erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Állitolag nincs kormány válság, a miniszterek mégis repülnek, Tariceanu szidja a DNA-t


(Aktual24)

Benyújtotta lemondását Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter, illetve Răzvan Cuc szállításügyi tárcavezető - közölte Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának csütörtöki, éjszakába nyúlt ülését követően. Tariceanu belekötött a DNA-ba

 

A pártelnök azt mondta, Shhaideh és Plumb még az ülés elején bejelentette, hogy lemond tisztségéről.

"A tárgyalások folyamán mindenki egyöntetűen arra kérte őket, hogy maradjanak a kabinet tagjai, az ülés végén ismét feltettük nekik a kérdést, de fenntartották eredeti döntésüket. (...) Azt mondták, nem akarják megkockáztatni, hogy a PSD elessen a kormányzástól, nem szeretnék befolyásolni a kormányzati tevékenységet" — mondta Dragnea, hozzátéve, a szóban forgó két miniszter úgy érezte, nem tudják elviselni a rájuk nehezedő nyomást.

A pártelnök rámutatott, a végrehajtó bizottság minden tagja, beleértve a miniszterelnököt is, méltányolták a szakmaiságot, amelyről miniszterként tanúbizonyságot tettek.

"Szinte mindenki mérgesen ment el az ülésről. Gyakorlatilag nem akarták elhagyni a termet" — tette hozzá.

Dragnea ugyanakkor közölte, Răzvan Cucu szállításügyi miniszter is benyújtotta lemondását.

"Răzvan Cuc is erős támogatásnak örvendett a végrehajtó bizottságon belül. Számomra ez kellemes meglepetés volt, ahogyan a kormányfő számára is. Mint kiderült, vannak dolgok, amelyeket elvégzett, ezt azonban nem kommunikálta. (...) Ha Răzvan Cuc úgy találta volna a minisztériumot, ahogyan most utódja fogja, másképp állnának a dolgok Romániában" — fogalmazott Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy a Liberálisok és a Demokraták Szövetségét (ALDE) képviselő miniszter, Viorel Ilie, tisztségben marad-e, Dragnea úgy válaszolt: "Holnap lesz a koalíciós ülés".

Mihai Tudose miniszterelnöknek jogában áll kormányátalakítást javasolni, ha szükségesnek tartja azt - jelentette ki csütörtökön a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Ugyannakkor Călin Popescu-Tăriceanu leszögezte: az általa vezetet formáció nem fogja elfogadni, hogy a DNA a maga kénye-kedve szerint alakítsa a kormányt.

Tariceanu szidja a DNA-t 


A kisebbik kormánypárt elnöke elmondta, az általa vezetett formáció vezetősége csütörtökön arról tárgyalt: fontos, hogy az ALDE a politikai stabilitás érdekében a jelenlegi kormánykoalíció megőrzése mellett foglaljon állást.

Tăriceanu kifejtette: a miniszterelnök kormányátalakítási szándékát 'teljes mértékben' meg tudja érteni, amennyiben annak az egyes miniszterek eredménytelensége az oka, de a Tudose által említett másik érvvel — éspedig, hogy egyes tárcavezetők ellen bűnvádi eljárás folyik — kapcsolatban fenntartásai vannak.

"Az utóbbi időben annyi információ és bizonyíték látott napvilágot, ami mind az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen dolgozók egy részének, Kövesi asszony munkatársainak a visszaéléseit bizonyítják, hogy már azon gondolkodunk, hol van ezen intézmény részéről a törvénytisztelet és az Alkotmány tisztelete?' — fogalmazott az ALDE elnöke, aki szerint a jelek arra utalnak, hogy létezik egy 'párhuzamos állam', amely 'többé-kevésbé okkult erőké'. 'Következésképpen a DNA elvesztette a hitelességét és úgy véljük, hogy nagyon figyelmesen górcső alá kell venni minden vádat, amelyet a DNA emel. És semmiképpen sem fogadhatjuk el, hogy a DNA a maga kénye-kedve szerint alakítsa a kormányt.' — tette hozzá Tăriceanu.

Azt is leszögezte: pártja két héttel ezelőtt eldöntötte, hogy támogatja Viorel Ilie minisztert, és ezt az elhatározását jelenleg is fenntartja.

 

AGERPRES

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog