Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

A turizmust emlegetik, a vidék fejlődési motorjának, mégis mostoha gyerek mikor a pénz osztogatásáról van szó. Kérdés, hogy ezt a csekély összeget a város nemzetközi promoválására költik, vagy a turisztikai iroda alkalmazottjának a fizetésére, erre az utóbbira elegendő is lehet.

 

 A február havi soros tanácsülés fagyos, jeges gondokkal kezdődtek. Czipa Loránd Néppárti tanácsos határozat tervezetét elutasították a műjégpálya bérlési díjának 50%-os csökkentésére. A megjelent kézdivásárhelyiek akik igényelték a díj csökkentését, megnyugtató választ kaptak. Megoldást találtak arra, hogy a műkorcsolya-oktatásra járó gyerekek szülei a 200 lejes óránkénti pályadíj kifizetésére támogatást kapnak, pályázat útján.

A a város idei bevétele 32 millió 300 ezer lej, 6 millió lejjel kevesebb a tavalyinál, A tavajról megmaradt 3,3 millió lejes költségvetési többlet az idén 35 millió 615 ezer lejből gazdálkodhat a város. Ez mintegy 6 millió lejjel elmarad a tavalyihoz képest. A megkurtított költségvetés a kormányrendelet adócsökkentési és az AFÁ-ból származó visszaosztási politikájának a következménye. Mondta a polgármester

A városháza és a helyi tanács működtetésére és fenntartására 5,6 millió lejt, a lakosság-nyilvántartó működtetésére 444 ezer lejt különítettek el. A felvett kölcsön kamatjának törlesztésére 201 ezer lejt, a közrendészetre 890 ezer lejt, a tanügyi intézményeknek 3,9 millió lejt, az egészségügynek 836 ezer lejt, kultúrára és sportra, illetve zöldövezetek karbantartására 8,7 millió lejt, szociális kiadásokra 3,4 millió lejt, fejlesztésre 2,7 millió lejt, környezetvédelemre (az utcaseprést és szemétbegyűjtést is ide értve) 1,5 millió lejt, erdő- és legelőgazdálkodásra 500 lejt, útjavításra 6,1 ezer lejt, turizmusra 46,5 ezer lejt különítettek el.

A megkezdett munkálatokat szeretnének befejezni. A fejlesztéseket uniós pályázati pénzekből végeznék el. A Molnár Józsiás-iskola épületén a manzárdtető kialakítására, az egykori hadapródiskola épületének felújítására, ezúttal a kiírás szerint múzeumra nem, ellenben művelődési központra lehet pályázni, és ennek részeként egy szabadtéri, kisebb méretű strand építésére is pályázni óhajtanak európai uniós alapokból. További uniós pénzekre szeretnének még pályázni. Ilyen beruházások lennének tavaly elkezdett hőszigetelés és épületfelújításnál a kórház sebészeti osztályát, a Csipkerózsika Napközi Otthont, a Turóczi Mózes-iskolát, a nyujtódi Jakabos Ödön-iskolát sorolta fel, ahol szükség lesz egy 63 ezer lejes költségvetés-kiegészítésre a tavaly már elköltött összegekhez képest. Az új óvoda felépítéséhez kell még tízezer lej, az Apor Péter Középiskola teljes felújításához és felszerelésvásárláshoz még negyvenezer lej szükséges.

A járóbeteg-gondozó felújítására és bővitésére 21 ezer lejt, a műjégpálya körüli tér rendezésére 880 ezer lejt szánnak. A Vasút és Molnár Józsiás utca befejezésére 1,5 millió lejt, a Vágóhíd utcára pedig 2,2 millió lejt különítettek el. A Bem utca felújítását is tervbe vették a körforgalomtól kezdődően egészen Kézdioroszfaluig.

 

Sz-h