Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Megengedhetetlen!” – Elutasította a bukaresti képviselőház a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, hirado.hu, Magyar Idők

Leszavazta a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet szerdán a bukaresti képviselőház. A képviselőház plénumában rendezett szavazáson 238 honatya volt jelen, közülük 218-an a Székelyföld autonómiastatútumának elutasítása mellett szavaztak, és húszan – vélhetően az RMDSZ frakciójának tagjai – támogatták az elfogadását. Pedig a szavazást megelőző vitán Korodi Attila, a szövetség frakcióvezetője arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság autonómiaigényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni, mintha nem is létezne, szerinte Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. Felszólalásában a politikus úgy vélte, a gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről, így az autonómiáról is nyíltan, őszintén lehessen beszélni a román többség előtt.

 

 

Kelemen Hunor az MSPI bukaresti iktatásakor: a kisebbségvédelmi kezdeményezés erősíti az Uniót

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, hirado.hu, Bihari Napló, Magyar Hírlap

Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés nem irányul senki ellen, és erősíti az Európai Uniót – jelentette ki az RMDSZ elnöke szerdán, miután a román országos népességnyilvántartó hivatalnál iktatták a Minority SafePack Initiative (MSPI) Romániában összegyűjtött aláírásait. Kelemen Hunor szerint a 2019–2024-es mandátumban az EU-nak az őshonos kisebbségek védelmét illetően is változnia kell. „Ötvenmillió emberről van szó. Ha ők (a kisebbségek) szolidárisak a velük együtt élő, a saját tagállamaikban élő többi közösséggel, a többséggel, akkor attól erősebb lesz a közösség, nagyobb lesz az önbizalma, nagyobb a bizalmi szint a közösségen belül és sikeresebb a társadalom” – érvelt az RMDSZ elnöke.

 

Új magyar hírportál indult a Felvidéken

– MTI, Felvidek.ma, Lokál

Új, integrált, több felületet is tartalmazó felvidéki magyar hírportál kezdte meg működését szerdán. A ma7.sk internetes címen elérhető honlap első pillére egy átfogó médiaprojektnek, a lépcsőzetesen induló ma7 médiacsaládnak, amelynek szerkesztősége a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen működik. A nemzeti-konzervatív arculatot tükröző hírportált a "Ma írjuk a holnapot" mottóval indították a kivitelezői, akik bemutatkozásukban olyan, a regionalitásra erős hangsúlyt fektető, hiteles hírforrásként mutatták be az új médiafelületet, amelynek bevallott célja, hogy igazodási ponttá váljon a felvidéki magyar sajtóban.

 

Erdély

 

EMNP: az erdélyi magyaroknak is biztos pontot jelent az Orbán-kormány újraválasztása

– Krónika

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei politikusai szerint az újraválasztott magyar kormány olyan stabilitást biztosít Magyarországnak, amely az erdélyi magyarok számára is biztos pontot jelent. Minderről az alakulat szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján beszélt Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, Csomortányi István, a néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke, Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Partiumért felelős országos alelnöke és Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének vezetője. Zatykó Gyula alakulata nevében gratulált a harmadik alkalommal újraválasztott Fidesz–KDNP-koalíciónak az elsöprő győzelemhez, hozzátéve, várják az új kormány megalakulását és további terveit, tudva, hogy számos olyan terület van, ahol együttműködhetnek majd.

 

Tánczos Barna politikai nyilatkozatban ítélte el a Sepsi OSK meccsén tapasztalt magyarellenes megnyilvánulást

– maszol.ro, transindex.ro

A teljes erdélyi magyar közösség elleni sértés a hétfői bukaresti futballmeccsen tapasztalt incidens. Amellett hogy a xenofób viselkedés, a gyűlöletre és agresszióra való buzdítás bűncselekménynek minősülnek, rossz hatással vannak a többség és kisebbség békés együttélésére is” – fogalmazott politikai nyilatkozatában Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

 

Sikeresen mozgósítottak a magyarországi választásokra Csíkban

– maszol.ro

Mérleget vont az RMDSZ Csíki Területi Szervezete a magyarországi választásokon való részvétellel kapcsolatban. A szervezet által három héttel ezelőtt megnyitott Magyar Ügyek Házában a voksolási időszakban ezrek kértek segítséget az azonosító nyilatkozataik helyes kitöltésében, de a csíki falvakban is sikeres volt a mozgósítás. Alcsíkon és Felcsíkon mintegy 20 ezer embernek segítettek valamilyen formában leadni a levélszavazatát a magyarországi április 8-i választásokat megelőzően, a 20 ezerből 16 ezer szavazatot a területi szervezet képviselői juttattak el a konzulátusra, míg a fennmaradó 4 ezret személyesen dobták be a szavazásra jogosultak – tájékoztatott Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke.

 

Molnár Zsolt veszi át a Nép Ügyvédje helyettese tisztséget

– maszol.ro, transindex.ro

Molnár Zsoltot, az RMDSZ volt Temes megyei parlamenti képviselőjét nevezte ki április 11-i ülésén a parlament együttes házbizottsága Románia Nép Ügyvédje helyettesének. Molnár Zsolt, aki az ombudsman-helyettesi tisztségben Rücz-Dáné Erzsébetet váltja, az emberjogi, esélyegyenlőségi, vallási és nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó munkakört veszi át azt követően, hogy leteszi az esküt a Nép Ügyvédje előtt.

 

Hozzájárultak a Fidesz-KDNP sikeréhez

– szekelyhon.ro

A Székelyföldön élő külhoni állampolgárok több mint 120 ezer szavazattal járultak hozzá a Fidesz-KDNP sikeréhez – jelezte sajtóközleményben az RMDSZ. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos vezetősége is közleményben számolt be a hétvégi választással kapcsolatos munkáról.

 

Pénzbírságot szabott ki a futballszövetség a Bukaresti Juventusra a magyargyalázó nótáért

– Krónika, MTI

Pénzbüntetéssel sújtotta a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szerdán a Bukaresti Juventus együttesét, annak igazgatóját, valamint a hangosbemondót a Sepsi OSK elleni mérkőzés előtt elhangzott magyargyalázó népzene lejátszásáért. A szakszövetség fegyelmi bizottságának alapfokú döntése értelmében a Bukaresti Juventust kétrendbeli vétségért 5, illetve 10 ezer lejre bírságolták, ám ebből csak a nagyobbik összeget kell majd kifizetnie. Figyelmeztetés mellett 6500 lejes bírságot róttak ki továbbá Paul Terteleacra, a fővárosi együttes technikai igazgatójára, míg Gheorghe Mihail bemondónak 2500 lejt kell fizetnie. A Sepsi OSK közölte: üdvözli és méltányosnak ítéli a FRF fegyelmi bizottságának a Bukaresti Juventus elleni bajnoki mérkőzés előtti gyűlölködő megnyilvánulások nyomán hozott döntéseit.

 

Háromnapos rendezvénnyel ünnepel a tordai magyarság

– Krónika

Gazdag kulturális programkínálattal és sporttevékenységekkel várják mindazokat, akik részt vesznek a hétvégén zajló, idén 15. alkalommal megszervezett Tordai Magyar Napokon. A közlemény idézi Csép Leylla önkormányzati képviselőt, az RMDSZ városi szervezetének elnökét, aki a helyi magyar közösség legnagyobb és legfontosabb eseményének nevezte a hétvégi rendezvénysorozatot, amelyre a szervezők idén is várják a környékbeli települések lakóit is.

 

Amikor a magyarellenesség visszarúg

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a felelősök megbüntetésén túl az erdélyi magyarság számára már most sikerélményt jelenthet az a példátlan román médiavisszhang, amely a magyargyalázást követte. Rendkívül fájó, hogy a sértegetés ekkora méreteket ölthet, viszont – minden rosszban van valami jó alapon – talán ez kellett ahhoz, hogy a gyűlöletszítás a többségi kommunikációban is beindítson valamiféle ösztönös ellenkezést, undort, kitaszítást. Ha ez valóban így van, akkor hosszú távon még nyerhetünk is a sajnálatos ügyből. És azt se feledjük, hogy rövid távon már megszületett az elégtétel: a Sepsi OSK 2-0-ra legyőzte a Juventust. Amihez ezúton is szívből gratulálunk”.

 

Felvidék

 

Újjászerveződött a komáromi MKP

– ma7.sk, Felvidék Ma, Új Szó

Március végén Kocur László elnökletével megalakult a Magyar Közösség Pártja komáromi helyi szervezete. A pártszervezet újjászervezésére azért volt szükség, mert a végéhez közeledő önkormányzati ciklusban az MKP Országos Tanácsa két ízben is feloszlatta a helyi szervezetet. Előbb 2015 elején, a párt számára kudarccal végződött önkormányzati választásokat követően, majd 2017-ben, miután a helyi szervezet nyíltan szembefordult az MKP országos vezetésével.

 

Államnyelvvel kapcsolatos szabálysértéseket tárt fel a kulturális tárca

– ma7.sk

Az államnyelvről szóló törvényt a Kulturális Minisztérium információi szerint legtöbbször a községi önkormányzatok sértették meg a községi tájékoztatás, a hivatali teendők intézése, az utcanevek feltüntetése, illetve a kulturális-társadalmi rendezvények szervezése során. Ez az államnyelv használatának állapotáról szóló negyedik jelentésből derül ki, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A dokumentum leszögezi, hogy a szabálysértések többségét az érintettek a megadott határidőn belül orvosolták.

 

A nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola felkészülten várja az új elsősöket

– ma7.sk

Nem számítanak létszámcsökkenésre a következő tanévben sem a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában. Az iskolai beíratások apropóján kérdeztük Polácsek Mária igazgatónőt az iskola jelenlegi helyzetéről, jövőbeli terveikről. A Móra Ferenc Alapiskola a község egyetlen oktatási intézménye, amely alapfokú képzést nyújt tanulóinak. Fenntartója Nyékvárkony község. 2001-től jogilag önálló intézményként működik. Az iskola irányítását Polácsek Mária igazgatónő és Csóka Andrea igazgatóhelyettes végzik.

 

Lakossági fórumsorozaton fejthetik ki véleményüket a gútaiak

– ma7.sk

A Köz-Ért Polgári Kör októberben azzal a céllal indított lakossági fórumsorozatot Gútán, hogy kikérje és meghallgassa a helyi lakosok közéleti témákkal és a város életét érintő kérdésekkel kapcsolatos észrevételeit. A harmadik ilyen jellegű rendezvényt február 15-én a városvezetés több képviselője jelenlétében Puruk városrészben tartották. A felvetett, majd sokak által véleményezett programpontokról Samu István városi önkormányzati képviselő, a Köz-Ért Polgári Kör elnöke tájékoztatta portálunkat.

 

A széleskörű összefogás példája: május végén a IV. Komálom Gyerkőcfesztivál

– ma7.sk

A komáromi Villa Camarum Polgári Társulás több mint harminc észak- és dél-komáromi egyesülettel közösen május 27-én a Klapka téren és további belvárosi helyszíneken rendezi meg az ingyenes IV. Komálom Gyerkőcfesztivált, amelyre a helyi érdeklődőkön kívül a Duna túlsó partjáról és a távolabbról érkezőket is szeretettel várják. A közelgő nemzetközi gyermeknap alkalmából a családok apraja-nagyja majd ismét együtt játszhat, kézműveskedhet, sportolhat, mesét hallgathat, táncolhat az alkalmi gyermekparadicsomban. A fesztivál valamennyi programja hagyományosan ingyen lesz élvezhető. A keddi sajtótájékoztatón minderről a három főszervező, Kiss Réka, a Villa Camarum PT ügyvezetője Tárnok Magdával és Hanusz Szilviával közösen számolt be.

 

A zenei élet alfája és Omegája az idei MartFeszten

– Felvidék Ma

A komáromi Zichy-pont épületében ismertették az idei MartFeszt zenei programját. Szerda délelőtt Gubík László, a Via Nova elnöke, a Martosi Szabadegyetem főszervezője vázolta fel az öt nap programkínálatát. „Programgazdagság elve alapján szervezzük meg a hatodik szabadegyetemet. Több társszervezőt, ifjúsági szervezetet, polgári társulást vonunk be a rendezvényfolyam megszervezésébe” – kezdte a tájékoztatást Gubík László. Mint mondta, az idei célközönség a családok, ezért családi programok gazdag kínálata várja őket.

 

Újfajta teszteket írnak a magyar tannyelvű iskolák diákjai szlovák nyelvből és irodalomból

– Felvidék Ma

A magyar tannyelvű középiskolák 3. és az általános iskolák 8. osztályos diákjai is bekapcsolódnak a szlovák nyelvből és irodalomból írandó megújult felmérések főpróbájába. Az új típusú tesztek részét képezi majd a hallás utáni szövegértés is. Az elkövetkező tanévben már az új elvek szerint írják ezeknek a középiskoláknak a diákjai az érettségi vizsgájuk extern részét, illetve az általános iskolások a Tesztelés 9 felmérést. A főpróba remek alkalom az iskolák és a diákok számára, hogy felkészüljenek a változásra.

 

Újranyitották a Márai Sándor Emlékszobát

– Felvidék Ma

Április 11-én Márai Sándor születésének 118. évfordulóját ünnepelték Kassán. A hagyományos koszorúzással egybekötött megemlékezést a Mészáros utca 35. alatti földszinti termekben berendezett fényképkiállítás megnyitása koronázta meg. A kassai polgár életét bemutató tárlatot Ötvös Anna helytörténész állította össze. Az emlékünnepségre a Nemzeti Kisebbségek Klubja és a Csemadok Kassai Városi Választmánya szervezésében került sor.

 

– Felvidék Ma

Gímesen ülésezett a Diákhálózat egyik legfontosabb döntéshozó szerve.  A Hallgatói Parlament, mint a szlovákiai magyar egyetemista diákköröket összefogó ernyőszervezet, minden évben két alkalommal hívja össze megbeszélésre a tagszervezetek vezetőit, illetve az elnökséget. A hétvégén lezajlott ülésen alapvetően az elmúlt hónapok közéleti eseményei, illetve a Diákhálózat hatásköreit érintő beszámoló volt terítéken.

 

Felmérés: Rendesen betett Bugárnak és Ficonak a kormányválság

– Körkép

Alig pár nappal ezelőtt jelent meg az AKO felmérése a pártok népszerűségéről, máris új felmérést tett közzé a politikusok megbízhatóságáról. Ez az első ilyen jellegű közvélemény-kutatás, amely a belpolitikai válság kirobbanása után jelent meg. Az ország legmegbízhatóbb politikusa továbbra is Andrej Kiska köztársasági elnök, legalábbis a megkérdezettek 67 százaléka így véli. A legutóbbi ilyen felméréshez képest Kiska megítélése nem változott.

 

Vajdaság

 

167 évvel ezelőtt született Dr. Hadzsy János, a topolyai egészségház névadója

- Pannon RTV

A neves, köztiszteletben álló orvos, sokoldalú közéleti személyiség előtt koszorúzással tisztelegtek az egészségház udvarán álló szobránál. Dr. Hadzsy János, a topolyai egészségház névadója szobrának megkoszorúzásával kezdődött a topolyai egészségház napjának ünnepsége. Lestár Kálóczi Dóra igazgató ünnepi beszédében kiemelte, közös erővel, összefogással viszik tovább a néhai Dr. Hadzsy János örökségét. Hamarosan befejezik a vajúdószoba és az ifjúsági tanácsadó kialakítását, a község kisebb rendelőiben is fejlesztenek.

 

Tehetségpont lett a Széchenyi István Általános Iskola

- Pannon RTV

Akkreditált kiváló Tehetségpont lett a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola. Az ezt igazoló tanúsítványt március 24-én vette át az oktatási intézmény igazgatója, a IX. Kárpát-medencei Tehetségnapon. Vesna Weiss kiemelte: ezzel az akkreditációval a Széchenyi István Általános Iskola a magyarországi Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének tagja lett, ez a szervezet pedig már az Európai Tehetségsegítő hálózat tagja. Ezáltal a jövőben akár EU-s pályázatokon is részt vehetnek.

 

Vajdaságban mintegy egymillió hektár földterület vár vetésre

- Pannon RTV

A becslések szerint a kukorica lesz a főnövény, mintegy 500 ezer hektáron termelik, a napraforgót és a szóját 200 ezer, a cukorrépát pedig alig 40-50 ezer hektáron. Az időjárási körülmények miatt egyes körzetekben nem zavartalan a tavaszi munka, késik a vetés. Vajdaság nagyobb részén jól halad a tavaszi kapások vetése. Az észak–bácskai vidéken, a gyengébb talajokon azonban késik a munka, mert áll a víz a földeken.

 

Kárpátalja

 

Vers a téren: ezren szavaltak együtt Beregszászban

– karpatalja.ma

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet negyedik alkalommal rendezte meg a Vers a téren elnevezésű rendezvényét Beregszász főterén április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából. Az eseményen Tompa Mihály halálának 150. évfordulója alkalmából A madár, fiaihoz című versét szavalhatták el kicsik, nagyok, diákok, tanárok és érdeklődők egyaránt. Kárpátalja különböző szegleteiből közel félszáz iskola képviseltette magát, és megközelítőleg ezer résztvevő szavalt együtt, egy szívvel és lélekkel.

 

Újra kell indítani a repülőteret Ungváron

– Kárpátalja

Múlt csütörtökön Kárpátaljára látogatott Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter, aki megyénk három településén tájékozódott a regionális repülőterek fejlesztésének lehetőségeiről, valamint felmérte a gépkocsiutak állapotát. A miniszter kárpátaljai látogatásának első állomása Huszt volt. Mi­haj­lo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke Valerij Luncsenko parlamenti képviselővel, Miroszlav Bi­lec­kij megyei képviselővel, Volodimir Kascsukkal, Huszt polgármesterével és Eduard Maljarral, a megyei infrastrukturális, gépkocsiút-hálózat fejlesztési és fenntartási, lakás-kommunális gazdasági főosztály igazgatójával közösen bemutatták egy új repülőtér építésének lehetőségeit a város közelében.

 

24 pályázó vehet részt magyarországi egészségügyi továbbképzésen

– Kárpátalja

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztossága, a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával magyarországi továbbképzési lehetőséget hirdetett a Kárpátalján dolgozó magyarul is beszélő orvosok és ápolók számára. A pályázatokat 2018. április 3-ig lehetett benyújtani a Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központjába, mely időpontra 47 pályázat érkezett be.

 

Muravidék

Kerékpárral az egészséges életvitelért

 – nepujsag.net

Április 7-én, az egészség világnapján a Lendva-vidéken a kerékpározás népszerűsítését helyezték előtérbe. Ez alkalomból 15 kilométeres kerékpáros túrát szerveztek a csentei Muránia Kerékpáros Központból a dobronaki Bakonaki-tóig, amelynek végállomásán a Lendvai Egészségház alkalmazottai mérésekkel és ehhez kapcsolódóan egészségügyi tanácsokkal látták el a résztvevőket.

 

A nagyobb versenyek között is megállja a helyét

– nepujsag.net

Az iskolai fordulókat követően – melyeken nem kevesebb mint 165 általános és középiskolás vett részt – április 4-én sor került a Petőfi Sándor tanulmányi verseny országos döntőjére. A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában megrendezett verseny előtt a szervezők nevében Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsosa, az országos versenybizottság elnöke és Kepe Kocon Lili, az MNMI igazgatója szólt a versenyzőkhöz. Pisnjak Mária a diákokhoz és felkészítő tanárokhoz intézett felvezetőjében elmondta: „Vannak, akik talán csendben megkérdőjelezik a verseny létjogosultságát, mondván, csak néhány iskoláról van szó, hogyan is beszélhetünk országos versenyről. Ha azonban elmondom, hogy az idei Petőfi Sándor tanulmányi versenyen összesen 165 tanuló indult, akkor másképpen fest a dolog” – mondta.

 

József Attila költészete ma is mércének számít

– nepujsag.net

Vasárnap a kapcai József Attila Művelődési Egyesület szervezésében immár hagyományosan az egyesület névadója és a költészet előtti főhajítás jegyében koszorúzással egybekötött költészetnapi ünnepségre került sor. Bence Lajos költő és egykori írótársasági elnök ünnepi beszédében József Attilát a 20. századi magyar költészet fejedelmének nevezte, bár itthon, a Muravidéken ismertsége nem mérhető Petőfiéhez, sem Aranyéhoz. S bár minden hazai költő – Szúnyogh Sándortól Zágorec-Csuka Juditig – megidézte a nagy költő szellemét, kérdés, hogy értjük-e ma a tragikus sorsú alkotó, József Attila verseinek máig ható üzenetét.

 

Őrvidék

 

Kutatás hosszú éjszakája

–volksgruppen.orf.at

Április 13-án, pénteken ismét megrendezésre kerül a Kutatás hosszú éjszakája. Ausztria szerte több mint 260 kiállítóhely, 2000 programmal várja a kutatás legújabb eredményei iránt érdeklődőket. A Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthal Intézete idén is részt vesz a programban - sok magyar vonatkozású témával.