Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Szijjártó: az ukrán hatóságoknak garantálniuk kell a kárpátaljai magyarok biztonságát

– MTI, hirado.hu

A külgazdasági és külügyminiszter Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével tárgyalt csütörtökön Budapesten. A tárcavezető szerint az ukrán hatóságoknak garantálniuk kell a kárpátaljai magyarok biztonságát. A tárca közleményében azt írták: a megbeszélésen Szijjártó Péter értékelte a Kárpátalján kialakult biztonsági helyzetet.  „Aggodalomra ad okot a magyar kisebbség elleni támadások sorozata. Elvárjuk az ukrán hatóságoktól a kárpátaljai magyarok biztonságának garantálását, egyúttal üdvözöljük az EBESZ megfigyelőinek fokozott jelenlétét Kárpátalján” – mondta a külügyminiszter.

 

 

Potápi: a kormány a külhoni közösségekben a gyarapodást kívánja ösztönözni

– MTI, Magyar Idők, Lokál, fidesz.hu, hirmutato.hu

A magyar kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni közösségekben a gyarapodást kívánja ösztönözni, hátországként támogatni – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a muravidéki Szentlászlón, ahol ünnepélyes keretek között átadta az Alvarium Méhészeti Oktató és Látogatóközpont elnevezésű tájház főépületét. Kiemelte: feladatuknak tekintik, hogy a Kárpát-medencében – így a Muravidéken is – a magyar közösségek gazdaságilag megerősödjenek. Szentlászlón sikerült egy olyan intézményt létrehozni közösen, amely megtartó erőként, az ott élők gyarapodását szolgálja majd.

 

Főhajtás Esterházy János emléke előtt Prágában

– MTI, Webrádió, hirek.sk, Felvidék Ma

Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt tisztelegtek csütörtökön Prágában. A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, valamint az Coexistentia politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 61. évfordulója alkalmával. Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát.

 

Erdély

Áder János lesz a megújult Arany-múzeum első látogatója

– Krónika

Áder János köztársasági elnök lesz az első látogatója a teljesen megújult Arany János-múzeumnak a költő szülővárosában, Nagyszalontán március 14-én – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke. Mint mondta, 12 és 14 óra között számítanak a köztársasági elnök látogatására, ő nyitja meg a költő születésének kétszázadik évfordulóján a magyar kormány által indított Arany-emlékév keretében restaurált közgyűjteményt. Tavaly március 2-án szintén Áder János nyitotta meg Nagyszalontán az emlékévet, ekkor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) konferenciát is rendezett a hajdúvárosban, az előadásokon kevésbé ismert adatok, információk hangzottak el „a teljes magyarság hordozójának" is nevezett költő életével, pályájával kapcsolatban.

 

Horváth Anna közölte a bírósággal, hogy nem vállalna közmunkát

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Minden bizonnyal az utolsó tárgyalást rendezték az alapfokú ítélet kihirdetéséig csütörtökön a Kolozs megyei táblabíróságon a befolyással üzérkedéssel vádolt Horváth Anna perében. Az eljárási okokból tartott meghallgatásra azért került sor, mivel legutóbb a bíró elmulasztotta megkérdezni a vádlottakat, adott esetben vállalnának-e közmunkát, ha ilyen ítélet születne. A csütörtöki tárgyaláson a jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedő Horváth Anna leszögezte: nem vállalna közmunkát, a politikus ugyanakkor ártatlanságát hangoztatta. Fodor Zsolt üzletember, az ügy másik vádlottja ugyanakkor közölte: nem lenne kifogása a köz érdekében végzendő munka ellen. A bírónő március 22-ére tűzte ki az ítélethirdetés időpontját.

 

Folytatódik a táblahiszti: megbírságolták a Maros Megyei Tanácsot a kétnyelvű határjelző kihelyezése miatt

– Krónika

Folytatódik a magyarellenes hisztériakeltés a Maros megye határát jelző, román és magyar nyelvű táblák miatt. A gyűlölködő megnyilvánulásairól ismert Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) parlamenti képviselője egy Facebook-bejegyzésben jelentette be szerdán, hogy átiratot kapott a Maros megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályától, miszerint a Maros Megyei Tanács által a Fehér és Maros megye határánál – második nekifutásra – kihelyezett kétnyelvű tábla nem rendelkezik a közlekedési rendőrség engedélyével, ezért megbírságolták a megyeháza útkezelő igazgatóságát. „Íme tehát, a rendőrök nem engednek a politikai vagy adminisztratív nyomásnak, még akkor sem, amikor a törvényellenes intézkedéseket maga a megyei tanács elnöke, Péter Ferenc kezdeményezi” – fogalmazott a parlamenti képviselő. Péter Ferenc egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, megkapták a közlekedési rendőrség átiratát, s majd a megyei tanács jogászainak véleményezése alapján döntenek a további lépésekről.

 

 

Erdély

A „székely béke elvének” érvényesítésére kéri az SZNT a szombati felvonulókat

– Krónika

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székelyföld területi autonómiája iránti közakarat méltósággal teli kinyilvánítására hívja szombatra Marosvásárhelyre a szimpatizánsait. Az SZNT csütörtöki felhívásában kinyilvánította: minden feltétel adott ahhoz, hogy a székely szabadság napja alkalmából tartandó marosvásárhelyi megemlékezésen és tiltakozáson több tízezer ember mutassa fel az autonómia iránti igényét. A szervezet azt is hozzátette, hogy az idei tömegrendezvényre ismét sikerült széles körű összefogást biztosítani: a magyar pártok és politikai szervezetek támogatják a rendezvényt. Az SZNT szerint az összefogás azt is megköveteli a résztvevőktől, hogy politikai meggyőződésüktől függetlenül a nemzeti érdeket tartsák szem előtt, és érvényesítsék a „székely béke elvét”.

 

Csendes véleménynyilvánításra szólít fel a prefektus

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Csendes véleménynyilvánításra szólította fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett szombati marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozó felvonulás résztvevőit Lucian Goga, Maros megye prefektusa. A prefektus egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón kitért a szombatra meghirdetett székely szabadság napja rendezvényre is. Kijelentette: tiszteletben tartják a résztvevők jogát a megemlékezésre és a tiltakozásra, de arra kérik őket, hogy csendben és rendben tegyék. „Felkérem mindazokat, akik az alkotmányos jogukkal élve megemlékezésre és tiltakozásra készülnek, hogy csendben tegyék, anélkül, hogy zavarnák a többi állampolgárt” – idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust. Lucian Goga kijelentette: a rendfenntartó szervekkel együtt „határozottan, de ugyanakkor belátással” fognak viszonyulni a tömegrendezvényhez.

 

Kelemen Hunor: a Kövesi vitát le kell zárni, különben csak még egy évet veszítünk

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt nyilatkozta az RFI Románia rádiónak, hogy véleménye szerint Laura Codruţa Kövesit az államelnök nem fogja leváltani az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) éléről. Meg vagyok győződve arról, hogy a dolgok így fognak maradni, mint ahogyan azt az elmúlt napokban láthattuk. Úgy gondolom, hogy a államelnök sem lát okot arra, hogy megváltoztassa az álláspontját a témával kapcsolatban, és az is biztos, hogy a főügyész nem fog lemondani - nyilatkozta. A dolgok így maradnak és véleményem szerint jó, hogy így maradnak, de ideje lenne már lezárni ezt a kérdést, mert ha nem, és tovább folytatjuk, akkor ismét csak elveszítünk egy évet, és ezzel csak annyit érünk el, hogy addigra úgyis le fog járni a főügyész mandátuma. Ideje lenne más, ennél sokkal fontosabb kérdésekkel és témákkal foglalkozni, olyan kérdésekkel és témákkal, amelyek képesek változást hozni a politikai osztály, a kormány és a parlament életében”, fejtette ki álláspontját a szövetségi elnök.

 

Erdély

Puigdemont is aláírta a Minority SafePack polgári kezdeményezést

– maszol.ro

Három nap alatt közel 6 ezerrel nőtt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés spanyolországi aláíróinak száma. Míg március 5-én délelőtt csak 26 911 állampolgár szignózta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, addig három nappal később ez a szám 32 735-re nőtt, ami az ibériai ország esetében megállapított 40 500-as kvóta 80.83 százalékát jelenti. A hirtelen érdeklődés egyértelműen összefüggésbe hozható azzal, hogy hétfőn este Carles Puigdemont volt katalán elnök is aláírta az MSPI-t és Twitter-üzenetben arra ösztönözte híveit is, hogy kövessék példáját.

 

Szép, de méregdrága álom a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút

– maszol.ro

Mondani bármit lehet, az nagyon könnyű, a politikusok pedig szeretnek nagyot mondani. Műszakilag természetesen megvalósítható, ha van kellő anyagi fedezet, ami rengeteg pénzt jelent” – nyilatkozta a Maszolnak Köllő Gábor, a műszaki tudományok doktora, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnöke, a kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója.

 

Az anya várandósságától a gyermek iskolás koráig követik a családok életét

– szekelyhon.ro

A magyarországi Otthon Segítünk Alapítvány, illetve a Magyar Védőnők Egyesülete a magyar kormány és magyar Miniszterelnöki Hivatal támogatásával szeretné kiterjeszteni a védőnői szolgálatot a külhoni magyar családokra. Ennek érdekében a két nem kormányzati szervezet szakemberei tájékoztató programot tartanak Marosvásárhelyen, amelyre március 9-éig, péntekig lehet bejelentkezni. Mint Borsos Melindától, az Erdélyi Református Egyházkerület nőszövetségi elnökétől megtudta a szekelyhon.ro, az erdélyi, marosvásárhelyi bemutatkozó körúton a magyarországi szakemberek találkoznak kismamákkal, édesanyákkal, nagymamákkal és nagyapákkal, de óvodákban és iskolákban is előadásokat tartanak.

 

Negyvenezer emberre számítanak Vásárhelyen

– szekelyhon.ro

Továbbra is a székely szabadság napi rendezvényen való részvételre buzdít a Székely Nemzeti Tanács, amelynek vezetősége reméli, hogy legalább negyvenezer ember gyűl össze szombaton Marosvásárhelyen, ahol Székelyföld önrendelkezése iránti igényüket fejezhetik ki. Udvarhelyszéken egyelőre nem túl nagy az érdeklődés, de a szervezők remélik, hogy ez a napokban megváltozik.

 

A háromszéki főfogyasztóvédő leváltását kérik a miniszterelnöktől

– szekelyhon.ro, Krónika

Levélben fordultak Románia kormányfőjéhez a háromszéki parlamenti képviselők, melyben azt kérik, hogy a miniszterelnöki hivatal vizsgálja ki Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetőjének túlkapásait, és menessze a tisztségből. Benkő Erika és Kulcsár-Terza József arra hivatkoznak beadványukban, hogy a főfogyasztóvédő számos alkalommal túllépte hatáskörét, a magyar közösség tagjai ellen irányuló fenyegető és megfélemlítő intézkedései már rég elérték a lakosság ingerküszöbét, ezért látták elérkezettnek az időt, hogy levélben forduljanak a miniszterelnökhöz. A levélben több epizódot is felidéznek a főfelügyelő múltjából, a viselt dolgaira hívják fel a miniszterelnök figyelmét.

Erdély

 

Székely szabadság napja: foghíjas lesz az összefogás március 10-én Marosvásárhelyen

– Krónika

Senkit nem akarnak lebeszélni a részvételről, de az RMDSZ Maros megyei vezetői nem lesznek ott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által Marosvásárhelyen szervezett március 10-i megemlékezésen, illetve az azt követő utcai tüntetésen. Péter Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke csütörtökön a Krónikának elmondta, támogatja a székely szabadság napján szervezett tiltakozó akciót, de higgadtságra és körültekintésre inti a résztvevőket. Az elöljáró azt tanácsolja az utcára vonulóknak, hogy méltóságteljesen emlékezzenek a hősökre, ugyanakkor óvakodjanak bárminemű provokációtól. Személyesen nem lehet jelen a Postaréten, mivel már azelőtt egy nappal külföldre utazik. Nem látogat el a székely vértanúk vesztőhelyére Vass Levente, a szervezet vásárhelyi elnöke sem.

 

Hiába a visszaszolgáltatást kimondó jogerős ítélet, tovább pereskednek az árkosi Szentkereszty-kastélyért

– Krónika, maszol.ro

Még mindig nem tudták maradéktalanul birtokba venni a visszaszolgáltatott árkosi Szentkereszty-kastélyt a tulajdonosok, holott a jogerős ítéletnek 2015-ben végrehajtó szerzett érvényt. Kincses Előd ügyvéd, az örökös Jankovich-Bésán család megbízottja csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatója keretében számolt be a fejleményekről.

 

Lázár János Sepsiszentgyörgyön ünnepel

– szekelyhon.ro

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett idei sepsiszentgyörgyi ünnepség díszmeghívottja Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, március 15-én a magyarországi miniszter mellett ünnepi beszédet mond még Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

 

Incidensektől mentes, békés ünnepet szeretne az RMDSZ március 15-én

– transindex.ro

Egy kolozsvári sajtótájékoztató keretében csütörtökön Csoma Botond parlamenti képviselő elmondta, azt szeretné, ha az idei március 15-i ünnepség során elkerülhetőek lennének a tavalyi évhez hasonló incidensek, ennek érdekében pedig személyesen is felkérte az illetékes hatóságokat, hogy megfelelő módon biztosítsák az ünnep helyszíneit. A képviselő elmondta, a csendőrséggel folytatott megbeszélés során sajnálatát fejezte ki a múlt évi zászlós incidens miatt, amikor az Erdély zászlajával felvonuló személyeket bírságoltak meg.

Erdély

 

A Transgaz cáfolja, hogy Magyarország érdekeit szolgálná

– MTI, Krónika

A román gázhálózatot üzemeltető állami vállalat, a Transgaz közleményben cáfolta csütörtökön azokat az ellenzéki vádakat, miszerint a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázfolyosó fejlesztése Magyarország érdekeit szolgálná. A Transgaz leszögezi: a BRUA-folyosó megvalósítása román nemzeti érdek, amely megkerülhetetlen szereplővé teszi Romániát az Európai Unió gázpiacán, a projektet az egymást váltó román kormányok mindegyike felvállalta és az Európai Unió is határozottan támogatja. A román gázszállítási rendszerüzemeltető rámutat: a sajtóban megkérdőjelezett kapacitáslekötési eljárás elengedhetetlen feltétele volt a projekt folytatásának, mert a Transgaz csak a vezeték kihasználtságát garantáló lekötésekre alapozva kezdheti meg a BRUA-projekt második szakaszának megvalósítását.

 

Dorin Florea: nem kellene cirkusszá változtatni Marosvásárhelyt a székely szabdság napján

– transindex.ro, szekelyhon.ro

A székely szabadság napján a résztvevőknek jogukban áll petíciót benyújtani és tüntetni, de nem kellene cirkusszá változtatni a várost - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere. "Minden joguk megvan arra, hogy petíciókat nyújtsanak be, minden joguk megvan a tüntetésre. Az egyetlen dolog, amit szeretnék, hogy ne változtassák cirkusszá a várost, ne veszélyeztessék bárkinek az egészségét vagy testi épségét, függetlenül attól, hogy csendőrről vagy tüntetőről van-e szó" - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a szervezők meg fogják kapni az engedélyt a felvonulásra. Florea úgy vélekedett, hogy Marosvásárhely a poltikai elit vitáinak helyszínéül szolgál. Elmondta, "sem a románok, sem a magyarok nem érdemlik meg", hogy a város "ilyen jellegű megnyilvánulások" színtere legyen.

 

Román bojkott a Szent György Napokon

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Nem hoz előadókat az idei Szent György Napokra az ASTRA Egyesület Hargita és Kovászna megyei fiókszervezete. Közleményükben kifejtik, a bojkottal tiltakoznak a városvezetés döntése ellen, hogy az általuk meghívott népdalénekest nem engedik fel a főtéri nagyszínpadra. A Maria Creţu-Graur alelnök által aláírt szövegben úgy fogalmaznak, nehezményezik, hogy a Szent György téri Közösségi Színpad idén átköltözik a művészeti líceum udvarára, sokkal kisebb lesz, hiszen az elmúlt két év során meghívottjaik ott szerepeltek. Értetlenkedve állnak a döntés előtt, hogy meghívottjuk, aki egy híres román népdalénekes nem léphet fel a főszínpadon. Úgy értékelik, hogy a városvezetés semmibe veszi a román adófizetőket. Úgy fogalmaznak, „nem érik a polgármester érvelését”. A bojkotthoz a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma is csatlakozik. A román szervezetek sajnálatukat fejezik ki, hogy a város román és magyar lakói nem élvezhetik a román folklór szépségeit.

Erdély

 

Átszervezéssel a lelkészhiány ellen

– Krónika

Kitolta a nyugdíjazási korhatárt, és számos olyan módosítást vezetett be legutóbbi ülésén a Romániai Református Egyház zsinata, mellyel az egyre súlyosbodó lelkészhiányt próbálja ellensúlyozni. Emellett a lelkészképzést és a teológiát végzők gyakorlati felkészítését is erősítette, így készítve fel a fiatalokat a rájuk váró sokrétű feladatra. A lelkészhiány valamennyi erdélyi magyar történelmi egyházban gondot okoz, főleg az elöregedő, kis falusi gyülekezetek vannak nehéz helyzetben.

 

Még lehet okot találni a vállalkozásra

– Krónika

Bár március 11-én elindul a képzéssorozat a legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárokat romániai cégalapításra ösztönözni hivatott projekt keretében, a kezdeményezők az érdeklődők magas száma és az elhúzódó regisztrálás miatt június 11-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt – tájékoztatta a Krónikát Nagy Tímea-Zita projektmenedzser a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű programról.

 

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „ha ugyanis ne adj’ Isten, nem gyűlne össsze a szükséges mennyiségű aláírás az előírt területi megoszlásban, az óriási csapást jelentene a kisebbségben élő európai nemzeti közösségek, különösképpen pedig az elszakított területeken élő magyarok számára. Persze ha összegyűlik, az sem garancia semmire, hiszen nem kötelezi Brüsszelt semmi érdemire, de mégis fontos lenne, hogy sikerüljön. Kudarc esetén ugyanis a kisebbségi ügyekbe való érdemi beavatkozástól a saját kisebbségeikkel szemben nem igazán „európai” szellemben eljáró befolyásos tagállamoktól tartva folyamatosan ódzkodó Európai Bizottság feltartott kézzel hátradőlhet, és azt mondhatja: lám, az uniós kisebbségek úgy érzik, jól megy soruk a jelenlegi körülmények között, hiszen nem látták szükségét, hogy teljes mellszélességgel kiálljanak az ügy mellett….”

 

Felvidék

 

Közös nyilatkozatot szorgalmaz az államfő

– hirek.sk, bumm.sk, Új Szó

Andrej Kiska köztársasági elnök a legfőbb közjogi méltóságok pénteki találkozója előtt javasolja egy közös nyilatkozat elfogadását arról, miszerint az érintettek megteszik a szükséges lépéseket, hogy a kialakult feszült helyzetet lecsillapítsák és véget vessenek a politikai válságnak. Andrej Kiska ezt azután közölte, hogy találkozott az Európai Parlament képviselői küldöttségével, amelynek tagjai azért látogattak el Szlovákiába, hogy felmérjék a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolását követően kialakult helyzetet.

Felvidék

 

Fagyos hangulatban tárgyalt Fico az EP delegációval

– bumm.sk, bumm.sk, Körkép

Az Európai Parlament ellenőrző hattagú delegáció küldött Szlovákiába, hogy végezzenek vizsgálatot Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. A küldöttek csütörtökön az állam hivatalos képviselőivel, újságírókkal és korrupcióellenes civil szervezetek tagjaival találkoztak. A fejleményekről a delegáció magyar tagja, Jávor Benedek elsőként portálunknak számolt be.

 

Bugár korábban hazaérkezik megoldani a koalíciós krízist

– bumm.sk, Új Szó

Bugár Béla, a Híd elnöke múlt hét szombaton utazott el feleségével házassági évfordulójuk megünneplésére, a koalíciós válság miatt azonban már holnap hazatér. A Híd Országos Tanácsának ülését március 12-én, hétfőn tartják meg.

 

Jobboldali öngól: továbbra sincs alelnöke Kassa megyének

– hirek.sk

Március 7-én volt a Kassa Megyei Önkormányzat második rendes ülése, amelyen még mindig nem sikerült megválasztani Rastislav Trnka jobboldali megyeelnök helyettesét. Furik Csaba, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Kassa megyei képviselője úgy véli, hogy ha egy jobboldali képviselő nem távozott volna idejekorán az ülésteremből, egy másik pedig nem tartózkodott volna a szavazás során, akkor már jobboldali megyei alelnöke lehetne Kassa megyének.

 

A Településeink értékei pályázatról a Közösség és érték konferencián

– hirek.sk

A Felvidéki Értéktár Bizottság a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen március 7-én Közösség és érték – települési értékek feltárása címmel konferenciát tartott Csicsón, ahol egyúttal kiértékelték a Településeink értékei című pályázatot.

 

Sólymos László: évek óta hiányzik a vízvédelem átfogó megközelítése. Ideje változtatni ezen

– bumm.sk, Új Szó

A törvény egyesíti az egyes tárcák eljárási gyakorlatát a lakosság vízellátását biztosító stratégiai területek védelme terén. A lex Csallóköz teret biztosít a mindhárom érintett tárca általi ellenőrzéseknek, megemeli a kiszabható bírságot és hatékonyabbá teszi a nyilvánosság tájékoztatását a vízminőségről. A környezetvédelmi minisztérium ma bemutatta az ún. lex Csallóköz, a védett vízgazdálkodási területekről szóló jogszabály, készülő tervezetét.

 

Felvidék

Közel egymilliárd forint uniós forrás jut a határon túl élő magyarok egészségügyi felzárkóztatására

– Körkép

Az egészségben eltöltött évek számának növelése és az egészségmegőrzés területén a különböző “jó gyakorlatok” átültetése a célja annak programnak, amelyet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a magyar Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közösen valósít meg. Rétvári Bence, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a projektre 986 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást használhatnak fel.

 

Vajdaság

 

Ülésezett Magyarkanizsa község képviselő-testülete

- Pannon RTV

A napirenden 12 pont szerepelt, amelyeket kivétel nélkül egyhangú döntéssel fogadtak el.

A képviselők jóváhagyták a rendeletjavaslatokat a községi jogsegélynyújtásról, a vízszolgáltatásról és a sportolói ösztöndíjakról, valamint a mezőgazdasági területek és építmények védelméről, a mezei károk megelőzéséről is.

 

Bővítik a zombori Petar Konjović Zeneiskolát

- Pannon RTV

Az intézmény 10 éves működése alatt annyira megnőtt a tanulók létszáma, hogy állandó gondot okoz, hogy nincs elég tanterem a megnövekedett igények kielégítésére. Az iskola egy nagyszabású tervet dolgozott ki arra, hogyan bővítenék ki az intézményt. Az iskola udvarában építenének hozzá a már meglévő épülethez egy új, szintén két emeletes létesítményt, amelyben 20 új tanterem kapna helyet, valamint egy nyári színpad létesítését is tervezik. Jelenleg az építési engedélyek beszerzése folyik. A tervet az iskola öt éven belül szeretné megvalósítani.

 

Kihirdették az Én utam kreatív pályázat nyerteseit

- Pannon RTV

A kiírást a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és az MTTK Grund szervezte meg középiskolások számára. A diákok fotó és esszé kategóriában küldhették be munkáikat. A díjátadó előtt T. Kiss Tamás tartott workshopot kreatív írás témában. Sós Nóra, az MTTK munkatársa elmondta, hogy 24 alkotás érkezett a pályázati felhívásra.

 

Kárpátalja

Ukrán külügyminisztérium: a kijevi magyar nagykövet túllépte hatáskörét

– MTI, mno.hu, Kárpátinfo.hu, hvg.hu, beol.hu, veol.hu, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet

Magyarország kijevi nagykövete túllépte diplomáciai hatáskörét, amikor kárpátaljai autonómiáról és ukrajnai magyaroknak kiadott útlevelekről nyilatkozott - jelentette ki Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán Ötös tévécsatorna egyik műsorában. Zerkal szavai szerint az ukrán külügyminisztériumban "el fognak beszélgetni" erről a nagykövettel.  A műsorvezető azon felvetésére, hogy ki kellene utasítani őt Ukrajnából, Zerkal annyit mondott, hogy ez nem lenne "diplomatikus". Keskeny Ernő nagykövet az Ukrajinszki Novini hírportálnak adott, szerdán közölt interjújában arról beszélt, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többségében elfogadott a kettős állampolgárság.

 

Szélsőjobboldali radikálisok szakították félbe a női egyenjogúságot támogató nőnapi rendezvényt Ungváron

Ungvár, – MTI, Webrádió, karpatalja.ma

Megtámadták és vörös festékkel öntötték le a női egyenjogúságot és a nők elleni erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvény résztvevőit a Karpatszka Szics (KSZ) szélsőjobboldali szervezet aktivistái csütörtökön Ungváron. A szervezet tagjai az Ungvár központjában tartott rendezvényen a nőknek egyenjogúságot követelő és a nők elleni erőszakot elítélő transzparenseket maguk előtt tartó nőkre rontottak és vörös festékkel öntötték le őket. A rendőrség hét támadót őrizetbe vett, köztük több lány is volt, egyikük a KSZ sajtószóvivője - adta hírül a mukachevo.net munkácsi híroldal.

 

Nyílt nap a Nagyberegi Református Líceumban

– karpatalja.ma

A Nagyberegi Református Líceum 2018. március 10-én 10 órai kezdettel nyílt napot tart, amelynek során az érdeklődők megismerkedhetnek az intézménnyel, betekintést nyerhetnek a líceumi oktatásba, a mindennapokba, részletes felvilágosítást kaphatnak a felvételi vizsgákkal kapcsolatban. Lehetőség nyílik a tanárokkal, nevelőtanárokkal és munkatársakkal való találkozásra, a líceumi oktatási körülmények megtekintésére.

 

Horvátország

 

Újra ülésezett a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság

– kepesujsag.com

Tavaly februárban négy év szünet után ülésezett újra a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság, és az ott aláírt jegyzőkönyvet mindkét kormány elfogadta, és számos előrelépés is történt az elmúlt egy évben a jegyzőkönyvbe foglaltak végrehajtását illetően. Kedden újra összeült a bizottság, Budapesten találkoztak, és ezúttal is több, mindkét fél számára fontos kérdéseket tárgyaltak és fogalmaztak meg.

 

Horvátország

Újabb átadóünnepség – átadták a laskói iskola új tornatermét

– kepesujsag.com

Köszönettel tartozunk mindannyiuknak, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a jelentős 475. évforduló alkalmából ilyen „ajándékot” vehetünk át – fejezte ki köszönetét a támogatóknak Kovačević Anna igazgatónő az intézmény új tornateremének átadóünnepségén hétfőn. Az eseményen részt vettek a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság (KVB) társelnökei, Kalmár Ferenc és Zvonko Milas is.

 

Tisztújító közgyűlések a HMDK-szervezeteknél

– kepesujsag.com

A hét végén a pélmonostori és kiskőszegi HMDK-szervezetek tartottak tisztújító közgyűlést, valamint a Lipiki Magyarok Közössége is ülésezett. Vasárnap délután a pélmonostori Magyarok Otthonában tartott tisztújító közgyűlést a HMDK helyi alapszervezete. Az összejövetelen a szervezet új elnököt és alelnököt választott, valamint értékelték az elmúlt évet.

 

Újra ingyenes az étkezés a kórógyi iskola diákjainak a HMDK és a magyar kormány támogatásának köszönhetően

– kepesujsag.com

Márciustól a kórógyi általános iskolában ismét ingyen tízóraizhatnak a gyerekek a HMDK és a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Megmaradásunk egyik zálogának, a horvátországi magyar gyerekek minőségi iskoláztatásának nem szabadna pénzkérdésnek lennie. Ezzel a HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is tisztában van, így fontosnak tartja, hogy a lehetőségeihez mérten segítsen.

 

Őrvidék

 

Legyen Ön is tanár!”

– volksgruppen.orf.at

Figyelemfelhívó mottóval várták a leendő hallgatókat tegnap, a Burgenlandi Pedagógiai Főiskola (PH Burgenland) kismartoni információs napján. Az intézményben népiskolai tanítókat valamint középiskolai tanárokat képeznek, a továbbképzési programokban pedig már a magyar nyelv is megjelenik.