kettős állampolgárság megadása után stabilizálódni látszik az erdélyi magyarok Fidesszel való viszonya, amit nagyon nehéz lesz fölülírni.

 

Eltávolították a székely zászlót Csíkszereda városházának homlokzatáról

– MTI, maszol.ro, transindex.ro, szekelyhon.ro

A csíkszeredai polgármesteri hivatal egy jogerős bírósági ítélet nyomán kénytelen volt eltávolíttatni a székely zászlót és a városzászlót a városháza homlokzatáról. A zászlóknak az elmúlt napokban történt, be nem jelentett eltávolítására a Székelyhon portál figyelt fel, pénteken közölt cikkében Füleki Zoltán alpolgármester magyarázta meg a jogi helyzetet.

 

A BBTE magyar tandíjmentes helyeiből is el akar venni a minisztérium

– maszol.ro

Ha az oktatási minisztérium nem áll el attól a tervétől, hogy tandíjmentes helyeket vesz el a mesteri és doktori képzésen a legrangosabb romániai egyetemektől, akkor Románia lekerül a nemzetközi porondról - figyelmeztetett pénteken Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetője, tanulmányi rektorhelyettes. Markó Bálint, a BBTE minőségbiztosításért is felelős rektorhelyettese hangsúlyozta, a minisztériumi levágás a magyarok számára fenntartott tandíjmentes helyeket is érinteni fogja. Sztrájk jöhet.

 

Felmérés: az udvarhelyi fiatalok itthon tervezik a jövőt

– szekelyhon.ro

490 végzős diák töltötte ki azt a kérdőívet, amelyet az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács állított össze. A beérkezett válaszokat összesítették, az eredményt pedig a héten sajtótájékoztatón ismertette az UIET elnöksége Székelyudvarhelyen. A kérdések a fiatalok jövőképére, az esetleges problémáikra és az ifjúsági szervezethez való viszonyulásukra, véleményükre fókuszáltak.

 

Minisztériumi engedéllyel maradhat a két magyar kilencedik osztály Szamosújváron

– Krónika

A következő, 2018/2019-es tanévben is megmaradhat a két kilencedik osztály a Téka Alapítvány által működtetett szamosújvári magyar iskolaközpontban, miután oktatási minisztériumi szinten sikerült elérni annak engedélyezését. Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány vezetője a Krónikának elmondta, a Kolozs megyei tanfelügyelőség eredetileg nem engedélyezte a következő tanévre az általuk kért második 9. osztályt annak ellenére, hogy a városban immár tíz éve két, egy reál- és egy humán osztály működik. Elmondta, mivel a következő tanévben is meglenne a két osztályra való diák, végül az RMDSZ segítségével, az oktatási tárca jóváhagyásával sikerült elérni, hogy szeptembertől is elindulhasson a humán, illetve természettudományi osztály. „Amikor felavattuk az új iskolát, jóváhagyták a második osztályt, idén visszautasította az erre vonatkozó kérést a tanfelügyelőség” – ismertette az előzményeket Balázs-Bécsi Attila.

 

Tiltakozik „a MOGYE megszüntetési kísérlete” ellen Vass Levente

– transindex.ro

Állásfoglalást tett közzé Vass Levente parlamenti képviselő, a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke MOGYE-ügyben. A MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítéséről már hónapok óta tárgyalnak az intézmények vezetői. "A marosvásárhelyi RMDSZ elnökeként, a MOGYE valamikori diákjaként és oktatójaként, valamint Maros megyei képviselői minőségemben is tiltakozom, tiltakozunk a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megszüntetésének kísérlete ellen" - írja Vass Levente. Úgy véli, hogy a marosvásárhelyi és romániai magyarság egyik legerősebb egyetemét próbálják az összevonás révén megszüntetni.

 

Vajda Zsombor lett az Állandó Választási Hatóság alelnöke

– maszol.ro

Viorica Dăncilă miniszterelnök Vajda Zsombort nevezte ki pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP) államtitkári rangú alelnökévé. A miniszterelnök ugyanakkor több személyt nevezett ki központi hatóságok vezető tisztségeibe. A határozatok pénteken megjelentek a Hivatalos Közlönyben.

 

 

Arad megye kulturális nagykövetévé nevezték ki Puskel Péter közírót

– Krónika, Nyugati Jelen

Ötvenéves újságírói és közírói pályája elismeréseként köszöntötték az Arad Megyei Tanács székhelyén Puskel Pétert a hétvégén. Iustin Cionca megyei tanácselnök Arad megye kulturális nagykövetének nevezte ki az egyébként román–orosz szakos tanári végzettségű publicistát.

 

Szórványban hangsúlyosabb az örökségvédelem – díjazták a diákvetélkedő legjobbjait

– Krónika

Kolozsváron és Déván is megtartották az Örökségünk őrei vetélkedő döntőjét a hét végén. A rendezvényeken a Kolozs megyei, valamint a szórványvidékeken tanuló diákcsapatok mutatták be az általuk örökbe fogadott műemlékeket, amelyek védelmére hívták fel a figyelmet.

 

Már a bérekre sem elegendő a pénz a Hargita megyei oktatási rendszerben

– szekelyhon.ro

A tervezettnél jóval hamarabb, már ebben a hónapban el kell rendelni a bértakarékosságra vonatkozó intézkedéseket a Hargita megyei tanintézetekben, ugyanis a megye nem kap költségvetés-kiegészítést az oktatási egységek bérkeretének bővítésére. A személyzeti kiadásokra jóváhagyott e havi összeg már nem elegendő a márciusi bérek folyósítására, ezért váltak sürgetővé a korábban tervezettnél drasztikusabb megszorítások.

 

A magyar orvosképzés elsorvasztásától tartanak a MOGYE-n

– Krónika

Előreláthatóan szerdán, a két felsőoktatási intézmény szenátusi ülésén írják alá a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Egyetem egyesítésére vonatkozó megállapodást, amely az előbbi magyar professzorai szerint a magyar nyelvű orvosképzés elsorvasztását vonhatja maga után. A Petru Maior Egyetemen senkinek nincs kifogása az összeolvadás ellen, hiszen egyrészt mindenkinek érdeke, hogy a nagyobb és elismertebb MOGYE-hez csatlakozzanak, a Krónikának ugyanakkor egy ott tanító, neve elhallgatását kérő oktató arról számolt be, hogy az intézmény az anyagi csőd szélére került, illetve hallgatóik száma is évről évre csökken. Szerinte megmaradásuk legjobb esélye a MOGYE-vel való egyesülés. A tanár arra is kitért: egy évvel ezelőtt a Petru Maior rektora végigjárta a tanszékeket, és elmondta, mivel komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, megkezdik az összeolvadásra vonatkozó tárgyalásokat. „Úgy látom, ki vagyunk szolgáltatva az orvosinak. Érdeklődtem, de senki nem tudja, pontosan mi is várható, hogyan fog működni ez az új, nagy egyetem” – tette hozzá.

 

Felvidék


A Somorjáról elhurcolt magyarokra emlékeztek

– ma7.sk

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján tegnap megemlékezést tartottak Somorja főterén. A rendezvény a Csemadok Somorjai Alapszervezete és a Via Nova ICS Somorja szervezésében valósult meg. A Híd Vegyeskar és Méry János önkormányzati képviselő üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében többek között elmondta, fontos, hogy a fiatal generációkba ez a dátum is bevésődjön. Tanulják meg és ne felejtsék, mi történt a kitelepítések és a deportálások során az itt élő magyarokkal.

 

Komárom magyar iskoláiba 248 gyermeket írattak be

– ma7.sk

A négy magyar tannyelvű komáromi alapiskolában április 12-én és 13-án délután tartották az alapiskolai beíratásokat. Míg ezen intézményekben jelenleg 201 elsőst oktatnak, idén 248 kicsit írattak be szüleik. Az iskolaigazgatók tájékoztatása szerint azonban a számok a szeptemberi tanévkezdésig elsősorban az évhalasztás miatt módosulhatnak. Mátyás Katalin, a Béke Utcai Jókai Mór Alapiskola igazgatója elsőként a ma7.sk-nak számolt be arról, hogy náluk „nagyon örvendetesen és meglepően alakultak a beíratási adatok“. Míg jelenleg két osztályban 45 elsős tanul, addig áprilisban 78 óvodást írattak be hozzájuk.

 

A kisgéresi iskola diáklétszáma megduplázódott

– ma7.sk

A minap számos elmés gondolatok sorát találtam a neten arról, milyen is a jó iskola. Közülük most csak kettőt említenék. A jó iskolában megtanulsz gondolkodni, a rosszban megtanulsz engedelmeskedni. A jó iskola álmokban utazik, a rossz statisztikákban. Ezek alapján bárki eldöntheti, melyik iskolatípust volt szerencséje személyesen is megismerni. Gyaníthatóan azok lesznek többen, akik a rossz iskolából kaptak ízelítőt, hiszen ha megkérdezzük gyerekeinket, szeretnek-e iskolába járni, túlnyomó többségük azt válaszolja, nem. Szerencsére azért vannak kivételek is. Ilyen a kisgéresi alsó tagozatos iskola, ahol a 38 gyereket 3 pedagógus és 2 nevelő terelgeti nagy-nagy szeretettel.

 

Az MKDSZ elnökének állásfoglalása a magyarországi választásokról

– bumm.sk

Magyarország nekünk nem csak egy szomszédos ország. Határon túli magyarként hazánknak is tekintjük. Számunkra fontos az anyaország bel- és külpolitikája, de főleg a nemzetpolitika iránya. A mindenkori magyarországi parlamenti választások és eredményei tekintetében ezért sohasem lehetünk teljesen érdektelenek. Emlékszem 1998-ra, 2002-re és tisztán látom 2010-et is. Az idei parlamenti választás sokban különbözött a korábbiaktól. Magyarország lakossága sajnos még mindig fogy, és az elvándorlás mértéke sem hagyott alább, az ettől is gyorsabban fogyó határon túli magyarok állampolgárságának megadásával, mégis több mint egymillió fővel gyarapodott a magyar állampolgárok, illetve ezzel együtt a választópolgárok száma.”

 

Berényi József: Az összefogás eredménye a siker

– Felvidék Ma

Az őshonos kisebbségek európai jogvédelméért indított Minority SafePack polgári kezdeményezés felvidéki aláírásgyűjtését az MKP szervezte. A pártban ennek koordinálásával Berényi Józsefet bízták meg, akit azt követően kérdezték meg, hogy április 12-én Vincze Lorán FUEN-elnökkel leadták a felvidéki aláírásokat a belügyminisztériumban.

 

Csáky Károly: Emléktáblák, szobrok, emlékhelyek

– Felvidék Ma

Az Ipolysági Városi Könyvtárban mutatták be Csáky Károly legújabb, sorozatindító kötetét, az Emléktáblák, szobrok, emlékhelyek I. című kötetet. A kiadványban szereplő ismertető kis tanulmányok nem ismeretlenek a Felvidék.ma olvasói előtt, hiszen elektronikus formában elérhetőek a portálunkon. Karaffa Krasznai Gyula a kötet bemutató nyitányaként elmondta: egy újabb érték állt elő, amely megmarad az utókornak, de a jelenről szól.

 

A Szép Magyar Beszéd országos kassai döntője

– Felvidék Ma

Idén tizenkilencedik alkalommal adott otthont a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola a Szép Magyar Beszéd anyanyelvi verseny országos fordulójának, melyre április 11. és 13. között került sor. A rangos megmérettetésen négy kategóriában összesen 58 diák mérte össze tudását és bizonyította a magyar nyelv iránti szeretetét és elkötelezettségét. A szlovák oktatásügyi tárca által meghirdetett és támogatott „A” kategóriás verseny országos fordulójának már hagyományosan a kassai magyar alapiskola és gimnázium épülete ad otthont.

 

A Szent Korona a buzitai alapiskolában szívügy!

– Felvidék Ma

Bár már 111 előadást tartottam a Felvidéken Szent Koronánkról – ezek közel felét iskoláinkban – ennek ellenére sincs arról áttekintésem, vajon rendeztek-e valamelyik tanintézményünkben vetélkedőt nemzetünk legértékesebb ereklyéjéről. Ezért csupán feltételezem, hogy éppen a buzitai alapiskolában zajlott az első ilyen „ki mit tud?”, aminek szívből örülök, és abban bizakodom, hogy az ottani példát másutt is követik, sőt: éppen a buzitai gyerekek kiválóan sikerült rendezvénye nyomán bontakozik ki tájainkon afféle szentkoronás mozgalom. A közelmúltban lezajlott szép esemény kapcsán Ádám Csilla pedagógussal, a vetélkedő rendezőjével beszélgettem.

 

Magyar gyereknek magyar iskolában a helye

– ma7.sk

A Királyhelmeci Magyar Tannyelvű Alapiskola első osztályába történő beíratásra április 11-én, a költészet napján került sor a délutáni órákban Az épületbe igyekvő szülők közül kettőt sikerült megszólítanunk, akiket arról kérdeztünk, gyermeküknek miért épp a magyar tannyelvű mellett döntöttek?

 

– ma7.sk, Felvidék Ma

A Szlovákiai Civil Becsületrend polgári társulás április 14-én negyedízben adta át a Szlovákiai Civil Becsületrendet a komáromi Kultúrpalota dísztermében, ahol többek között Kuthy Csaba borász, a Magyar Civil Becsületrend ötletgazdája, továbbá Stubendek László, Komárom polgármestere és helyettese, Keszegh Béla, valamint Mezei Béla, a Magyar Állami Operaház legendás hírű, volt fotóművésze is megjelent. A kuratórium ez alkalommal a szőgyéni Berényi Kornélia és a komáromi Tóth Bernadett példaértékű tevékenységét tartotta díjazásra méltónak.

 

Kisebbségi Kulturális Alap: 63 ezer euróval több a kiemelt fesztiváloknak

– Felvidék Ma

Jókai Napok, Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny, Néptánc-antológia, Duna Menti Tavasz, Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál. Mi a közös bennük? Az, hogy a szlovákiai magyar kultúra számára nagyon fontosak. Ezért a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) is kiemelten kezeli őket, így az idén 63 ezer euróval magasabb támogatásban részesülnek, mint tavaly. A nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatására létrehozott, éves 8 milliós keretösszeggel gazdálkodó, Kisebbségi Kulturális Alap testületei eddig több, mint 800 pályázatot értékeltek ki az első fordulóban.

 

Párkányban rendezték a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Versenyt

– Felvidék Ma

A verseny 26. alkalommal valósult meg a Magyar Természettudományi Társulat koordinációjában, melybe tavaly óta a határon túli diákok is bekapcsolódhatnak. Lehetőséget ad a magyar nyelvű alapiskolák hetedik és nyolcadik évfolyamos, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok azonos korosztályú diákjainak a bekapcsolódásra. A természettudományok, s azon belül belül a földrajz és a földtan iránt érdeklődő diákok számára nyújt lehetőséget a megmérettetésre, a versenyre való felkészülés során a szakmai fejlődésre és a tananyagon túl elérhető tudás megszerzésére.

 

Felvidékről kitelepítettek emléknapja Dunaszerdahelyen

– Felvidék Ma

A Magyar Megmaradásért Polgári Társulás és a Pázmaneum Társulás szervezésében került sor április 14-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésre a dunaszerdahelyi Városi Sport- és Szabadidőközpontban található Kitelepítettek emlékművénél. A megemlékezésen énekkel fellépett Koszorús Mátis Gréti a Szent János Egyházi Alapiskola pedagógusa. Beszédet Karaffa Attila mondott, aki a magyarság helyzetének fontosságát hangsúlyozta ki. Véleménye szerint ez most még fontosabb, mint valaha, hiszen együvé tartozunk.

 

Vajdaság

 

Véget ért a 23. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

- Pannon RTV

Vasárnap este véget ért a 23. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Nagykikindán. A háromtagú zsűri mintegy 40 különdíjat és 9 fődíjat osztott ki. A három tagú zsűri: Lőrinc Tímea, Táborosi Margaréta és Czajlik József voltak. A legjobb hagyományos előadásért járó Pataki László díjat a Kupuszinai ME Sturcz József Színjátszó Csoport kapta az Egy bolond század csinálért.

 

Idén hatodik alkalommal szervezik meg a Vajdasági Vágtát

- Pannon RTV

A budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát május 19-én rendezik meg Zobnaticán. Tavaly Nagy Arnold nyerte a Vajdasági Vágtát, aki Temerin színeiben indult és Budapesten a Nemzeti Vágtán döntőbe jutott. Eddig húsz lovas és négy kishuszár jelentkezett a Vajdasági Vágtára. A rendezvény bő egy hónap múlva lesz, további lovasok jelentkezésére számítanak a szervezők. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Budapesti Lovas-Show Kft., a zobnaticai ménesbirtok és Topolya község közös munkájának köszönhetően lesz idén is Vajdasági Vágta.

 

VMSZ lakossági fórum Belgrádban

- Pannon RTV

A behozatal és kivitel szempontjából Magyarország jelenleg az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Szerbiának – hangzott el tegnap este a VMSZ helyi szervezetének lakossági fórumán. A magyarországi statisztikai adatok szerint tavaly 2 és fél milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország és Szerbia. Több gazdasági találkozót is tartott a két ország, illetve új határátkelőhelyek nyílnak.

 

Kárpátalja

Cáfolta a KMKSZ vezetője, hogy nem akarják folytatni a konzultációt Kijevvel

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma, Kárpátalja

A kárpátaljai magyarság képviselői nem zárkóztak el, továbbra is nyitottak, sőt az elmúlt hetekben folytattak is konzultációkat a kijevi kormánnyal az új oktatási törvény kisebbségeket érintő részeinek módosításáról - közölte az MTI érdeklődésére szombaton Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A politikus Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszternek egy Kijevben rendezett nemzetközi biztonságpolitikai fórumon pénteken tett kijelentésére reagált. A tárcavezető azt állította, a magyar közösség hivatalos levélben arról értesítette a minisztériumot, hogy az alkotmánybíróság döntéséig mindenféle konzultációt leállítanak a törvényről. 

 

Kárpátalján is elindul a Mathias Corvinus Collegium programja

2018. április 15 – MTI, hirado.hu, karpatalja.ma, Kárpáti Igaz Szó

Kárpátalján is elindul a Mathias Corvinus Collegium általános iskolás diákoknak szóló programja szeptembertől, az első határon túli központ Beregszászban nyílik - mondta Constantinovits Milán, a fiatal tehetség program szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap. Úgy fogalmazott: a kisebbségi magyarság körében úttörőnek és rendhagyónak számít egy ilyen program, mert Kárpátalján nem működik hasonló, és már az első felmérések alapján nagy igény mutatkozott a kezdeményezésre.

 

Jó gyakorlat a falusi turizmusban” című tanfolyam indult Beregszászban

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács és a Budapesti Gazdasági Egyetem „Jó gyakorlat a falusi turizmusban” című tanfolyamot indított Beregszászban április 13-án falusi vendégfogadók számára. A képzésnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont. A tanfolyamot Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács megbízott elnöke nyitotta meg és köszöntötte a jelenlévőket. 

 

Egyetlen intézménybe vonnák össze a kárpátaljai várakat

– Kárpátalja

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó még márciusban aláírta azt a rendelkezést, amely utasítást ad a Kárpátalja várai helyi jelentőségű történelmi és kulturális örökségvédelmi terület létrehozására – jelentette az uzhgorod.in. A portál emlékeztet, hogy egy hasonló struktúra létrehozásának ötlete nem új, bár eddig nem történtek konkrét lépések ez ügyben.

 

Szavalóverseny Bátyúban a magyar költészet napján

– Kárpátalja

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Bátyúi Középiskola szervezésében a magyar költészet napján, április 11-én 18. alkalommal rendezték meg a Bátyúi Költészeti Napok keretében a járási középdöntőkön továbbjutott középiskolások közötti szavalóverseny megyei döntőjét, melynek a Bátyúi Középiskola adott otthont. Összesen 14 versenyző szavalt el egy-egy szabadon választott magyar költő tollából származó verset, illetve Füzesi Magda kárpátaljai származású költőnő Szőttes pirossal, feketével című versét.

 

Muravidék

A Kárpát-medencei barátság folytatódik

– Muravidéki Magyar Rádió

Az évek telnek, a baráti kapcsolatok pedig egyre csak mélyülnek a felvidéki magyarok és a muravidékiek között. Azért, hogy mindennek írásos nyoma is legyen, a Csemadok és az MNMI képviselői csütörtök este a Bánffyban aláírták a hagyományos együttműködési megállapodást.

 

 

– Muravidéki Magyar Rádió

 

Zala György Lendváé. És ezt még annyiszor kell elmondanunk, ahányszor csak szükséges és egész addig, amíg az alapműveltség részévé nem válik. Idén még hangsúlyosabb Lendván a Zalára való figyelés, hisz Kárpát-medencei szintű emlékéve van a századforduló 160 éve született kiemelkedő szobrászművészének, akinek keze munkája számos impozáns teret díszít a Kárpát-medencében.

 

Őrvidék

Sikeres volt a Verőfény szavalóverseny

– volksgruppen.orf.at

Április 14-én, a Bécsi Magyar Iskola immár 23. alkalommal szervezte meg a „Verőfény“ című szavalóversenyét. Az idei megmérettetésen a „Családok éve“ keretében az anyaságot és a családot helyezeték fókuszba, de a szavalók szabadon választott költeményekkel mérethették meg magukat.

 

Rekordszámú versenyző az AMAPED-nél

– volksgruppen.orf.at

Az AMAPED idei mesemondó- és szavalóversenye a Mátyás-király emlékév keretében került megrendezésre. Az április 14-én, szombaton megtartott megmérettetésnek rekordszámú, 305 résztvevője volt - de nemcsak Ausztriából, hanem Magyarországról és további külhoni magyar lakta településekről is érkeztek szavalók.