erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.11

 Szijjártó: a külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, origo.hu, Magyar Nemzet, Hír TV, Lokál, 24.hu, OrientPress, karpatalja.ma

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya, Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az új ukrán oktatási törvény megsértette az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződést. Mivel az a kisebbségek jogainak erősítéséről is rendelkezik, Magyarország hétfőn, az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a társulási szerződés felülvizsgálatát. Ehhez össze kell hívni a társulási tanácsot, Magyarország pedig kezdeményezni fogja, hogy annak napirendjén szerepeljen a társulási szerződés megszűnése. Az elfogadáshoz minősített többségre van szükség - tette hozzá.

 

 

Az ukrán külügyminiszter a héten Budapestre látogat

– MTI, Magyar Idők, origo.hu, hirado.hu

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter megerősítette kedden, hogy október 12-én, csütörtökön látogatást tesz Budapesten azzal a céllal, hogy elmagyarázza a magyar partnereknek az új ukrán oktatási törvény lényegét. Klimkin a Twitteren tett bejegyzésében emellett közölte: meglepődéssel fogadta magyar kollégája, Szijjártó Péter kijelentését, miszerint Budapest kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát. Közölte továbbá, hogy meghívja "Ukrajna minden európai partnerének" nagykövetét, látogasson el Kárpátaljára. Kijelentette, hogy Kárpátalján az európai országok nagyköveteinek alkalmuk nyílik majd "közvetlenül beszélgetni a régió lakosaival".

 

II. Rákóczi Ferenc 300. éve lépett török földre, erre emlékeznek az isztambuli magyarok

– MTI, hirado.hu, Webrádió, gondola.hu

 Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek szerdán és csütörtökön az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójára. A rendezvényt, amely része Magyarország V4-es elnöksége isztambuli programsorozatának, Magyarország isztambuli főkonzulátusa és az Isztambuli Magyar Intézet szervezi. Az ünnepi programot szerdán Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitja meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mond beszédet. A szimpózium témái között szerepel II. Rákóczi Ferenc közép-európai személyisége, történeti jelentősége, valamint a V4-es együttműködés jelene és jövője.

 

Szilágyi Péter: Szent László alakja irányt mutat az identitásválságban szenvedő Európának

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, Webrádió, veol.hu, zaol.hu, beon.hu, kemma.hu, gondola.,hu, Vajdaság Ma,

Szent László király alakja azért fontos jelenleg is, mert irányt jelöl az "identitásválságban szenvedő" Európában - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Varsóban a tárca tájékoztatása szerint. A Miniszterelnökség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a helyettes államtitkár a Szent László nyomában címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferencián szólalt fel a nap folyamán Varsóban, a Wyszynski bíboros-egyetemen. Szilágyi Péter kiemelte: "Nagy királyunk öröksége a bátor cselekvőerő és a keresztényi szeretet értékvilága. Az önfeladással szemben az önvédelem. A parttalan multikulturalizmussal szemben a nemzeti büszkeség. Felelőtlenség helyett felelősségvállalás. Brüsszel helyett Visegrád".

 

Magyarország

 

A kisebbségi jogok tekintetében nem lehet visszalépés

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, Lokál, hirek.sk

Az unió társulási szerződése kimondja, hogy nem lehet egy partnerországban visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Szijjártó Péter az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta, ehhez képest Ukrajnában a szabályozás miatt rosszabb helyzetbe kerülnek az ukrán kisebbségek, így a magyarok is, mint amilyenben a Szovjetunió időszakában voltak. Felidézte, mivel az oktatási törvény alapvetően sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió között megkötött társulási szerződést, a jövő hétfőn a külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát.

 

Erdély

 

Arany-emlékév: Gyula és Nagyszalonta közösen szerveznek programokat

– Krónika

Több programot szervez az év végéig Gyula városa a nagyszalontai önkormányzattal közösen Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – jelentette be Görgényi Ernő gyulai polgármester kedden sajtótájékoztatón. Az elöljáró elmondta, október 22-én a két önkormányzat közösen koszorúz majd a Gyulától alig 40 kilométerre fekvő Nagyszalontán, a városi szoborparkban, ahol a költő ülőszobra áll. Emellett szeptember és november között a gyulai általános és középiskolások, összesen több mint négyszáz diák látogat el szervezett kiránduláson a hajdúvárosba, Arany János szülőházába.

 

Csoma Botond: a PSD-nek inába szállt a bátorsága

– transindex.ro

Erdély

Nem sok jó várható a jövőben sem a közigazgatási törvény, de amúgy semmilyen kisebbségi jogokat érintő törvénytervezet esetében sem. Csoma Botond Kolozs megyei képviselőt, a képviselőház közigazgatási bizottságának tagját kérdezték a kilátástalan helyzetről.

 

Kulturális kalandorképző a bölcs diákoknak

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Kulturális sokszínűség címmel szervezik meg a 8. Bölcs diákok országos szintű vetélkedőt 2017. október–2018. augusztus között – olvasható a szervezők közleményében. Nagy-Molnár Tamara és Sólyom Réka programkoordinátor szerint a vetélkedő célja, hogy felkeltse és fejlessze a tanulók saját nemzeti értékeik iránti érdeklődését, életkorukhoz mérten. A kreatív feladatok és színes programok által olyan világba tekinthetnek be, amelynek értékei a szép, az eredeti és a gyakorlati tudás, illetve felfedezhetik az egyes tudományágak közötti összefüggéseket.

 

CEMO: az RMDSZ javaslatának leszavazása nem jelenti azt, hogy a „magyarokat szájba verték”

– transindex.ro

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) közleményében tárgyalta az RMDSZ közigazgatási törvénymódosításának leszavazását. Szerintük Az RMDSZ által kezdeményezett közigazgatási törvénymódosítás képviselőházi leszavazása során ismét bizonyossá vált, hogy Romániában, a kisebbségi és nyelvi jogok érvényesítését nem mindig célszerű kizárólag politikai eszközökkel kivitelezni. A kisebbségi érdekérvényesítés terén számos más jogkiterjesztési módszer és technika létezik. Nem beszélve arról, hogy kisebbségi és nyelvi jogok terén fontosak ez előzetes politikai egyeztetések, a pontos időzítés és a megfelelő előkészítés. A centenárium közeledtével borítékolható volt a kudarc. Véleményük szerint, az RMDSZ törvénymódosító javaslatának leszavazása nem jelenti azt, hogy a „magyarokat szájba verték” és azzal sem értenek egyet, hogy a "román többség utasította vissza a magyarokkal való párbeszédet. Szerintük csupán annyi történt, hogy a kormánypártok nem tartották be az együttműködési megállapodást.

 

Folytatódó tanúvallomások hiányzó részletekkel Borbolyék perében

– szekelyhon.ro

További tanúk kihallgatásával folytatódott hétfőn a Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen indult büntetőper a Hargita Megyei Törvényszéken. A bíró, a vád képviselője és az ügyvédek ezúttal is a 131-es számú megyei út vitatott felújításának részleteiről érdeklődtek.

 

Rákóczi-út és -szobor Panitban

. – Krónika

Szoboravatással kezdik a me­zőpaniti II. Rákóczi Ferenc-emlékút kialakítását: a terv első „stációjaként” október 14-én, szombaton a fejedelem büsztjét helyezik a süttői mészkőből készített talapzatra a községháza elé. Pogány Gábor Benő szolnoki képzőművész bronzba öntött alkotása ajándékként érkezik a Marosvásárhely közelében fekvő faluba. Az ígéretek szerint a két adományozó, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László országgyűlési képviselő, volt államtitkár is jelen lesz az avatóünnepségen. A szoborállítással járó további költségeket közadakozásból állják, míg az önkormányzat az épülete előtti kis parkban biztosított területtel járul hozzá.

Erdély

 

EMNT-konferencia Kolozsváron

. – Krónika

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Amire felesküdtünk Isten s ember előtt címmel szervez politikatörténeti konferenciát a kolozsvári nyilatkozat huszonöt éves évfordulójának alkalmával a kincses városban, az unitárius egyház imatermében. Az eseményt Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke nyitja meg, ezt követően pedig előadássorozattal folytatódik a délután. Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott Az országos elnökség szerepe a kolozsvári nyilatkozat eszmei előkészítésében címmel nyitja meg az előadások sorát, majd Tőkés László, az EMNT elnöke a politikai asszimiláció helyzetéről tart előadást.

 

Katalónia nem Székelyföld

. – Ágoston Balázs – Demokrata

A román állam minden bizonnyal az eddigieknél is elutasítóbb lesz a székelyföldi autonómiatörekvésekkel szemben a katalóniai függetlenségi népszavazás után. a Katalóniában zajló események első pillantásra jelentősen beszűkítették az erdélyi és székelyföldi magyar önrendelkezési kezdeményezések mozgásterét.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata -i számában olvasható)

 

Felvidék

Még tíz napig igényelhető a gazdaságfejlesztési támogatás

– hirek.sk

Október 10-én zárul a felújított Baross Gábor Terv bemutatásának a fórumsorozata. A gazdaságélénkítő program keretében pedig október 20-ig pályázhatnak a felvidéki kis- és közepes vállalkozások a magyar kormány által felajánlott 5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra. A vonatkozó pályázati kiírások október elején kerültek nyilvánosságra. A részletekről Iván Tamás, a Baross Gábor Terv társadalmi kommunikációjának megvalósításáért felelő Baross Alapítvány ügyvezetője nyilatkozott.

 

3 798 magyar elsős kezdte meg az idei tanévet

– hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesítette a 2017/18-as tanévre vonatkozó tanulói létszámokat. Az idén a magyar tanítási nyelvű alapiskolák 1. évfolyamát 3 798 elsős tanuló, a nulladik évfolyamot pedig 266 tanuló látogatja.

 

Megyei választások, Nyitra: Koalícióban a többségért

Felvidék

– bumm.sk

Fennáll a veszélye, hogy Kotlebáék Nyitra megyében is teret nyerhetnek, ezért következetességre van szükség, hogy a régió ne váljon a fasiszta párt bástyájává – hangzott el Milan Belica és az őt támogató pártok, azaz a Híd, a Smer és az SNS hétfői sajtótájékoztatóján. A koalíciónak esélye van arra, hogy többséget szerezzen a megyei parlamentben, ahol azonban kisebbségben, függetlenként nem lehet jelentős eredményeket elérni.

 

Akiket hazahív a gútori harangszó

– Felvidék Ma

A kitelepítések 70. évfordulója alkalmából október 7-én délután két órától a helyiekkel együtt Gútoron emlékeztek a Rajkára kitelepítettek. Az említett őszi szombat délutánon tehát a gútori Szent Kereszt-templom harangjai valóban hazahívták a kényszerből elszármazottakat.

 

Horthynak állítanak szobrot Hodosban

– Új Szó

Az elmúlt néhány hónap magyarországi szoborállítási hullám után hamarosan felavathatják Horthy Miklós első szlovákiai szobrát is, méghozzá a Dunaszerdahelyi járásbeli Nemeshodoson. A vitatott történelmi szereppel bíró kormányzó mellszobra a helyi református templom kertjében kaphat helyet, ám a polgármester nem ért egyet a szoborállítással.

 

Megáldották az egyházi óvodát Dunaszerdahelyen

– hirek.sk

Vajdaság

A magyar tanítási nyelvű dunaszerdahelyi Szent János Egyházi Alapiskola mellett egyházi óvoda létesült, amelyet Orosch János nagyszombati érsek áldott meg a múlt héten. Az érsek beszédében rámutatott az egyházi óvodák küldetésére: a sokoldalú fejlesztő tevékenység mellett elhozzák a kisgyermekek életébe Jézust.

 

Vajdaság

Nagybecskereken több mint kétezren kérvényezték a magyar állampolgárságot

– Pannon RTV, Vajma.info

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett fogadónapot tartott Nagybecskereken. A visszahonosítás iránt továbbra is nagy az érdeklődés, ma 85-en kérelmezték a magyar állampolgárságot. A Petőfi MME székházában várták a helyieket. Itt eddig már több mint kétezren nyújtották be a honosítási kérelmüket. Sok fiatal külföldi munkavállalás miatt igényli a magyar állampolgárságot. Az idősebbek esetében nem ez a fő szempont. Lakatos Mária, Nagybecskerek: „Sűrűn járunk Magyarországra, szeretünk nyaralni a családdal. Egyszerűen úgy érzem, hogy arra is van szükség. Magyarok vagyunk és a szüleim miatt legjobban. Nem számítunk ott dolgozni vagy kiköltözni Magyarországra.”

Vajdaság

 

Pásztor Brüsszelben: Ma sokkal többen érdeklődnek Vajdaság, illetve Szerbia iránt

– Vajma.info

Kárpátalja

Szerbia és Vajdaság megítélése most sokkal jobb, mint korábban, ez pedig a régiók közötti jó kapcsolat fejlesztésének szemszögéből különösen fontos – nyilatkozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a Pannon RTV-nek Brüsszelben, a régiók és városok 15. európai hetén. A vajdasági delegáció Hessen, Lombardia, Felső-Ausztria és Umbria tartományok tisztségviselőivel is egyeztetett. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szükség lenne a különböző fejlesztési ügynökségek együttműködésének javítására, elsősorban a közös európai projektek kidolgozása az uniós források magasabb mértékű kihasználása érdekében.

Kárpátalja

Kreml: a magyar reagálás azt jelzi, hogy a jogszabály nem felel meg az európai normáknak

– MTI, karpatalja.ma

A Kreml szerint Magyarország reagálása az oktatást csak ukrán nyelven engedélyező ukrajnai oktatási törvényre arról tanúskodik, hogy a jogszabály nem felel meg az európai normáknak. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Szocsiban kijelentette: "nyilvánvaló volt, hogy a rada (ukrán parlament) által elfogadott törvény mély aggodalmat vált ki egy sor európai országból, és ez (a magyar reagálás) ennek a konkrét megnyilvánulása, amely ismételten rámutat arra, hogy a törvény átgondolatlan, és nem felel meg az európai normáknak". A Kreml szóvivője Szijjártó Péter hétfőn Ungváron tett, az orosz sajtóban megkülönböztetett figyelmet kapott bejelentését kommentálta, miszerint a külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezni fogja az Ukrajna-EU társulási megállapodás felülvizsgálatát.

 

Kárpátaljai nagycsaládokat támogatnak a megyei jogú városok

– MTI, Magyar Idők 

Kárpátaljai rászoruló nagycsaládokat és egyedülállókat támogatnak a megyei jogú városok az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül - jelentette be Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. A 23 megyei jogú város összefogásának köszönhetően mintegy 100 millió forintot gyűjtöttek össze, ebből a segélyszervezet tűzifát és tartós élelmiszert vásárol majd a magyar és ukrán rászorulóknak. Szita Károly emlékeztetett arra, hogy az MJVSZ-nek nem ez az első karitatív akciója; 2015-ben az ukrajnai háború idején már 115 millió forintot gyűjtöttek össze és osztottak szét karitatív szervezeteken keresztül.

 

Kárpátaljai intézmények energetikai felújítását támogatja a kormány

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők

Kárpátalja

A kormány 200 millió forinttal támogatja kárpátaljai oktatási, kulturális és szociális intézmények energiahatékonysági felújításait idén - az erről szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A külgazdasági és külügyminiszternek és a nemzetgazdasági miniszternek kell intézkednie az említett forrás biztosításáról a fejlesztési projektekhez - olvasható a határozatban.

 

Kárpátaljai magyar napot rendeznek Brüsszelben

– hirado.hu, gondola.ha

Kárpátaljai Napokat rendeznek a brüsszeli Balassi Intézetben, melynek témája az ukrán oktatás. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke az M1-nek azt nyilatkozta: minden lehetséges fórumon elmondják, hogy Ukrajna diszkriminálja a magyarokat - hangzott el az M1 csatorna délelőtti műsorában. A kárpátaljai magyar napokat idén harmadik alkalommal rendezik meg Brüsszelben – tájékoztatott az M1 csatorna helyszíni tudósítója.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog