Határok nélkül

2018. március 20. – Kossuth Rádió

 

A román parlament közigazgatási szakbizottsága elutasította a székelyföldi autonómia törvényjavaslatát

A román parlament közigazgatási szakbizottsága elutasította a székelyföldi autonómia törvényjavaslatát. Elfogadására mindössze a 2 RMDSZ-es, az elutasítására 21 képviselő szavazott. Érdemi vita nem volt. A Határok nélkül riportere a törvényjavaslat parlamenti előterjesztőjét, Kulcsár Terza József képviselőt kérdezte a részletekről.

 

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról rendelkező törvénytervezetet

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett. Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezető elnöke és Holló László, az iskolát létrehozó Római Katolikus Státus igazgatója válaszol.

 

Maros megyei szenátor: Az alkotmánybírósági döntés nyomán nehéz helyzet alakult ki

Az alkotmánybírósági döntés nyomán nehéz helyzet alakult ki, de nem lehetetlen a felekezeti iskola újraalapítása Marosvásárhelyen - mondta Erdei Edit Zsuzsannának Novák Csaba Zoltán, Maros megyei szenátor, a felsőház oktatási bizottságának alelnöke.

 

Marosvásárhelyi Civilek a Katolikus Iskoláért: nem mondunk le az iskoláról!

Erdei Edit Zsuzsánna a szülőket képviselő Csíky Csengelét is megkérdezte az alkotmánybíróság döntéséről. Nem mondanak le az iskoláról - mondta a marosvásárhelyi Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport tagjainak kezdeményezésére megalakult a Magyar Szülők Szövetsége elnöke.

 

Minority SafePack: Szűk két hét van még hátra az április 3-i határidőig

Szűk két hét van még hátra az április 3-i határidőig, addig kell összegyűlnie az egymillió aláírásnak. A nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN indította el azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság tegye lehetővé a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek, így a határon túli magyarok védelmét, azaz a brüsszeli normaalkotást. A Kárpát-medencében a magyar pártok gyűjtik az aláírásokat, Magyarországon pedig a Rákóczi Szövetség. A Határok nélkül stúdió vendége a szervezet főtitkára, Csáky Csongor.

 

Megújult a tusnádfürdői plébánia

Az 1980-as évek elején, a legnehezebb kommunista időkben sok nehézség árán épült fel a tusnádfürdői római katolikus templom. A régi kápolna helyén álló modern templom plébániáját most felújítják, sőt egy tanulmányi ház alapjait is lerakták. Az ünnepségen készült a Határok nélkül riporterének összeállítása, melyben először Bilibók Géza plébánost halljuk.

 

Aradon mutatták be Koreck Aladár - Kálvin utca 22. című könyvét

Aradon mutatták be Koreck Aladár - Kálvin utca 22. című könyvét. A szerző tősgyökeres bánsági birtokos család leszármazottja, bevallása szerint nem irodalmi babérokra tört, hanem emléket szeretett volna állítani egykori iskolájának és tanárainak, akik olyan szellemi munícióval látták el, hogy a második világháború után kisemmizett család sarjaként , boldogulni tudott az életben. Koreck Aladárt a könyvbemutató után kérdezte Pataky Lehel Zsolt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog