A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a magyar nyelvterület egyik jelentős közgyűjteménye és tudományos-művelődési intézménye. 


A Pesti Vigadóban megszervezett kiállítás kultúrtörténeti jelentőségű, mivel közösségünk kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív bemutatását vállalta fel, célja: ízelítőt adni a magyarországi közönségnek a határon túl megőrzött, európai rangú magyar értékekről.
A tárlat a térségünkből (Székelyföld–Belső-Erdély–Partium) származó, vagy itt jelentőset alkotó művészegyéniségeknek a Székely Nemzeti Múzeumban megőrzött műveit mutatja be, olyan jelentős alkotókét, mint Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter, Korondi Jenő. A kiállítás szerves láncszemei a más alkotók egyedi művei, a 19. és 20. századi festők, szobrászok, grafikusok munkái között ők teremtik meg a kapcsolatot.
 
Megnyitó: 2018. augusztus 22-én 17 órakor.
A vendégeket köszönti: Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti tagozatának vezetője, és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, az MMA rendes tagja.
Köszöntőt mond: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
A kiállítást bemutatja: Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.
 
Muzsikál: Szokolay Dongó Balázs, Prima-díjas zenész.
Háznagy: Juhász Judit, az MMA szóvivője.
 
Helyszín: Pesti Vigadó, V. emeleti kiállítótér
Szervezők: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata; Székely Nemzeti Múzeum
 
A Pesti Vigadó különleges látványossága Budapestnek, míg a Panteon képzőművészeti kiállítás kihagyhatatlan program, mely 2018. augusztus 23. – szeptember 30.  közötti időszakban várja az érdeklődőket.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog