erdelyikonyv.eu

Tisztelt olvasónk felhívjuk kedves figyelmét: technikai okok miatt a következő frissítés május 1-én lesz. Köszönjük megértését.

 Stabilra rontotta péntek éjjel a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Románia "Baa3" államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, levéve a napirendről a román szuverén adósosztályzat javítását.

Bővebben: A Moody's Investors Service se látja rózsásan Románia gazdasági helyzetétSzékelyföld jövőjének a szellemi alapját próbálja megfogalmazni a csütörtök este Marosvásárhelyen megnyitott III. Székely Kongresszus. A szombatig tartó tudományos konferencia keretében Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön 16 szekcióban mintegy száz előadó tart előadást Székelyfölddel kapcsolatos témákról.

Bővebben: Székelyföld jövőjének a szellemi alapját próbálja megfogalmazni a III. Székely KongresszusKelemen Hunor szerint a román parlament jobboldali ellenzéki pártjai versenyt futnak egymással a kisebbségellenességben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésén tartott politikai beszámolójában minősítette így azt a tényt, hogy csütörtökön három ellenzéki párt képviselői alkotmánybírósági óvást nyújtottak be a kórházi anyanyelvhasználatot elősegítő törvénymódosítások ellen.

Bővebben: Versenyfutás indult a kisebbségellenességbenKelemen Hunor és Vincze Lóránt a kolozsvári sajtótájékoztatón. Fotó: RMDSZKolozsváron tartja május 17. és 21. között éves kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a házigazda szerepét betöltő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Bővebben: Kolozsváron tartja májusban éves kongresszusát a FUENKitűzte Erdély történelmi zászlaját Tőkés László nagyváradi irodájának erkélyéreKitűzte Erdély történelmi zászlaját csütörtökön nagyváradi irodájának erkélyére Tőkés László EP-képviselő, aki szerint ez a szimbólum a sokféleséget jelképezi.
    A politikus sajtóirodája által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint Tőkés László  2017. április 20-án, a déli harangszó felhangzásakor kitűzte nagyváradi képviselői irodájának erkélyére az Erdély-zászlót, a már ott lévő magyar és román forradalmi zászlók, az uniós, a székely és a partiumi lobogók mellé.

Bővebben: Tőkés: Erdély-zászlója nem elválasztja az erdélyi népeket, hanem a transzszilván önazonosság jegyében képviseliMegtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket - közölte csütörtökön a Maszol.ro hírportál.

Bővebben: Megtámadta a román ellenzék a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítástII. Székely Kongresszus (fotó: transindex.ro)

Székelyföld jövőjének a szellemi alapját próbálja megfogalmazni a csütörtök este Marosvásárhelyen megnyitott III. Székely Kongresszus. A szombatig tartó tudományos konferencia keretében Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön 16 szekcióban mintegy száz előadó tart előadást Székelyfölddel kapcsolatos témákról. Az első székely kongresszust 1902-ben szervezett sajnos a székelység, kiemelve az ifjakét nem sokat változott, az idő telt a gondok maradtak ugyanazok. A legégetőbb 1900 évek elején az volt, ami ma is a kivándorlás. A silány megélhetési lehetőség. A kongresszus előtti sajtótájékoztatón Bakk Miklós egyetemi docens, a rendezvény főszervezője hangsúlyozta ki "Tudományos konferencia, de tágabb célokkal." igyekszik "javaslatokat megfogalmazni, példákat felmutatni, olyanokat, amelyeket felhasználhat a közpolitika". Reméljük, hogy a javaslatokon és a példákon túlmenően lesznek konkrét cselekvésre késztető  intézkedések ezek nélkül marad minden a régiben. Nehogy a végkövetkeztetés az legyen mint Bözödi Györgyé volt 1902-ben  „...a ‘székely kongresszus’ három napon keresztül tárgyalta a székely nép kérdéseit, de gyakorlati eredménye mondhatni semmi sem lett. Nem is lehetett. Az országszerte feltűnést keltett székelyföldi elszegényedés és kivándorlás tanulmányozására olyan emberek gyűltek össze, akik a néppel kevés közösséget éreztek. Akik valóban a nép hangját szólaltatták meg a lényeges kérdésekben azokat elhallgattatták. Amint valaki elmésen megjegyezte a hivatalos minőségben jelenlévők negyedrésze arisztokrata, fele idegen, másik negyed része pesti úr és még egy negyed zsidó. A kongresszus helyéül Tusnádot választották, ahol üdülésnek is lehetet venni a három napot.”***

Bővebben: III. Székely Kongresszus, a gondok több, mint 100 év alatt egy jottányit se változtakKézdivásárhely (fotó: hirmondo.ro)Elutasította a bukaresti képviselőház szerdán a zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezést, amely elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását, nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén.

Bővebben: Bukarest - Nem változik a zászlótörvényRazvan CucRománia az Európai Unió forrásaiból finanszírozza az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhelytől a magyar-román államhatárig tartó szakaszának a befejezését. Erről Razvan Cuc szállításügyi miniszter beszélt szerdán a Dcnews.ro portál szerkesztőségéből közvetített interjúban.

Bővebben: Kilobbizták a pénzt az észak-erdélyi autópályáraAggodalomra ad okot az, hogy a román kormány sürgősségi rendeletben, nem pedig a megfelelő parlamenti folyamat keretében hajtotta végre a büntető törvénykönyvre vonatkozó - később ugyan visszavont - jogszabályi módosításokat - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kedden kiadott nyilatkozatában.

Bővebben: Bukarest: éjjel, vagy éppen fű alatt meghozott törvények

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog