Szijjártó: Ukrajnában brutális támadást indítottak a nemzeti kisebbségek ellen

– MTI, Magyar Nemzet, hirado.hu, lokal.hu, fidesz.hu, hirek.sk

Két nacionalista célt tűzött ki maga elé az ukrán kormány: egyik, hogy a kisebbségek ne tanulhassanak, másik, hogy ne beszélhessenek saját nyelvükön – jelentette ki csütörtökön Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Egy más témában tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére arra reagált, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amelyik lehetőséget adott rá, hogy a kisebbségek, ha a 10 százalék fölötti hányadot elérik egy bizonyos térségben, használhassák saját nyelvüket. Miközben Ukrajna támogatást és szolidaritást vár el az európai országoktól, hátba szúrja őket a nemzetiségeik elleni brutális intézkedésekkel - tette hozzá a külügyminiszter.

 

 

Lázár: a kormány nem hagyhatja a kárpátaljai magyarok megfélemlítését

– MTI, Webrádió, kormany.hu, Magyar Hírlap

A magyar kormány nem hagyhatja, hogy akár csak egyetlen magyart is megfélemlítsenek Kárpátalján - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért támadás ügyében. Megerősítette, hogy a kabinet úgy döntött, biztosítja a székház helyreállításának költségeit. Lázár János közölte: a kormányt aggodalommal tölti el, hogy egy hónapon belül ez már a második olyan súlyos atrocitás volt, amelyet magyar sérelemre követnek el Kárpátalján.

 

KMKSZ: rendkívül sajnálatos az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény hatályon kívül helyezése

– MTI, Webrádió, Kárpát Hír, karpataljalap.net

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy az ukrán alkotmánybíróság politikai alapú döntést hozva alkotmányellenesnek minősítette a nemzetiségi kisebbségek nyelvhasználati jogait szavatoló törvényt - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkára. Darcsi Karolina elmondta: "Provokatív lépés volt az alkotmánybíróság részéről a kisebbségbarát nyelvtörvény alkotmányellenessé nyilvánítása. A taláros testület döntése is azt jelzi, hogy Ukrajnában folytatódik a nemzetiségi kisebbségek jogainak szűkítése, és az állam teljesen el akarja lehetetleníteni a nemzetiségi közösségek helyzetét".

 

Szakértő: az ukrán nyelvtörvény érvénytelenítése megszüntette a kisebbségi anyanyelvhasználat jogát a gyakorlatban

– MTI, Webrádió

Vezető hírek

Ukrajnában megszűntek a kisebbségi nyelvek gyakorlati használatára vonatkozó jogok, miután a nyelvtörvény megsemmisítésével nem maradt érvényben olyan jogszabály, amely kimondottan a nyelvhasználatot szabályozná az országban - mutatott rá Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

 

Potápi: a kormány tevékenysége remélhetőleg hozzájárul az elvándorlás és az asszimiláció mérsékléséhez a külhoni magyarság körébe

– MTI, Webrádió, kormany.hu, fidesz.hu, Magyar Hírlap, Pannon RTV, Magyar Szó, hirado.hu, Magyar Idők, Lokál

Reményének adott hangot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Topolyán, hogy a magyar kormány tematikus éveinek, valamint a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően mérsékelhető lesz az elvándorlás és az asszimiláció, valamint minél több magyar fog visszatérni a Vajdaságba, hogy ott találjon boldogulást. Az államtitkár a bácskai településen nyitotta meg a 2018, a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútját. "Az a cél, hogy a magyar gyermekek és a vegyes házasságokból származó gyerekek is magyar oktatási intézményekbe járjanak" - szögezte le az államtitkár a megnyitón.

 

Közös standdal vesz részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja az Utazás 2018 kiállításon

– MTI, Webrádió, szon.hu, frissmedia.hu, hirstart.hu, kelet.hu

Közös standdal vesz részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja az Utazás 2018 kiállításon, ami jelzi azt az akaratot, hogy Magyarország állandó és jószomszédi kapcsolatot kíván fenntartani Kárpátalján - mondta Grezsa István csütörtökön, Budapesten, az Utazás 2018 kiállításon. A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kijelentette: Kárpátalja és Magyarország keleti része politikai kurzusoktól függetlenül folyamatos, és mélyreható kapcsolatokat ápol.

 

Magyarország

 

A Rákóczi Szövetség kárpátaljai utazási programot hirdet

– MTI, hirado.hu

Idén is meghirdeti kárpátaljai utazási programját a Rákóczi Szövetség, a szervezet magyarországi családszervezetek, tantestületek, nyugdíjas és egyházi közösség jelentkezését várja. A szövetség által a Kárpátaljáért felelős kormánybiztossal közösen meghirdetett program célja a kárpátaljai régió idegenforgalmának fellendítése és a magyar-magyar kapcsolatokat erősítése. A kiránduló csoportok 250 ezer forint utazási támogatásra pályázhatnak április 4-ig, a Rákóczi Szövetség honlapján (www.rakocziszovetseg.org) - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

Magyarország

Még egy hétig jelölhetik kedvenc családorvosukat!

– Kárpátalja

Az évente kiosztásra kerülő Az év családorvosa a Kárpát-medencében nevet viselő cím és a vele járó díj előbb csak a Magyarország területén élő és tevékenykedő családorvosokat célozta meg, de egy idő után kiterjesztették a határokon túlra, és az anyaországi díjazottak mellett Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról is elismerésben részesülnek az ott praktizáló legrátermettebb családorvosok.

 

Erdély

 

Bővítené tagságát az erdélyi magyar gazdaegyesület

– Krónika

Folyamatosan bővítené tagságát az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége, amely a falugazdász-hálózat kiterjesztését is célul tűzte ki magyarországi mintára. Ezt Csomortányi István, a szervezet elnöke jelentette be kolozsvári sajtótájékoztatóján. A gazdaszövetség egyébként a múlt hétvégén tartotta meg tisztújító ülését, amelynek keretében Csomortányit újabb két évre elnökké választották. Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége Erdély egyetlen olyan gazdaszerveződése, amely szövetségi formában működik, több mint 20 szervezettel, tagszervezetei jelen vannak Erdély valamennyi történelmi régiójában, illetve folyamatosan újabb tagok is kérik felvételüket. Csomortányi elmondta, legutóbb a Hegyközi Gazdák Egyesületét vették fel a szövetségbe. A gazdaszövetség vezetőjének ismertetése szerint az elmúlt két évben a magyarországi földművelésügyi minisztérium falugazdász-hálózatának kiépítése is beindult Erdélyben, amelynek köszönhetően az EMGE-szövetség két falugazdász alkalmazásához kapott segítséget, mindketten háromszékiek.

 

Hárompárti támogatás a magyarellenes főfogyasztóvédőt bántalmazó kamionsofőrnek

– Krónika, maszol.ro, Erdély Ma

Anyagi támogatásban részesíti a három erdélyi magyar párt háromszéki szervezete azt a kamionsofőrt, aki a magyarellenességéről ismert Mircea Diaconnal, a fogyasztóvédelmi hivatal Kovászna megyei vezetőjével került összetűzésbe, és emiatt nagy összegű bírságot rótt ki rá a bíróság. Az RMDSZ háromszéki szervezete csütörtökön tájékoztatta arról a Krónikát, hogy összefognak Leheta Lóránt Zsolt érdekében, hogy kifizethesse a pénzbírságot. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki szervezete szerint a kamionsofőr esete azt jelzi, hogy a bíróság kettős mércét alkalmaz, a román köztisztviselőknek pedig a magyarok lakta területeken megengedett, hogy visszaéljenek a hatalmukkal.

 

Sógor Csaba: következménye kell legyen az Európa Tanács jelentésének

– maszol.ro, transindex.ro, Erdély Ma

Következménye kell legyen az Európa Tanács jelentésének, amely a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény romániai alkalmazását értékeli, hiszen nyilvánvaló, hogy egy uniós tagállam durván megsérti a csatlakozáskor vállalt, a kisebbségek védelmére vonatkozó kötelezettségeit – ezt mondta Sógor Csaba szerdán a brüsszeli mini-plenáris ülésen. Az RMDSZ-es politikus az alapvető jogok európai uniós helyzetéről szóló 2016. évi jelentés vitája kapcsán és egyperces felszólalásban is napirendre emelte a nemzeti kisebbségek témáját a brüsszeli plénumban.

Erdély

 

Betölteni Verestóy Attila helyét: tisztújítást szervez az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete

– szekelyhon.ro

Bíró Barna Botondot, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetőjét bízta meg a szövetség felsővezetése, hogy ideiglenesen, az április közepére tervezett tisztújító küldöttgyűlésig vezesse a területi szervezetet. Közgyűlést tartanak, amelyen az udvarhelyi érdekképviseletet is újjáalakítják.

 

Bízik a mozgósítás sikerében az SZNT

– Krónika

Még javában folyik az egyeztetés a marosvásárhelyi csendőrséggel, de ennek kimenetelétől függetlenül Izsák Balázs természetesnek tartja, hogy a székely szabadság napja szervezői idén sem mondanak le a marosvásárhelyi Postarét és a főtér közötti, megemlékezéssel egybekötött felvonulásról. A március 10-ei vásárhelyi rendezvény szervezői bíznak a mozgósítás sikerében, negyvenezer résztvevőt várnak a hagyományos helyszínre.

 

Rekordtámogatás a Szent László Napoknak

– Krónika

Az eddigi támogatás közel háromszorosával, majdnem százezer lejjel támogatja a nagyváradi önkormányzat a Szent László Napok idei kiadását. A nagyváradi magyar közösség legnagyobb, június 22–24. között megtartandó rendezvénysorozata a tavalyi 36 ezer lej helyett idén 90 ezer lejes támogatásban részesül a helyi költségvetésből. „Ez egy visszajelzés, hogy fontosnak tartja a rendezvényt” – mondta Zatykó Gyula főszervező.

 

Jubileumát ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió

– Krónika

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió, amely március 2-ától egész napos magyar adást sugároz. Az évfordulóról, amelyet gazdag programsorozattal ünnepelnek a hétvégén, Szász Attila, a magyar szerkesztőség vezetője és Tóth Béla rangidős szerkesztő-riporter beszélt. Az intézmény egyik legnagyobb értéke a múltja, amit a hangarchívum őriz: többek közt Tamási Áron, Kós Károly, Márton Áron is megszólalt a rádióban.

 

Nem akarnak Romániához tartozni az autonóm gagauzok

– Krónika

Erdély

A Moldovai Köztársaságban élő, széles körű autonómiát élvező gagauz közösség ellenzi az ország megszüntetését, azaz a Romániával való egyesülést célzó törekvéseket – írta csütörtökön az Adevărul.md portál az orosz Nyezaviszimaja Gazeta helyszíni tudósítására hivatkozva. Az orosz lap arról számolt be, hogy múlt héten Irina Vlah, az autonóm közösség első emberének felhívására a gagauz autonóm terület polgármesterei összegyűltek egy Tomei nevű faluban, és egyhangúlag elítélték az unionista akciókat. A lap a A gagauzok előveszik a pincéből a fegyvereket. Gagauzia Törökországtól kér segítséget című cikkben leszögezi: Gagauzia elutasítja Moldova és Románia egyesülését, az unionista propaganda pedig konfliktust eredményezhet. A gagauz törvényhozás volt elnöke, Mihail Kindeghelean emlékeztetett: Moldovában nem csupán moldovaiak, hanem gagauzok, bolgárok, oroszok és ukránok is élnek.

 

Felvidék

 

Az idén is tanulhatnak angolul a felvidéki falvak

– hirek.sk

A felvidéki településeknek idén is lehetőségük van jelentkezni az Angolul tanuló falvak programra. A Learning Enterprises alapítvány 2018-ra is meghirdeti pályázatát Angolul tanuló falvak címmel. A kezdeményezés egyik hazai támogatója a három országon átívelő Diákhálózat, amely a szlovákiai magyar egyetemistákat és fiatalokat fogja közre. Az ingyenes programban önkormányzatok, civilszervezetek és iskolák vehetnek részt.

 

A Szlovákia Magyar Televíziósok Szövetségének nyílt levele az RTVS vezérigazgatójához

– hirek.sk

A Szlovákia Magyar Televíziósok Szövetségének (SZMTSZ) tagjai február 24-én, rimaszombati közgyűlésükön mély elégedetlenségüknek adtak hangot amiért a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) programkínálatából rendszeresen kiszorulnak – elsősorban a sportközvetítések miatt – a nemzetiségi műsorok, aminek tényét elfogadhatatlannak tartják. A portálunkat is működtető szövetség ezért nyílt levélben fordult Jaroslav Rezníkhez, az RTVS vezérigazgatójához, amelyben megoldást sürget. A nyílt levél itt olvasható.

 

Mindennap – megjelent Fiala Ilona harmadik kötete

– hirek.sk

Színültig megtelt az MKP pozsonyi, Čajak utcai székháznak nagyterme Fiala Ilona Mindennap című kötetének bemutatója alkalmából. A szerző legújabb, sorrendben a harmadik kötete, a Mindennap több mint 40 írást: egy kisregényt, novellákat, közéleti tárcákat és jegyzeteket tartalmaz. A könyvbemutatót Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke nyitotta meg, aki kollégája (szerk. megj.: Fiala Ilona az MKP sajtótitkára) írói tevékenységét méltatva azt hangsúlyozta, hogy Fiala Ilona ezúttal is a tőle megszokott érzékenységgel nyúl a hétköznapok témáihoz, a mindannyiunk által megélt mindennapok realitásához.

Felvidék

 

Bodrogközi életmesék

– hirek.sk

A komáromi TANDEM nonprofit szervezet 2014-ben indította útjára az Életmesék sorozatot, hogy általa is bővítse a felvidéki történeti emlékezetet. A kiadványok elsődleges célja, hogy az átélt és elmesélt tapasztalatokat megossza az olvasókkal, hogy az általuk képviselt értékek megőrződjenek a fiatalabbak emlékezetében. Egyúttal össze kívánja kapcsolni a generációkat arra biztatva őket, hogy sokat beszélgessenek egymással.

 

Hatvan év alatt több tonna süteményt készített Sztaracsek János

– bumm.sk

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatával ismerte el a dél-komáromi Jánoska Cukrászda mestercukrászának 60 éves tevékenységét. Sztaracsek János a maga mögött tudott évtizedek alatt több tonna finomságot készített, receptek ezrét tartja fejben. János bácsi elmondta, nem egyszerű cukrásznak lenni, a mai fejével inkább orvosnak tanulna.

 

XXVII. Tompa Mihály Országos Verseny – A Komáromi járásban közel 400 résztvevő

– bumm.sk

Közel 400 résztvevővel zajlanak a Komáromi járásban a XXVII. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny körzeti fordulói. A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központtal közösen meghirdette a XXVII. Tompa Mihály Országos Versenyt.

 

Megérkezett a „Magyar sarok” csomag a gömöri óvodákba is

– Felvidék Ma

Az SZMPSZ az óvónők javaslatára jelentős értékű módszertani, szakmai segédanyagokat tartalmazó „Magyar sarok” csomagot állított össze a magyar kormány ajándékaként azoknak az óvodáknak, ahol magyar anyanyelvű nevelés folyik. A napokban Gömörben is gazdára találtak a nagyon értékes és hasznos segédeszközök.

 

Selye János mindig hangoztatta: őt a patkányok tették híressé

– Felvidék Ma

Pozsonyban február 28-án a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában a Nyitrai Kerületi Önkormányzat, a Komáromi Duna Menti Múzeum, a Budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Komáromi Klapka György Múzeum közös szervezésében nyílt emlékkiállítás Selye János életéről, munkásságáról, szellemi örökségéről.

Felvidék

 

Fontos pozíciókat szerzett az MKP frakciója Besztercebánya megyében

– Felvidék Ma

Március elsején tartotta meg a Besztercebányai Megyei Önkormányzat ötödik testületi ülését a besztercebányai városi hivatal tanácstermében. Az ülésen többek között betöltötték a bizottsági helyeket és elnöki tisztségeket. Az ötfős MKP-frakció több posztot is megkapott.

 

Bugár: a Híd marad, de Kaliňáknak távoznia kellene

– Új Szó, Körkép, hirek.sk

Robert Kaliňák belügyminiszternek távoznia kellene a kormányból, de ez a Smer felelőssége, jelentette ki Bugár Béla, a Híd csütörtöki, kibővített elnökségének ülése után. A Smer nem váltja le a belügyminisztert, akkor Bugár a párt országos tanácsával akarja megvitatni a kialakult helyzetet. A megbeszélésen részt vett a párt 15 parlamenti képviselője is, a pártelnök szerint a kibővített elnöksége egységesen fogadta el a párt álláspontját.

 

Kopecsni Gáborral a barantáról és egyebekről – Nagyinterjú

– Körkép

Kopecsni Gábor nevét a BARANTA, a Felföldi Baranta Szövetségben végzett munkája, a Gömörpéterfala melletti Almáspusztai völgyben végzett tevékenysége, az ottani rendezvények tették ismertté. Anyai vonalon gömöri származású, Dunaszerdahelyről indulva ismerkedett meg a népi harcművészetekkel, ezzel a tudással is felvértezve tért vissza Gömörbe. Kutat, könyveket ír, az ország több településen, így Füleken is szervez csapatokat, edz.

Vajdaság

 Topolya: Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat

– Vajdaság Ma, Pannon RTV, Magyar Szó

Topolyán tartották a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét. A családokat segítő pályázatok mellett tudományos kutatások, képzések, táborok szerepelnek a "2018 a külhoni magyar családok éve" programban. A programsorozat Vajdaságban Topolyán vette kezdetét. Vajdaság hat önkormányzatából védőnők, szociális munkások, kismamák érkeztek a nyitórendezvényre. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a konferencia megnyitóján elmondta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság 2012 óta a határon túli nemzetrészekkel egyeztetve hirdeti meg programjait.

 

A költségvetési tartalékokból újítják fel Jelačić bán szülőházát Péterváradon

– Vajdaság Ma, Pannon RTV

Vajdaság

A költségvetési tartalékokból 12 millió dinárt különítettek el Josip Jelačić bán Péterváradon található szülőházának felújítására. A felújítási költségekből vásárolják meg az épület egy részét a jelenlegi tulajdonostól. Éppen az épület ingatlanjogi státusza az egyik fő probléma, ami gátolta a kulturális és történelmi épület felújítási projektjének a megvalósítását. Az objektumot, amelyben 1801-ben született Josip Jelačić, a második világháború után államosították és jelenleg több tulajdonosa van.

 

Sokan érdeklődve vettek részt a védőnői képzéseken Topolyán

– Pannon RTV

A 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét követően követően a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány tagjai képzéseket tartottak Topolyán. A megnyitót követően a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány tagjai vajdasági édesanyákkal, diákokkal és védőnőkkel, valamint gyermek-egészségügyi prevenciós szakemberekkel ismerkedtek és tartottak számukra képzést. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában, a Csáki Lajos Általános Iskolában és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben zajlottak a terepi gyakorlati képzések, amelyekre hat vajdasági önkormányzat területéről érkeztek résztvevők.

 

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a zentai Logiscool programozó iskola

– Pannon RTV

Az intézmény magyarországi megálmodói egy élményalapú iskolát hoztak létre 2014-ben, amely azóta már több országban is jelen van. A Logiscool zentai vezetője egy ismerősétől hallott a programozó iskoláról. Ezt követően felvette a kapcsolatot az iskola központi irodájával. Az oktatás február 26-án kezdődött meg Zentán. Előtte két hétig nyílt napokat tartottak.

 

Egészségnapot szerveztek a szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai

– Pannon RTV

Az apropó, hogy az iskolások bejutottak a budapesti Semmelweis Egyetem Orvostanhallgatók Egyesülete által szervezett Egészségverseny 3. fordulójába. A szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai Adrenalin nevű ötfős csapattal vesznek részt a budapesti Semmelweis Egyetem által indított versenyen. A tanulók öt témából választhatták ki, milyen egészségnapot szerveznek meg. A szabadkai Galéria Hotelben megtartott egészségnap már az ötödik állomása az iskolások rendezvényének. Célja, hogy az alapszintű újraélesztést és elsősegélynyújtást bemutassák az érdeklődőknek.

 


Kárpátalja

Brenzovics: Terrortámadás volt Ungváron

– M1, hirado.hu, karpatalja.ma, hirek.sk

Terrorcselekményként értékeli a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának felrobbantását Brenzovics László, a szervezet elnöke. A politikus szerint az volt a cél, hogy nemzetiségi ellentétet szítsanak a régióban. Nem gyújtogatás, hanem terrortámadás történt Ungváron. Ha valaki az épületben tartózkodott volna, például egy biztonsági őr, amit terveztek is az elmúlt időszak eseményei után, akkor az élete veszélybe került volna – mondta a KMKSZ vezetője az M1 Ma este című műsorában.

Kárpátalja

 

Bocskor Andrea: az EU vegye védelmébe a kárpátaljai magyarokat

– MTI, boon.hu, karpatalja.ma, fidesz.hu, hirek.ma

Az Európai Uniónak védelmébe kell vennie a kárpátaljai magyarokat, ugyanis a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért szándékos támadás célja a magyarság közvetlen fenyegetése és megfélemlítése volt – szögezte le Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

 

Az Ungváron történtek miatt a rendőrség ellenőrzi a járműveket

– Kárpátalja

Kedden, február 27-én hajnalban ismét lángokban állt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi székháza Ungváron. Ezúttal az alsó szint teljesen kiégett. A történtek miatt a rendőrségi munkatársak ellenőrzik a városban a járműveket. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy megértéssel kezeljék a városban zajló vizsgálatokat. Minden azzal a céllal történik, hogy mielőbb letartóztassák a tetteseket.

Muravidék

 

Indulnak a nemzetiségi gazdasági alap projektjei

- Muravidéki Magyar Rádió

Tegnap este tartotta 16. soros ülését a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa. Az ülésen bemutatták a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területe Turizmusfejlesztési Stratégiáját, napirenden szerepelt a 2018-as év költségvetése, és elfogadták a közösség tanácsának új ügyrendjét. Döntöttek a szlovén Gazdasági Minisztérium által létrehozott nemzetiségi gazdasági alapból támogatott projektekről is.

Horvátország

 

Átutalták az óvodaidíj-támogatások első részletét

– kepesujsag.com

Folyamatosan valósulnak meg az Óvodafejlesztési Program horvátországi tervei. Pár héttel ezelőtt a Magyar Saroknak nevezett fejlesztőcsomagokat juttatták el minden óvodának, a napokban pedig az óvodaidíj-támogatás első részletét utalták át a szülőknek. Két ütemben összesen 38,5 milliárd forintból valósul meg az a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amelynek keretében 151 új intézmény épül, közel 500 intézményben felújításokra kerül sor, és 1500 helyszínen alakítanak ki magyar játszósarkokat.

 

Horvátország

Arany-vetélkedő a HMOM Központban

– kepesujsag.com

Arany János életéből és költészetéből rendezett kvízvetélkedőt Magyarország eszéki főkonzulátusa a szlavóniai nagyvárosban, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban magyar általános iskolásaink részére. A magyar kormány tavaly hirdetett Arany-emlékévet irodalmunk nagy klasszikusa, Arany János születésének a 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév kapcsán számos programra, előadásra, kiállításra került sor magyarságunk körében, így a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban is.

 

A vándorserleggel tért haza gazdakörünk csapata Orosházáról

– kepesujsag.com

A HMDK Gazdakör fiatal csapata most már visszajáró vendége az orosházi (Magyarország) Hagyományok, Ízek Versenyének. Ezúttal nemcsak a kolbásztöltés kategóriában vetélkedtek, hanem házi pálinkával is beneveztek, mindkettőben jó eredmények születtek: a szilvapálinkával bronzérmet nyertek, a helyben készített kolbásszal pedig elnyerték a vándorserleget, ami a fesztivál egyik legnagyobb elismerése.

 

Folytatják identitásmegőrző munkájukat

– kepesujsag.com

A Pakráci Magyarok Közössége az idén is folytatja identitásmegőrző munkáját. Többek között erről határoztak a múlt szombaton megtartott közgyűlésen, ahol az idei évre szóló terveket is ismertették. A Pakráci Magyarok Közössége 2011-ben alakult újjá azzal a céllal, hogy ápolja a magyar hagyományokat és segítse a helyi magyar közösséget identitása megőrzésében.

 

Aktívak a rijekai magyar művészeink

– kepesujsag.com

Kiállítást nyitott festményeiből a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének rajzcsoportja Rijekában. A tárlat február 19. és március 1. között tekinthető meg. A fiumei székhelyű HMDK-egyesület legfőbb célja, hogy a magyar kultúrát, hagyományokat közvetítsék, népszerűsítsék programjaik által. Idei első rendezvényük a magyar kultúra napja alkalmából tartott összejövetel volt, amit egy kiállítással színesítettek.

Őrvidék

 

Bartók verseny díjazottjainak koncertje

– volksgruppen.orf.at

Az 5. Nemzetközi Bartók Béla zongora versenynek az idén összesen 29 díjazottja lett, hat korcsoportban. A fiatal tehetségek közül hatan február 28-án, szerdán gála koncertet adtak a Collegium Hungaricumban. A japán, kínai, koreai és osztrák fiatal zongoraművészek mellett a budapesti Liszt Ferenc Akadémia két növendéke is fellépett.

 

Őrvidék

Őrvidéki táncház és népzenei műhely

- volksgruppen.orf.at

Első alkalommal rendez táncházat a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. Pénteken, március 2-án, 18 órától várják a táncoslábúakat az alsóőri kultúrházba. A rendezvény filmvetítéssel, daltanítással egybekötött, vendég lesz Veres Michaela Ezüst Páva-díjas énekes.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog