Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.


Ferencz Attila az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdivásárhelyi elnöke

Ferencz Attila az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdivásárhelyi elnöke (EMNT) sajtótájékoztató keretében beszélt az anyaországi országgyűlési választásokat megelőző regisztráció fontosságáról és annak folyamatáról. valamint a honosítási eljárásról.

 

Ferenc többször is kihangsúlyozta a kettős állampolgársággal rendelkezők részvételének a fontosságát a magyarországi választásokon. Kifejtette, hogy sokan vannak még, akik nincsenek tisztában magával a regisztráció fogalmával, bármennyire is sok szó esik erről a médiában. Sokan keresik meg az iroda alkalmazottait, olyanok kik nem tudják, hogy regisztráltak vagy sem. Mind két esetben az EMNT-iroda munkatársai hosszabbított programmal, munkanapokon reggel 9-től 17 óráig állnak az ügyfelek rendelkezésére, szükség esetén elvégzik az illető számára az új regisztrációs folyamatot, ennek köszönhetően március 15. után megkapja a szavazócsomagot arra a címre, amelyet a regisztráció során megjelöl. Abban az esetben ha valakinek bármilyen módosítás történt az adataiban újra kell regisztráljon, ebben is segítenek az irodában - fejtette ki az elnök.
Külön kitért arra, ha valaki már regisztráltak, de a csíkszeredai főkonzulátus címét adták meg kézbesítési címként, kérjenek új regisztrációt az interneten, vagy az iroda munkatársaitól és abban jelenlegi lakóhelyüket jelölhetik meg kézbesítési címként, oda fogják küldeni a szavazáshoz szükséges íveket. Amelyet kitöltve vissza kell küldeni az anyaországi választási irodába. Ha nehézség adódik a kitöltésében, a választó polgárok ebben is segítséget kapnak az EMNT irodában. Az iroda címe a 44-es Udvartér 1. szám alatt.

Ha már valaki regisztrált és adataiban nem történik változás a regisztráció tíz évig érvényes és minden választáson való részvétel után meghosszabbodik 10 évvel.
Az utolsó regisztrációs nap március 24-e, illetve a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok március 31-ig kérhetik szavazati átjelentkezésüket valamelyik főkonzulátusra, ellenkező esetben csak Magyarországon szavazhatnak.

Az útlevél igénylésben, anyakönyvezési ügyintézésekben, az anyasági támogatásban, illetve a Start-számlát illetően lehet kérni a segítséget. Az utóbbiak esetében kérik az ügyintézési szándékukat időben jelezni a kéthetente esedékes konzulátusi kiszállások előtt a 0267 360 006-os, illetve 0744 596 051-es telefonszámon. A személyi igazolványt a csíkszeredai főkonzulátuson személyesen vagy telefonon lehet igényelni, a kézbesítése pedig a konzulátuson történhet meg, ajánlott az érintetteknek, hogy átvevőhelyként a főkonzulátust jelölik meg, mivel a magyar személyi igazolványt aktiválni kell, s ezt főkonzulátuson tehetik meg.

Tóth