erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.12

 Határok nélkül

2017. szeptember 12. – Kossuth Rádió

 A szlovákiai magyar közösség mélyen átérzi a kárpátaljai magyarság aggodalmát az anyanyelvi oktatás tervezett korlátozása miatt

A szlovákiai magyar közösség mélyen átérzi a kárpátaljai magyarság aggodalmát az anyanyelvi oktatás tervezett korlátozása miatt. Haják Szabó Mária összeállítása.

 

 

A politikai nyomásgyakorlás mellett a kisebbségellenes új ukrán oktatási törvény igazolására az ukrán médiában gyűlöletkampány folyik

A politikai nyomásgyakorlás mellett a kisebbségellenes új ukrán oktatási törvény igazolására az ukrán médiában gyűlöletkampány folyik. Rendszeresen jelennek meg olyan cikkek és összeállítások, amelyek a magyarokat Ukrajna egységére és szuverenitására veszélyes kisebbségként mutatják be. Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs titkára szerint egyes politikai köröknek érdekük ellentétet szítani a béke szigetének számító Kárpátalján.

 

Tanévnyitó Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János templomban tartott tanévnyitó szentmisével, majd az iskola udvarán tartott rövid rendezvénnyel nyitották meg a tanévet a római katolikus teológiai líceum osztályai. A felekezeti iskola megszűnt a múlt hét végi tanfelügyelőségi döntés értelmében, csak remélni lehet, hogy ez a helyzet átmeneti lesz.

 

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány nem tekinti megoldottnak a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum helyzetét

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány nem tekinti megoldottnak a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum helyzetét. Az alapítvány sajtónyilatkozatában arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanfelügyelőségi döntés biztosította ugyan a gyermekek oktatáshoz való jogát, de nem biztosította a szülőknek a szabad iskolaválasztáshoz való jogát.

 

Moldvában, a magyar oktatási programban is megkezdődött a tanév

Hivatalosan a román oktatási rendszerben, választható tantárgyként tanulhatják a magyar nyelvet, amennyiben kérvényezik a szülők, és az iskola utáni foglalkozásokon szintén anyanyelvi oktatásban részesülnek a gyermekek. A Határok nélkül riportere a program szakfelügyelőivel beszélgetett a nehézségekről.

A Vajdaság szórványtelepülésének mintegy négyszáz elsőosztályosa részesül a Rákóczi Szövetség tízezer forintos beiskolázási támogatásában

A Vajdaság szórványtelepülésének mintegy négyszáz elsőosztályosa részesül a Rákóczi Szövetség tízezer forintos beiskolázási támogatásában. Az egész Kárpát-medencére kiterjedő program a magyar közösségek megmaradását szolgálja.  A Határok nélkül riportere Csáki Csongort, a Szövetség titkárát hívta fel telefonon.

 

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Paradicsomnapot Lukácsfalván

A közép-bánáti kis falu, Lukácsfalva alig 400 lelket számol.  Idén 13. alkalommal rendezték meg a Paradicsomnapot, ahol nem csak a paradicsom volt a főszereplő, hanem a Prosperitate Alapítványnál sikeresen pályázó gazdák új gépei, amit közszemlére bocsátottak. Elsőként a fő szervező, Balanyi Séándor, a Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület elnökét halljuk.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog