Dinnyésen rendezték április 27-28-án a Hagyományok Háza Hálózat hazai stratégiai partnerszervezeteinek éves találkozóját. A kétnapos eseményen a jelenlevők értékelték az elmúlt évi közös munkát, s aktuális kérdéseket is megvitattak.

 

A Hagyományok Háza közös hálózati munkája – hat megye részvételével a népművészeti tevékenységek megerősítése, valamint a néphagyománnyal foglalkozó közösségek segítése érdekében – 2017-ben kezdődött. Az elindítóik célja a kiterjedt helyi kapcsolatokkal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szervezetekkel való együttműködés kiépítése és támogatása volt. A közös szakmai munka az elmúlt fél évtized alatt sokat fejlődött, a Hagyományok Háza jelenleg 21 partnerszervezettel dolgozik együtt. E szervezetek mindegyike képviseltette magát az április 27-28-án, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban rendezett találkozón. Az ünnepélyes megnyitók után Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózati Osztályának vezetője ismertette az év együttműködési és pályázati lehetőségeinek részleteit. Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, a Hagyományok Háza és az NMI közötti együttműködésről számolt be, Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhelyének tárvezetője pedig, – az előző felszólaló felvetéseire reagálva – az együttműködés pozitív eredményeit vette számba.

Az első nap délutáni programjaként a résztvevők vitaszínházi munkaformában elemezték a neutrális-helyi kultúrpolitika létét és kérdéseit. A különböző területekről és helyszínekről érkező partnerek eltérő véleményeit a jelenlevők konstruktív vita során vitatták meg. A másik működésének és céljainak megismerését szolgálta a hálózathoz közelmúltban csatlakozott szervezetek bemutatkozása.

A másnapi programot Kovács Norbert Cimbi (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület) és Kolozsvári István (Bihari Népművészeti Egyesület) vezette fel az egyesületük munkásságáról szóló beszámolóval, ezt követően a jelenlevők csoportfoglalkozáson értelmezték a néphagyomány megőrzéséből adódó területi feladatokat. A találkozó fontos napirendje volt a nemrég átadott Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ megtekintése. A látogatáson két – a közeljövőben megnyíló – kiállítást is megnézhettek a résztvevők.

A találkozó végén a Hagyományok Háza és partnerszervezetei hároméves keret-megállapodást írtak alá.

 

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog