Határok nélkül

2018. augusztus 7. – Kossuth Rádió

 

Beiktatták Temesvár egyházmegye új püspökét

Ferenc pápa májusban Pál József-Csaba kanonokot, a Hegyvidéki Főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosát nevezte ki a temesvári egyházmegye püspökévé. Beiktatására tegnap került sor a temesvári Szent György Székesegyházban. A rendszerváltás óta Pál József-Csaba az egyházmegye első magyar püspöke. Lehőcz László volt részese az ünnepi pillanatoknak.

 

Kolompos tábor Egerben

A Magyar családok éve keretében először rendeztek Kolompos tábort Egerben, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Kolompos Zenekar közös szervezésében. A táborba 50 család érkezett az egész Kárpát-medencéből. Pilisy Csenge látogatta meg őket.

 

Három hét alatt négy emberre támadt medve az erdélyi fürdővárosban

Szomorú aktualitással folytatjuk: Három hét alatt négy emberre támadt medve az erdélyi fürdővárosban, a Bálványosi Szabadegyetemnek is helyet adó Tusnádfürdőn. A medveveszély tarthatatlansága miatt válságtanácskozásra gyűltek össze a kormányhivatalok Hargita megyei képviselői. Az eredmény egyelőre az az ígéret, hogy a veszélyes egyedek eltávolítása rövid időn belül megtörténik.

 

A kétnyelvűség helyzetét vizsgálták Dunaszerdahelyen

Révkomárom után Dunaszerdahelyen – a két legnagyobb és legfontosabb felvidéki magyar városban – is megvizsgálták a vállalkozók körében a kétnyelvűség helyzetét. A felmérést a Fórum Intézet szervezésében a civileket tömörítő felvidéki szervezet, a Kerekasztal és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium végezte el. A legfőbb tanulság, hogy a vállalkozók mást értenek kétnyelvűség alatt, mint a kutatók. Haják Szabó Mária a Kerekasztal szóvivőjét, Tokár Gézát kérdezte.

 

 

A Közép-bánáti Kisoroszon a múlt héten, pénteken zárult a népművészeti tábor

A Közép-bánáti Kisoroszon a múlt héten, pénteken zárult a népművészeti tábor, vasárnap pedig a Torontál Központban egy kiállításon volt látható a táborban készült munkák sokasága. A táborban találkozott munkatársunk, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasával, Gogolák Mariannal, akinek a "szolgálata" ugyan még májusban lejárt, de időnként megjelenik egy-egy rendezvényen vagy családi ünnepségen.

 

A múlt vasárnap kezdődött és szombaton zárul a 6. Népzenei Tábor Kisiratoson

A múlt vasárnap kezdődött és szombaton zárul a 6. Népzenei Tábor Kisiratoson. Elsősorban citeraoktatás folyik az egyhetes foglalkozás idején a legkisebbektől a felnőttekig, de népdalokat és néptáncokat is tanulnak a résztvevők, akik főként a Partiumból és a Bánságból, illetve Magyarország különböző településeiről érkeztek az Arad megyei, határ menti faluba. Ez egyébként a Kárpát-medence legfontosabb ilyen jellegű tábora, hiszen több mint másfél száz résztvevője van, és egyszerre több helyszínen folynak a próbák. Pataky Lehel Zsolt a helyi iskolában találta meg a szervezőket és a táborozók egy részét. A táborzáró gálát szombat este tartják a helyi kultúrotthonban, amikor is bemutatják ez egy hét alatt tanultakat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog