erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.13

 Szijjártó: a magyar érdekek védelmében a legkeményebb diplomáciai eszközök is szóba jönnek

– MTI, Krónika, hirado.hu, Magyar Idők, origo.hu, Magyar Szó, OrientPress

A magyar érdekek képviseletében a legkeményebb diplomáciai eszközök használatától sem szabad visszariadni - vélekedett a Krónika című erdélyi magyar napilapban szerdán közölt interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter az érdekalapú magyar külpolitika megnyilvánulásaiként említette, hogy Magyarország nem támogatja a horvát csatlakozást a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), amíg Horvátországban a magyar gazdasági érdekeket sértő, a nemzetközi szabályokat be nem tartó intézkedéseket hoznak, és azt is, hogy az ukrán oktatási törvény miatt világossá tették: valamennyi létező ukrán törekvést azonnal blokkolnak a nemzetközi szervezetekben. Megjegyezte, hasonló okokból ellenezték volna Románia OECD-tagságát is, ha a marosvásárhelyi iskola ügyében nem születik meg a hosszú távú megoldás ígérete.

 

 

II. Rákóczi Ferenc török földre lépésének 300. évfordulóját ünneplik Isztambulban

– MTI, Erdely.ma, Webrádió

Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek meg szerdán és csütörtökön az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójáról. A rendezvényt, amely része Magyarország V4-elnöksége isztambuli programsorozatának, Magyarország isztambuli főkonzulátusa és az Isztambuli Magyar Intézet szervezte. Az ünnepi programot szerdán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mondott beszédet.  Potápi Árpád János az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: mind Magyarországnak, mind a V4-eknek fontos gazdasági lehetőség a feltörekvő, erősödő Törökország. Rámutatott, hogy Rákóczi személye az egyik összekötő kapocs, amely lehetőséget teremt a közeledésre.

 

Porosenko: a törvény egyenlő lehetőséget ad mindenkinek

– MTI, Kárpátalja, 444.hu, gondola.hu, Kárpátinfo

 Az ukrán oktatási törvény - a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban - szavatolja a "szükséges szintű" oktatást a nemzetiségek nyelvén és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén. Porosenko beszédében hangsúlyozta, hogy az ukrán oktatási reform az oktatás színvonalának növelését, valamint az ország jövőjét és biztonságát szolgálja, a világban kialakult irányzatoknak megfelelően biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvű oktatást. Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az államnyelv ismeretének hiánya miatt, ez ugyanis végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet - húzta alá Porosenko.

 

Emlékülés keretében emlékeztek Szent Lászlóra az Országházban

– MTI, kormany.hu

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Szent László-év Tanácsadó Testülete és a Pro Patria Egyesület által szervezett emlékülés keretében emlékeztek szerdán a lovagkirályra a budapesti Országházban. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a rendezvény fővédnöke, Kövér László házelnök megbízásából köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: a lovagkirály erős és példamutató személyisége ma is kijelöli számunkra azt az utat, amelyet a 21. században megmaradhatunk magyarnak és kereszténynek a Kárpát-medencében. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: Szent László sorsdöntő korszakban határozta meg Magyarország jövőjét, tisztelete, szellemi öröksége ma is összeköti a magyar nemzetet.

 

Erdély

 

Kvórumhiány miatt nem tárgyalta a szenátus március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását

– Krónika, transindex.ro

Kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a szenátus szerdára összehívott plenáris ülését Bukarestben. Többek között a március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szerepelt napirenden. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket. A román szenátus közigazgatási szakbizottsága júniusban elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünneppé nyilvánítaná. Akkoriban sokan annak tulajdonították a román kormánypártok támogatását, hogy a koalíció ezzel a gesztussal próbálta elnyerni az RMDSZ támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához.

 

Magyarország és Románia is támogatja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, MTI, hirado.hu

A nyugat-balkáni térség európai, euroatlanti integrációjának felgyorsítása egész Európa biztonsági és gazdasági érdeke – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. Teodor Meleșcanu román külügyminiszter a találkozón kiemelte: lényeges, hogy a Nyugat-Balkánon az egész politikai elit elkötelezett legyen a reformok mellett. Hozzátette: a nyugat-balkáni országoknak fel kell gyorsítaniuk a reformokat, hogy erős intézményeket hozzanak létre, mert ez vezethet el a térség felemelkedéséhez és európai integrációjához. Közölte: Románia támogatja az EU további bővítését, mivel ez az egyetlen mód, amellyel hozzájárulhatnak a nyugat-balkáni stabilitás és béke megerősítéséhez.

Erdély

 

Meleșcanu: Romániának nincs szüksége magyar segítségre a határvédelemben

– transindex.ro

Románia meg tudja védeni a határait a bevándorlóktól, nincs szüksége ebben Magyarország segítségére - nyilatkozta Teodor Meleșcanu külügyminiszter a Hír TV-nek, miután véget ért a visegrádi négyek és a nyugat-balkáni államok találkozója. A tárcavezető szerint a Fekete-tengeren keresztül csak néhány tucat menekült érkezett. A diplomata arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia nem cél-, hanem tranzitország. Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy hazánk kész segítséget nyújtani keleti szomszédjának a határvédelem területén, ahelyett, hogy kerítés kerülne a magyar-román határra.

 

Zuhan a PSD népszerűsége egy közvélemény-kutatás szerint

– Krónika, maszol.ro, Nyugati Jelen

A választások óta eltelt tíz hónap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt támogatottsága, amelyre a januári 49 helyett most a polgárok 38,8 százaléka voksolna – derül ki az IMAS közvélemény-kutató felméréséből, amelyet kedden este ismertettek a Digi 24 hírtelevízióban. A második Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága jelentősen növekedett: a januári 20,7 helyett most a voksok 30,9 százalékát kapná. A harmadik helyen a kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) áll, amely szintén feltornászta népszerűségét, 6,8-ról 8,1 százalékra. A negyedik Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont a januári 8,3 százalék helyett most csak 6,8 százalékon áll. Az RMDSZ-t 5 százalékon mérték, míg a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága 3 százalékos.

 

Vincze Loránt: Románia fölöslegesen óvta meg a Minority SafePacket

– maszol.ro

Románia óvása gyakorlatilag nem befolyásolja a Minority SafePack sorsát, hiszen az érdemi tárgyalás körülbelül két év múlva várható az Európai Unió luxemburgi bíróságán, és addig rég okafogyottá válik – véli az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke. Vincze Loránt arról is beszélt: a FUEN azon dolgozik, hogy az aláírások mellett lobbyerőt is állítson a kezdeményezés mögé.

 

SZNT: a katalánok szabadsága az európai demokrácia ügye

– maszol.ro, MTI

A katalánok szabadsága európai ügy, az európai demokrácia ügye - így foglalt állást kedden a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazza. Izsák Balázs arra szólította fel a székelyföldieket, hogy október utolsó vasárnapján, amikor immár több éve őrtüzek gyújtásával hívják fel a figyelmet a székely autonómiatörekvésekre, lobogjon minél több katalánzászló is a rendezvényeken, mely ma az emberi szabadság jelképe Európában.

Erdély

 

Magyarnak érezte magát, muszáj volt segítenie a magyarokat 1990 márciusában

– szekelyhon.ro

A magyarországi Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület a marosszentgyörgyi Puczi Bélának akart emléket állítani az 1990-es fekete márciusi szerepvállalásáért. Az emléktáblát a Nyugati pályaudvar épületére helyezték volna el, de a vasúttársaság ezt nem engedélyezte. Az ügyben kedden fordulat történt, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

 

Korodi: Ukrajna ne folyamodjon jogfosztó és kényszerítő eszközökhöz az állam nyelvének elsajátításáért

– transindex.ro

Ukrajna ne folyamodjon jogfosztó és kényszerítő eszközökhöz az állam nyelvének elsajátításáért - hangoztatta szerdán Strasbourgban Korodi Attila, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének RMDSZ-es tagja. Szeptember 13-án az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, az ET Parlamenti Közgyűlésének tagja megkereséssel fordult a közgyűlés román delegációjának vezetőségéhez, amelyben javasolta, hogy a román delegáció kezdeményezésére a parlamenti közgyűlés sürgősségi eljárásban tárgyalja, és határozatban tiltakozzon az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által megszavazott új oktatási törvény ellen.

 

A Sepsi és a FCSB is egyforma büntetést kapott a szurkolók xenofób megnyilvánulásai miatt

– transindex.ro, maszol.ro

A bukaresti FCSB-re és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-ra is 5000 lejes (350 ezer forintos) bírságot rótt ki szerdán a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a két csapat október elsejei mérkőzésén történt incidensek miatt. A fegyelmi bizottság a FCSB-t a szurkolói xenofób megnyilvánulásai miatt, a Sepsi OSK-t pedig szervezési hiányosságok miatt bírságolta meg. A bukaresti csapat által idegenben 4-0-ra megnyert mérkőzésen a vendégszurkolók egy csoportja óriás molinót feszített ki azzal a felirattal, hogy "Nektek Románia nem az otthonotok! Menjetek innen!". A provokációra a sepsiszentgyörgyi csapat szurkolói "Ria-Ria-Hungária!" skandálással válaszoltak. A fegyelmi bizottság a legenyhébb bírságot rótta ki mindkét csapatra.

 

Ízesebb beszéd, több székely motívum – új rajzfilmsorozat a Székelyföldi Legendáriumtól

– szekelyhon.ro

Új mondákat és legendákat bemutató rajzfilmsorozat gyártásába kezdett a Székelyföldi Legendárium csapata, amely az előzőnél minőségibb, összefüggő alkotást ígér. A tizenhárom részre tervezett széria bevezető része is ezt támasztja alá: javítottak az animáción, több székely motívumot vittek bele, és a szereplők beszéde is színesebb, ízesebb lett. Az első rész címe A Tejút és a varázspatkó.

 

Fogolyán-emléktábla a háromszéki prefektúrán

– szekelyhon.ro

A Sepsiszentgyörgy közéletében jelentős szerepet vállaló Fogolyán család három tagjának állítottak emléket az egykor a család tulajdonában lévő, ma a prefektúra székházaként működő főtéri ház bejáratánál. Sebastian Cucu prefektus úgy nyilatkozott, a Fogolyán-ház építtetői büszkék lehetnének arra, hogy a lakóházukban ma a közösséget szolgáló intézmény működik. Az emléktábla-avatás fővédnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem vett részt az eseményen, ezért levélben fogalmazta meg gondolatait, hangsúlyozva, a Fogolyánok sem kívántak többet, mint mi ma: olyan Erdélyt, ahol nem veszélyforrásként, hanem értékként tekintenek ránk.

 

Elveszítette a pert Csíkrákos polgármesteri hivatala

- Krónika

Csíkrákoson is el kell távolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita megyei törvényszék elsőfokú ítéletét nemrég a marosvásárhelyi ítélőtábla is megerősítette. A magyarellenes akcióiról híres Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) még 2015-ben indított pert a Községháza felirat eltávolításáért a csíkrákosi polgármesteri hivatal épületéről.

 

Felvidék

 

Megyei választások: összefogtak a demokratikus erők Pozsony megyében

– hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja a november 4-ei megyei választásokon Pozsony megyében ismételten egy széleskörű, jobboldali, demokratikus erőket tömörítő koalíció tagjaként méretteti meg magát. Az erről szóló megegyezést július 6-án az SaS székházában közösen jelentették be az érintett hét párt megyei elnökei. A választási kampánnyal kapcsolatos további részletekről Bárdos Gyulával, az MKP Pozsony kerületi elnökével beszélgettünk.

 

Kotleba nem lehet ismét megyeelnök

– Új Szó

Besztercebánya megye az elmúlt négy évben nem fejlődött, folyamatos viták és harcok jellemezték, a megyefőnök képtelen volt a kompromisszumokra. Csúsz Péter, az MKP Besztercebánya megyei képviselője szerint változásra van szükség, mert a megye még inkább leszakadhat.

 Felvidék

Mintaprojekt a temetőfelmérések kapcsán Észak-Komáromban

– Felvidék Ma

A komáromi vár Lőporraktárában rendezték meg azt a konferenciát, amely rendhagyó módon a jelenleg is folyamatban lévő temetőfelmérés mintaprojektjét mutatta be. Az észak-komáromi református- és evangélikus temető teljes körű felmérésének folyamata a szervezők reményei szerint a jövőben kiterjeszthető lehet a Kárpát-medencei temetőkre is.

 

Tanév eleji mérleg: nőtt a beíratott gyermekek száma, de négy iskola bezárt

– Felvidék Ma

Szeptemberben megszűnt a magyar tanítási nyelvű alapiskola Pozbán, Barton (mindkét falu az Érsekújvári járásban található), Bakán és Csiliznyáradon (Dunaszerdahelyi járás). Így az idén a tavalyi 256 helyett már csupán 252 magyar alapiskolát tudhatunk a magunkénak. Akadnak olyan alapiskolák is, ahova 1 vagy két gyereket ugyan beírattak, de első osztály nem nyílt. Nem írattak gyermeket a zsérei alapiskolába, de vegyes igazgatású iskolaként továbbra is működik. Két községben, Megyercsen és Csallóközcsütörtökön pedig önkormányzati döntéssel a helyi magyar és szlovák alapiskolát egy közös igazgatás alá vonták össze.

 

 

Vajdaság

 

Az MNT pályázatot írt ki az oklevelek honosítási költségeinek megtérítésére

– Pannon RTV

A honosítással kapcsolatos kötlségek megtérítését jövő év január 31-ig lehet kérelmezni. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke pályázatot tett közzé az oklevelek és tudományos fokozatok honosítási vagy elismerési költségeinek támogatására, a külföldi felsőoktatási intézményekben 2008. január 1-je óta szerzett főiskolai és egyetemi oklevelek, továbbá posztgraduális tudományos fokozatok szerbiai honosítására vagy elismerésére. A pályázatok végső beadási ideje 2018. január 31. A pályázaton a Szerbiában állandó lakcímmel rendelkező magyar anyanyelvű személyek vehetnek részt. A pályázati felhívás teljes szövege megtekinthető a Magyar Nemzeti Tanács honlapján, a www.mnt.org.rs oldalon.

 

3000 elsős kap iskolatáskát a tartományi kormánytól

– Pannon RTV

Háromezer iskolatáskára szóló utalványt osztottak ki önkormányzati képviselőknek a tartományi kormányban. Az ingyenes iskolatáskákat elsősök kapják, a támogatás értéke több mint 10 millió dinár. A kevésbé fejlett községek részesültek a tartomány támogatásában, illetve azok az iskolák, amelyekben a szerb mellett valamelyik nemzeti közösség nyelvén is folyik az oktatás. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „3000 iskolatáskáról van szó és azok az elsősök kapják a Vajdaságban, akik elsősorban a kevésbé fejlett önkormányzatokban élnek. 19 ilyen önkormányzat van.”


Vajdaság

A Lurkóház is részesült a Magyarok Kenyere program lisztadományából

- Pannon RTV, Magyar Szó, Vajma.info

Hajdújáráson a Lurkóháznak adott át lisztadományt Győrffy Balázs, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Áder János magyar köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita a Magyarok Kenyere program keretében. A Kárpát-medencét átfogó kezdeményezés az idei évben rekordot döntött. 3900 magyarországi illetve határon túli gazda adta össze a búzát, amelyből liszt készült. A lisztnek egy része ide, a hajdújárási Lurkóház gyerekeihez került.

 

Pénteken újratárgyalás

– Magyar Szó

A Vajdasági Magyar Diákszövetség által a magyar nyelvű felvételik ügyében a Jogi Kar ellen indított bírósági per újratárgyalására péntekeken 9 órakor kerül sor. A másodfokú döntés értelmében az ügyet újra kell tárgyalni első fokon, emiatt új főtárgyalást hirdettek.

 

Kárpátalja

 

Kijev jegyzékben tiltakozik a budapesti ukrán nagykövetség elé szervezett demonstráció miatt

– MTI, hirado.hu, Index, Webrádió, Kárpátalja, karpatalja.ma

Kijev tiltakozójegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amelyben követeli, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé péntekre szervezett demonstrációt - közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren. "A magyar külügyminisztérium tájékoztatta nagykövetségünket, hogy október 13-án Kárpátalja önrendelkezése szlogennel tartanak akciót. Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust?" - kérdezte Klimkin. Szavai szerin azonnal tiltakozójegyzéket küldött a kijevi külügyi tárca azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a "provokációt". "Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét" - fűzte hozzá bejegyzésében.

 

Németh Zsolt: a kisebbségi oktatási rendszerek kerültek veszélybe az ukrán oktatási törvény elfogadásával

– MTI, Vajdasága Ma, karpatalja.ma

Az Európa Tanácsnak határozottan fel kell lépnie a kisebbségi nyelvi oktatás védelmében, ugyanis az új ukrán oktatási törvény hatályba lépése nem pusztán egy közösséget érint, hanem általában a kisebbségi oktatási rendszerek kerültek veszélybe a törvény elfogadásával - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában. Németh Zsolt elmondta, megbeszélést folytatott Strasbourgban Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával, akit az ukrán oktatási törvényről kialakított magyar álláspontról tájékoztatott. Magyarország véleménye szerint az oktatási törvény súlyos visszalépést jelent a megszerzett kisebbségi jogok tekintetében, ellentétben áll az ukrán alkotmánnyal, a kétoldalú alapszerződéssel és a kisebbségi keretegyezménnyel - jelentette ki.

 

Kárpátalja

Egán Ede Alapítvány: Kihirdették a vállalkozásfejlesztési kategória nyertes pályázatait

– karpatalja.ma

Október 6-án az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány Kuratóriumának felterjesztésére a Budapesten működő Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Stratégia Irányító Testület jóváhagyta a gazdaságfejlesztési stratégia keretében 2017 tavaszán vállalkozásfejlesztési kategóriában meghirdetett pályázatok nyerteseit.

 

Kárpátalja Nap Brüsszelben

– bocskor.fidesz-eu.hu

Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre Brüsszelben a Kárpátalja Nap, mely rendezvénynek a Balassi Intézet adott otthont. Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő, a rendezvény házigazdája köszöntőjében elmondta: „Kiemelt jelentőségű az idei esemény, ugyanis a múltba és jövőbe tekintés egyszerre jellemzi, mert Kárpátalja kulturális sokszínűségének bemutatása mellett a kárpátaljai magyarság létét fenyegető új ukrán oktatási törvény ad a rendezvénynek kiemelt aktualitást”.

 

Zajlik az egységcsomagok átadása

– Kárpátalja

Az elmúlt hét folyamán elkészültek, mostanra pedig Kárpátalja több magyar iskolájába megérkeztek a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség ajándékcsomagjai az első osztályosok számára. A Széchenyi Jótékonysági Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával minden tanévben tanszercsomaggal kedveskedik a kárpátaljai magyar elsősöknek, ezzel is megkönnyítendő az iskolakezdést.

 

Néptáncfoglalkozás és színház a legkisebbeknek

– Kárpátalja

A legkisebbek számára szervezett több programot az elmúlt hetekben a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE). A KNE az általa elindított táncházmozgalom keretében az elmúlt években száznál is több táncház megrendezését támogatta, ebben az évben pedig célul tűzte ki, hogy hasonló programokat visz ki az ungvári járási óvodákba is.

 

Muravidék

 

Jövőre állnak rendelkezésre az idei összegek

– Népújság

Az anyaországból érkező fejlesztési pénzek mellett a muravidéki magyar közösség életében igencsak jelentős szerepet játszanak a szlovén állam által biztosított keretösszegek, amelyek idei kiírása elmarad. A keretösszeg azonban nem vész el, várhatóan a jövő évben kerülnek kiírásra a régió pályázói számára, ahogy a ribnicai alap vissza nem térítendő összegei is. A kérdéskört megvitatták az MMÖNK közelmúltban lezajlott tanácsülésén is; akkor elhangzott, hogy az illetékes minisztérium még nem írta alá a szerződést a szlovén gazdaságfejlesztési stratégiában biztosított nemzetiségi eszközök – 345 ezer euró a 2017-es évre – átutalásáról, ezért a csúcsszervezet azt szeretné elérni, hogy az említett összeget a 2018-as évre jóváhagyott eszközökkel együtt folyósítsák összesen 695 ezer eurós összegben.

Muravidék

 

MURABA Európai Területi Társulás

– Népújság

A MURABA Európai Területi Társulás (MURABA ETT) tagjai az Országos Szlovén Önkormányzat, Szentgotthárd Város Önkormányzata, Lendva Község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A cél a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott térség fejlődésének elősegítése a társulás működési területén a határ két oldalán. A MURABA ETT igazgatója a napokban megválasztott Huszár Veronika lett. Az egyezményt július 5-én aláíró felek azzal a célkitűzéssel hozták létre a MURABA Európai Területi Társulást, hogy elősegítsék Magyarországon a szlovén nemzeti közösség által vegyesen lakott terület, illetve Szlovéniában a magyar nemzeti közösség által lakott terület fejlesztését.

 

Őrvidék

Hagyományőrző nap Felsőőrön

- Volksgruppen

Hagyományőrző napot tart a fesőőri református ifjúsági olvasókör Grete Binder vezetésével. Az alsóőri Grete Binder a régi szokásokat eleveníti fel ezen a napon, lesz kenőcskészítés, kosárfonás, almáslepény sütés. Mindez a felsőőri református templom ünneplő termében október 14-én 10:00 és 16:00 között. Grete Binder gyógynövényszakértő és –pedagógus több Pannon kulináris rendezvény háziasszonya volt már.

 

Szent László emlékest a Kalákánál

- Volksgruppen

Október 12-én a Collegium Pázmáneum és a Kaláka-Club a Szent László-év keretében, magyar királyunk megkoronázásának 940. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Pázmáneumba várja az érdeklődőket. Az ünnepi alkalomból szentmisére és a „Szent László élete, kultusza és szellemi öröksége“ című kiállítás megnyitójára kerül majd sor. A Collegium Pázmánaeum kápolnájában a szentmisét a 18:30-kor Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálja.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog