erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

 Megszabadult Grindeanutól a szociálliberális PSD–ALDE-kormánykoalíció azaz Dragnea. Meg se száradt a tinta a jegyzőkönyvön a szavazás után, máris megtették az első lépést Dragnea tisztára mosásáért. A taláros testületnél az ombudsman támadta meg azt a törvényt, amely nem teszi lehetővé, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai legyenek. Megindulhat a hajsza a nem hűséges pártkatonák ellen.

Bővebben: Bukarest: sikeres volt a hatalom saját maga ellen indított puccsMegszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul.

Bővebben: Bukarest: Grindeanu távozik, marad DragneaA Nagyváradi Szigligeti Színházban nyitották meg hivatalosan és ünnepélyesen az V. Szent László Napokat június 19-én este, egy köszöntőbeszédeket követő emlékezetes gálaműsorral.

Bővebben: Megnyitották a „Királyi hét” mottójú Szent László NapokatNincs kormánya Romániának, hiszen a miniszterelnökön kívül csak egy minisztere maradt a kabinetnek. A németből románná átvedlet Iohannisból is kikönyökölt a nacionalizmus. Néhány óra alatt a nacionalista honatyák és a média magyarellenes hisztériát keltett az országban. 

A román parlamentben a tervek szerint szerdán szavaznak a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. 

Bővebben: Romániának nincs kormánya, de a magyarellenesség dühönA Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács negyedik alkalommal szervezi meg a Szkelyföldi Tehetségnapot, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy után most már Székelyudvarhelyen.

Bővebben: Székelyföldi Tehetségnap, negyedszerLiviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke sajtótájékoztatón elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott az az RMDSZ képviselőivel, gyorsan hozzátette: „a haza egyetlen darabját sem adja el" nyugtatta a nacionalistákat az elnök.

Bővebben: Dragnea: nem adjuk el ErdélytLudovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta hétfőn a Realitatea tévében, hogy alkotmányellenes az RMDSZ javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, és hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) mindent megadna mindenkinek, csakhogy hatalmon maradjon.

Bővebben: Az új liberális elnökből kikönyökölt a nacionalizmusElfogadta a román szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) azt a törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná - közölte hétfőn a Digi24.ro hírtelevízió.

Bővebben: Elfogadta a román szenátus szakbizottsága március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításátA Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, mind a leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalóasztalhoz ült hétfőn, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot - tudta meg az MTI Porcsalmi Bálinttól, az RMDSZ ügyvezető elnökétől.

Bővebben: Kormányválság: az RMDSZ vajon jól fog dönteni?Az Európai Bizottságnak nincs hatásköre oktatási és kisebbségvédelmi kérdésekben, ezek a területek az Európai Unió alapokmányainak értelmében kizárólag a tagállamok kompetenciájába tartoznak – véli a külügyminisztérium, amely tájékoztatta Brüsszelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium és az orvosi egyetem helyzetéről.

Bővebben: Román külügy: Brüsszel nem szólhat bele a magyar iskolák ügyébe

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog