Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.Uralkodók, hadvezérek 1914

Hidvégen is nagy örömmel fogad­tak bennünket. Hidvégröl néztem és hallgattam a brassói csatát. A város égett, az ágyuk dörögtek, de borzasz­tóan dörögtek. Annak a nagy német ágyúzásnak a hatását láttuk másnap. 700 — 800 halott oláh feküdt a Szász-hermány és Brassó közt húzódó dom­bon.

Bővebben: A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes 3
Megjelent Érdekes újság 1916 

"Aug. 17-én vonatra ültünk Vladymir-Volinszkiban. Nagy öröm volt ez reám nézve: megszabadulni az orosz frontról, attól a csúnya mocsaras, mindig esős vidéktől, ahol annyi veszélyben voltam. Kőzel, Cholm, Ivangorod, Lublin, Oderbergen át Budapestre mentem. 19-22 -ig otthon voltam. 23-án reggel 5 órakor meg már Brassóban. Az ut Lengyelországon át szép volt, hozzá ép akkor volt I. Ferenc József király születésnapja. Az állomások mindenütt fölvoltak lobogózva magyar lobogó is volt csaknem mindenütt, amit láttam jólesett szememnek és szivemnek ; de mennyivel szebb volt erdélyi utam.

Bővebben: A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes.Kézdivásárhely főtere 1917.

A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes.

"Némelyik szekéren 8 — 10 gyermek is volt, öregek, betegek, borjuk stb. A kocsik után oda voltak kötve tehenek és más háziállatok. A legtöbben a nagy sietségben a legszükségesebb dolgokon kívül mást nem igen tudtak magukkal hozni. 2 — 3 sor kocsi haladt egymás mellett az utakon, az utmelletti földek, mezők meg tele voltak háziállatokkal.

Bővebben: A románok kézdiszéki betörése 1916. augusztus 27. Elbeszéli: Zábrák Gyula tizedes 2