erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: agyalágyult kezdeményezés a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítása

 A magyar szórvány napja lesz szerdán a közmédiában

 – MTI, karpatalja.ma, gondola.hu

 A szórványban élő magyarságot mutatja be sokszínű műsorokkal november 15-én a közmédia, a tematikus napon a Duna World mellett a Duna, az M1, az M5, valamint a Kossuth Rádió műsorai is foglalkoznak a témával. A tematikus nap műsorai felölelik az összes érintett külhoni régiót - mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-nek. Az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki, a burgenlandi és a kárpátaljai szórványban élőket bemutató felvételek a műkedvelő színjátszástól és a pásztornaptól kezdve a gömöri népviseleten és a Petőfi-programon át a csángó iskolákkal is megismertetik az érdeklődőket.

 

 

Erdély

Gazda Zoltán: agyalágyult kezdeményezés a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítása

-Krónika

Agyalágyult kezdeményezésnek tartja a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánítását Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a Krónikának kifejtette, bízik benne, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elutasítja a javaslatot. Gazda Zoltán • Fotó: Nagy D. István „Agyalágyult elképzelés, hogy a keleti határt évszázadokig védő székelységet most kisebbségnek nyilvánítsák Magyarországon. Szégyen és gyalázat, hogy a székelyeket a románokkal és a szerbekkel egy kalap alá veszik, és kisebbségnek nyilvánítanák Magyarországon” – szögezte le a sepsiszéki elnök. Hangsúlyozta: bőven elég, hogy Romániában kisebbség a székelység, semmi szükség arra, hogy Magyarországon is ezt a státust kapja.

Székelyek Világszövetsége: a jogi kimutatás után a románok sem mondhatják, hogy nincsenek székelyek A Székelyek Világszövetsége szerint a székelyek honos népcsoporttá nyilvánításának lényege, hogy jogilag kimutassák a székelységet Magyarországon is.

Úgy véli, a kezdeményezés „etnobizniszgyanús”, hiszen Magyarországon a kormány finanszírozza a kisebbségeket, az önkormányzati választásokon is indulhatnak képviselőik. Gazda Zoltán úgy véli, valószínűleg sikerül majd összegyűjteni a törvény által előírt ezer támogató aláírást a kijelölt 120 nap alatt, ám reméli, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek véleményezési joga van az ügyben, elutasítja ezt a „badarságot”. Amint arról beszámoltunk, csütörtökön helybenhagyta a budapesti Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben még a nyáron hitelesítették a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést, így indulhat az aláírásgyűjtés. Ha megvan a szükséges számú kézjegy, akkor az NVB kikéri az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia véleményét. Ezt követően az NVB az akadémia véleményével és az összegyűlt aláírások számával együtt felterjeszti kérelmet az Országgyűléshez.
Bíró Blanka

 

Felvidék

Menyhárt József: Az MKP regionálisan erős párt, komoly beágyazottsággal és hiteles emberekkel

– hirek.sk, Felvidék Ma, Körkép

A Magyar Állandó Értekezleten a Magyar Közösség Pártjának elnöke is felszólalt. Menyhárt József helyzetelemzésében szólt a megyei választási eredményekről, a szlovák kormánykoalíció politikájáról, a nemzetpolitikai és az anyaországi támogatáspolitikai kézzelfogható eredményeiről. Az MKP elnöke beszédében elmondta, a felvidéki magyar nemzeti közösség mozgalmas időket él. A 2016-os parlamenti választások után felállt kormány, amelynek a Most-Híd vegyes párt is tagja, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy a nem létező, vagy alig észrevehető eredményeket, változásokat is szuperlatívuszi jelzőkkel lássa el.

 

Gömör MKP-s reménységei: Négy nehéz év után végre építkezhet a gömöri magyarság

Felvidék

– Körkép

Az MKP által elért megyei választási eredmények járási bontásában a rimaszombati az egyik legkiemelkedőbb eredményt hozta. A párt négy képviselőjelöltjéből mind a négy megyei mandátumot szerzett. A rimaszombati járás ráadásul 34,08 százalékos választási részvételt produkált, ami a legmagasabb a magyarlakta járások közül.

 

Lámpásként kell világítania a 175 éves Pázmány Péter Gimnáziumnak

– hirek.sk

Az érsekújvári gimnáziumi oktatás beindításának 175. évfordulóját ünnepelte november 8-án a helyi kultúrházban a Pázmány Péter Gimnázium, amely a egyik jelentős magyarságmegtartó erőnek számít a mára már erősen elszlovákosodott Nyitra parti városban és annak környékén. Az oktatási intézményben folyó munkáról és az emlékünnepségről Beták Norbert megbízott igazgatót kérdezte a hirek.sk.

 

Magyar fejlesztőközpont Pozsonyban

– Új Szó, Felvidék Ma

A Meliorat.io társulás a Csemadok épületében a 3–18 éves korosztálynak kínál segítséget, de családokat, felnőtteket is szívesen fogad. A Meliorat.io társulás a speciálpedagógia és a pszichológia területén tevékenykedő szakemberek összefogásával jött étre. Vezetőjét, Kása Ildikót személyes indíttatás vezette a központ megszervezésére, kialakítására. Peter Krajňák (Híd) államtitkár szerint is óriási szükség van a fejlesztőközpontok működésére. „Míg az anyanyelvi magyar oktatás működtetésén intenzíven dolgozunk, addig az anyanyelvű speciális képzés, fejlesztés és tanácsadás gyerekcipőben jár. Ezen a téren is rendszerszintű megoldásokra van szükség, figyelemmel fogom kísérni a központ munkáját” – mondta Peter Krajňák.

 

Szakmai szinten volt eredményesebb a Kerekasztal

– Új Szó

Az oktatásügy aktuális kérdései, a déli régiók gazdasági helyzete, valamint a kisebbségi kulturális támogatások témája kapta a főszerepet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján, melyre a hétvégén került sor. Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője összegzésében elmondta, a Kerekasztal az utóbbi időszakban eredményesebben működött szakmai szervezetként, mint társadalmi-mozgósító erőként, és ez mindenképpen kihívást jelent a szervezet számára a jövőre nézve.

 

A gazdaságélénkítő csomag létszükséglet

– Felvidék Ma

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke nyilatkozott a felvidéki gazdaságélénkítő csomag kapcsán a Felvidék.Mának. Elmondta, hogy a csomag „létszükséglet, mert csak akkor tudjuk a magyar embereket ott tartani, ha gazdaságilag talpra tudunk állni”. „Nemcsak Pozsonyban és környékében gondolkodunk, hanem Gömör, Bodrogköz, Ung-vidék magyarságában, azaz voltaképpen Pozsonytól Királyhelmecig végig, és minél messzebb megyünk Pozsonytól, annál nagyobb gazdasági problémáink vannak. Ebben van ennek a gazdaságélénkítő csomagnak a jelentősége, mert remélem, hogy ez a mi vállalkozóinkat, a fiatal vállalkozókat, a családjainkat hozzásegíti ahhoz, hogy felismerjék: igenis értelme van magyarnak megmaradni és a szülőföldünkön folytatni gazdasági tevékenységet, amely az egész közösség, és a velünk együtt élők javát is szolgálja.”

 

Vajdaság

 

Pásztor: Vajdaságban folytatódik az építkezés

- Pannon RTV

Vajdaságban folytatódik az építkezés, a nemzetpolitikai célok végrehajtása – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Budapesten Pásztor István, a VMSZ elnöke. A magyar nemzetpolitikai államtitkár pedig a családi támogatások kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta. A saját jövőképünk, a célkitűzéseink megfogalmazása, ez vár ránk az elkövetkezendő időszakban – fogalmazott Pásztor István a MÁÉRT ülése után. Ezek megvalósítása érdekében pedig az anyaország erkölcsi és anyagi támogatását kérik. A VMSZ elnöke hozzátette, ha sikerült az Európa Kollégium vonatkozásában, a falugondnoki rendszer és a gazdaságfejlesztési program tekintetében, akkor nincs akadálya annak, hogy más elképzelések is sikerüljenek.

 

Turisztikai konferencia Újvidéken

- Pannon RTV

A fenntartható idegenforgalom és a tapasztalatcsere a két fő szegmense idén a turizmusról szóló kétnapos újvidéki konferenciának. Ivan Đoković, a Tartományi Kormány alelnöke, turizmusért felelős tartományi titkár nyitóbeszédében elmondta, rendkívül fontos, hogy nemzetközi tudást szerezzünk, hiszen a turizmus is folyamatosan fejlődik.

 

Az utánpótlás miatt is fontos az újvidéki nemzetközi énekverseny

- Pannon RTV

Idén 56 szólista mérte össze tudását a Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen, amelyet a hétvégén tartottak Újvidéken. A negyedik alkalommal megtartott komolyzenei rendezvényt a FloriArt civil szervezet hívta életre és az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola adott neki otthont.

 

Tékiss Tamás új könyvét mutatták be Szabadkán

- Pannon RTV

Tékiss Tamás második regénye debütált tegnap este a Klein House közösségi bárban Szabadkán. A Samu sejti című, legújabb magyarkanizsai ifjúsági regény a Fórum gondozásában jelent meg augusztusban. Az író első regénye A tükörtestvér után a mostani történet is erősen sikergyanús. A könyv főhőse egy lázadó ötödikes. A könnyed és lezser történetek mögött igazán mély és mai problémák húzódnak.

 

Topolyai ösztöndíj egyetemistáknak

Vajdaság

– Magyar Szó

Ebben az évben is meghirdette ösztöndíjpályázatát Topolya önkormányzata azoknak a felsőfokú tanulmányaikat folytató – szerbiai állampolgársággal rendelkező – hallgatóknak, akik a község területén rendelkeznek bejelentett lakcímmel, legalább két éve. A pályázaton azok a Szerbia területén államilag elismert vagy külföldi, nemzetközileg is jegyzett karok hallgatói vehetnek részt, akik II–VI. évfolyamon tanulnak, bolognai rendszerű alapképzésben, illetve az idén is fokozott mértékben támogatják a hiányszakmát tanulókat.

 

Brnabić: Nem változik politikánk a kelet és a nyugat iránt

– Magyar Szó

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke miután lerótta kegyeletét az elesett harcosok emlékművénél, kiemelte, Szerbia büszkén őrzi az emlékét mindazoknak, akik életüket áldozták a szabadságért. Üzenetében kifejtette, a jelenlegi Szerbia azonos értékeken nyugszik, az antifasizmuson és a szabadságon, és hogy ez politika a mai napig nem változott.

Kárpátalja

 

A kárpátaljai magyarság helyzetéről tanácskoztak a KMKSZ alapszervezeti elnökei Makkosjánosiban

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja

A kárpátaljai magyarságnak a jelentős mértékben megváltozott ukrajnai feltételek közötti helyzetét vitatták meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek hagyományos éves konferenciáján szombaton a Beregszász melletti Makkosjánosiban. A fórumon Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az általános ukrajnai helyzetet elemezve hangsúlyozta, hogy folyamatban van Ukrajna nagyszabású átalakítása, amely során a kárpátaljai magyarság - a kisebbségellenes törvénykezés következtében - negatív színben feltüntetve került az országos közvélemény figyelmének középpontjába. A kárpátaljai magyarok léptek fel ugyanis a legkövetkezetesebben és legszervezettebben az új oktatási törvény kisebbségi anyanyelvű oktatási jogokat szűkítő rendelkezései ellen - tette hozzá. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a

KMKSZ-nek - az anyaország támogatásával - sikerült nemzetközi fórumok elé vinnie a jogszabály ügyét.

 

Ukrán nacionalisták letépték a magyar zászlót a beregszászi városházáról

– karpatalja.ma

Eltávolították a magyar zászlót a Beregszászi Polgármesteri Hivatalról november 12-én a városban „békésen” tüntető ukrán nacionalisták – olvasható a trubyna.org.ua hírportálon és a Facebook közösségi oldalon megosztott beszámolókban. Ráadásul a lobogót el is akarták égetni, de ezt a rendőrök megakadályozták – értesült a pershij.com.ua hírportál. Az esemény a Szvoboda (Szabadság) párthoz köthető. A városháza előtti demonstrációban körülbelül ötven, főként más megyékből érkező aktivista vett részt.

 Kárpátalján divatba jött a magyar

– Dunda György – Magyar Idők

Az új ukrán oktatási törvény elfogadásáig Kárpátalján egyre nagyobb presztízs övezte a magyar nyelvet. A nyelviskolák és a magántanárok egészen az elmúlt időszakig nem győztek megfelelni az ukrán ­ajkúak megnövekedett nyelvtanulási igényének. Tavaly tavasszal a magyar kormány támogatásával nyelvtanfolyamok indultak a zömé­ben ukrán nyelvű településeken, azóta már újabb három turnust hirdettek meg. A kárpátaljai városokban az ukrán szülők egyre nagyobb számban adták gyermekeiket magyar óvodába és iskolába. Ám az ukrán parlament szeptember 5-i döntése után kérdésessé vált a folytatás.

Muravidék

 

Jubilál a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete

– Muravidéki Magyar Rádió

Tíz évvel ezelőtt jött létre a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, ennek jubileumát ünnepelték meg a Dobronaki Kultúrotthonban ma délelőtt a kétnyelvű oktatási intézmények által készített alkalmi műsorral. Ebből az alkalomból írták alá először a Kárpát –medencében működő magyar pedagógusszervezetekkel az együttműködési megállapodást.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog