erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.14

Szijjártó: ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, kormany.hu, 444.hu, Lokál

Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelme érdekében - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Szijjártó Péter megerősítette: az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos. A politikus szégyennek és gyalázatnak nevezte az ukrán oktatási törvény módosítását, különösen azután, hogy a magyar kormány támogatta Ukrajna európai törekvéseit, és sokszor kérte, ne változtassák meg a jogszabályt. Ebben a helyzetben Magyarország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosaihoz fordult. A magyar kormány azt kéri, fejtsenek ki nyomást Ukrajnára.

 

 

Hrojszman utasította minisztereit, magyarázzák el a törvényt az EU-országok nagyköveteknek

– MTI, Kárpátinfo, Webrádió, karpatalja.ma

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök utasította az oktatási és a külügyminisztert, hogy találkozzanak az európai uniós tagállamok Kijevben akkreditált nagyköveteivel, és magyarázzák el nekik a parlament által elfogadott és külföldön komoly tiltakozásokat kiváltó új oktatási törvény részleteit - közölte a 112 Ukrajina ukrán hírtelevízió. A hírtévé tudósítása szerint ezt maga a kormányfő jelentette be egy keddi sajtótájékoztatóján, amelyet egy autóút felújítási munkálatainak megtekintésekor tartott. Hrjoszman leszögezte, hogy Ukrajna "rendkívül toleráns ország, amely teljességgel elkötelezett a demokratikus értékek iránt". Szerinte a törvényben foglaltakkal Ukrajna teljesíti nemzetközi kötelezettségeit a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítására vonatkozóan.

 

Ungvári magyar főkonzul: a kormány mindenképp támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget

– MTI, Kárpátinfo, karpatalja.ma

Az Ukrajna és Magyarország között sajnálatosan kiéleződött viszony ellenére a magyar kormány most is, a jövőben is támogatja, és minden körülmények között támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget - jelentette ki Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja kedden Beregszászon, ahol ötszáz magyar vállalkozó írt alá pályázati szerződést a magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak idén nyújtott 7,5 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatás keretében. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott aláírási ünnepségen mondott beszédében Buhajla József hangsúlyozta: az új ukrán oktatási törvény számos ország Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségét érinti hátrányosan, amit az is mutat, hogy felsorakozott Magyarország mellé Lengyelország, Románia és Bulgária. Hallgatóságának jelezte, hogy a magyar kormány levélben fordult nemzetközi szervezetekhez a kérdésben, intézkedést sürgetve a diszkriminatív ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, amely életbe lépése esetén felszámolná a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatását.

 

– MTI, origo.hu, gondola.hu

Ukrajna az oktatási törvény módosításával megsérti saját alkotmányát és az Európai Unióval kötött társulási megállapodást is - jelentette ki Szili Katalin a miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna műsorában kedden. Az ukrán alkotmány kimondja, hogy biztosítani kell a kisebbségek számára az anyanyelvi oktatás jogát – közölte. Az intézkedés 13 kisebbséget és mintegy 100 intézményt érint, illetve azt üzeni, hogy az állam lemond kisebbségeiről - tette hozzá.

 

Erdély

Romaşcanu: Románia példamutató a kisebbségekkel való bánásmód terén

– Krónika, maszol.ro

Szeretné, ha Ukrajnában lehetne román nyelven is olvasni és román nyelvű egyházi szertartásokat tartani, jelentette ki Lucian Romaşcanu kulturális miniszter kedden Buzăuban. „Románia példamutató a kisebbségekkel való bánásmód terén, és reméljük, hogy ezt a példát szomszédaink is követni fogják, minden előnyével együtt” - jelentette ki az Agerpres beszámolója szerint a kulturális tárca vezetője. Hozzátette, hogy csalódást okozott neki az ukrán hatalom döntése, amelyet igazságtalannak tart. „Alkudnunk kell érdekeink eléréséért”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy „minden alku kérdése”. „Láthatjuk, hogy Magyarország is nagyon magas szinten tárgyal velünk, amikor egy romániai líceum bezárásáról van szó. Nem kell meglovagolnunk ezt a témát, de nekünk is alkudnunk kell, felhasználva az erősségeinket, hogy elérjük, amit akarnak a mi románjaink” - fogalmazott Lucian Romaşcanu.

 

Törvényi védelmet követelnek az unióban élő kisebbségeknek

– Magyar Hírlap

A napokban indul a Mentőcsomag a kisebbségek számára című európai polgári kezdeményezés intenzív aláírásgyűjtő kampánya – értesültünk. Az őshonos európai nemzeti és nyelvi kisebbségek uniós szintű jogi védelmét célzó hivatalos akciót az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezésére már regisztrálta az Európai Bizottság. Ha az Európai Bizottság elfogadja a kezdeményezést, már jövő ősszel sor kerülhet a vitára, amelyet a határon túli magyar közösségeket is érintő jogalkotás követhet

 

Megtalálták Bardocz Sándor újságíró, zenész földi maradványait

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

 

Minden bizonnyal a közel két hónappal ezelőtt eltűnt Bardocz Sándor kolozsvári újságíró földi maradványaira bukkantak a Kolozs megyei Szucságban. A rendőrség feltételezése szerint öngyilkosság történt. Bardocz Sándor hegedűsként érettségizett a Marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Gimnáziumban, majd tanári oklevelet szerzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelem–filozófia szakán. 1991 óta a Román Televízió kolozsvári stúdiója magyar adásánál dolgozott szerkesztőként, majd főszerkesztőként, az elmúlt években az adás főmunkatársaként.

 

Felemás évkezdés Marosvásárhelyen

– Magyar Hírlap

A tönk szélére sodort erdélyi magyar iskolában tanuló diákok szüleinek egyik szem sír, a másik nevet: most még istenes a helyzet, de tartanak a jövőtől. Csíky Csengele, az iskoláért küzdő civilek szóvivője elmondta: örülnek, hogy a minisztérium végre legalább idén rendezte a helyzetüket, és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alá rendelte a magyar osztályokat.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Hírlap 2017. szeptember 13-i számában olvasható)

 

Sógor és Winkler is felszólalt a romániai és ukrajnai jogtiprások ügyében

– Krónika, Nyugati Jelen

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumért emelt szót Sógor Csaba EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén. „Igen, ez az Európai Unióban történik, nem valahol a harmadik világban” – fogalmazott közleménye szerint az RMDSZ-es politikus. Mint rámutatott: Romániában hétfőn kezdődött el az új tanév, a fele-fele arányban románok és magyarok lakta Marosvásárhelyen azonban ezt „a szokásosnál is nagyobb káosz előzte meg”. Sógor képviselőtársainak kifejtette: a római katolikus egyház által alapított magyar iskola sorsa lassan egy éve bizonytalan, néhány napja pedig az „állami hatóságok sorozatos zaklatásai miatt” gyakorlatilag megszűnt, a diákok pedig egy másik iskolában voltak kénytelenek megkezdeni a tanévet.

 

Udrea finanszírozta a MOL inkriminált térképét

– Krónika

A magyarellenes megnyilvánulások révén Románia kereskedelmi kapcsolatai és érdekei is veszélybe kerülhetnek – figyelmeztet az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata a MOL Székelyföld-térképei kapcsán. Erre annak nyomán hívták fel a figyelmet, hogy Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke nemrég a Mol benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat, mivel a töltőállomásoknál „az autonóm Székelyföld” térképet forgalmazzák. Szomorú, hogy a romániai magyar kisebbség ellenségképe ezzel az esettel is erősödött, és a román többség egyes tagjai körében kezd egyre divatosabbá és rendszeresebbé válni minden ilyen jellegű provokáció” – fogalmazott Benkő Erika sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője. Hozzátette: feltett szándékuk, hogy a hasonló esetekről minden illetékes hazai és nemzetközi fórumnak beszámoljanak.

 

Erdély

Tamás: a fogyasztóvédelem nem ellenőrizheti a romántudást

– Krónika, maszol.ro

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőreinek nem áll jogukban a magáncégek alkalmazottainak románnyelv-tudását ellenőrizni, firtatni, jelentette ki Tamás Sándor. Ezért arra kéri a háromszéki, székelyföldi vállalkozókat, hozzák nyilvánosságra, ha ilyesmi történik, az RMDSZ ugyanis eljárást indít. A Kovászna megyei önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: továbbra is fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint a fogyasztóvédelmi hatóság területi és helyi vezetői úgy működnek, mint száz évvel ezelőtt a Ku-Klux-Klan amerikai rasszista szervezet, illetve kettős mércét alkalmaznak, próbálnak megbélyegezni egy népcsoportot.

 

Elkészült a Petőfi-szobor, „társat” kap a magyargyilkos forradalmár Marosszentgyörgyön

– Krónika, szekelyhon.ro

Az ősz folyamán fogják felavatni Petőfi Sándor mellszobrát Marosszentgyörgy központjában – ezzel a helyi magyarság régi vágya teljesül. Bálint Károly marosvásárhelyi képzőművész alkotása a település központjában, az iskola épülete előtt kerül talapzatra. Sófalvi Szabolcs, a vegyes etnikumú község elöljárója a Krónikának elmondta: ezzel sikerül megteremteni a szobrok közötti egyensúlyt. A tanintézet előtt ugyanis már bő negyed évszázada áll a helyi románság jelképeként szolgáló Constantin Romanu-Vivu negyvennyolcas forradalmár büsztje, a főtéri parkocskában pedig sárkányölő Szent György lovas szobrát helyezték ki, „amely mindannyiunk szimbóluma”. A Petőfi-szobor felavatásával így végre a marosszentgyörgyi magyar közösség is emlékművet kap.

 

Feloldható a gazdasági egyenlőtlenség, de hiányzik a székely régióközpont

– Krónika

Sem Kovászna, sem Hargita, de még Maros megye sem rendelkezik olyan méretű regionális központtal, amely vonzóvá válhatott volna a nemzetközi befektetők számára – jelentette ki a Krónikának Benedek József egyetemi professzor, a BBTE szenátusának alelnöke. „Kétségtelen, hogy a külföldi tőke a főváros környékére, illetve a regionális központokba áramlott be, ez nem a véletlen műve, hiszen ez a tőke rendszerint a már fejlett üzleti környezettel, nagyobb piaci kapacitással, munkaerő-kínálattal rendelkező városok felé irányult. Ebben a tekintetben sajnos sem Kovászna, sem Hargita, de még Maros megye sem rendelkezik olyan méretű regionális központtal, amely vonzóvá válhatott volna a nemzetközi befektetők számára” – magyarázta Benedek József.

 

Felelősséget visel...

– Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Romániának tehát van mit tanulnia, mindazonáltal a bukaresti hatóságoknak be kell látniuk, hogy Magyarország a saját útját járva cselekszik a külhoni magyarság helyzetének jobbításáért, még ha ez érthetetlen módon nem is tetszik egyeseknek. És Budapest diplomáciai offenzíváját tapasztalva a környező országoknak a jelek szerint ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy Magyarország kész akadályt gördíteni politikai, gazdasági és kereskedelmi aspirációik elé, ha csak ilyen módon lehet kicsikarni a határon túli magyarok jogait. Még annak árán is, hogy ezt egyesek zsarolásnak tekintik”.

 

Több mint 360 ajándékcsomagot osztattak ki kisdiákoknak Brassó megyében

– transindex.ro

Első alkalommal kap iskolakezdő ajándékcsomagot több mint 360 Brassó megyei, vidéki kisdiák az RMDSZ jóvoltából. A kezdeményezés célja odafigyelni a szórványmagyarság peremén élő gyerekekre, ott lenni a szülők és tanítók mellett, átvállalva egy kis részt az anyagi teherből. Továbbá cél a program által bátorítani a családokat, hogy a magyar anyanyelvű oktatást válasszák gyerekeik számára. „A minőségi oktatás biztosítása abban is áll, hogy támogatjuk a nemrégiben magyar aligazgató helyekre jelentkezetteket, az önkormányzatoknál elősegítjük az iskolák felújítását, fejlesztjük az épületeket és az iskolák környezetét, emellett a törekvéshez hozzátartozik a most elindított program is. A cél, hogy jó körülményeket biztosítsunk a magyar anyanyelven tanulóknak” – összegzett Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

 

Megérte Háromszék turizmusából szakdolgozatot írni

– maszol.ro

A háromszéki önkormányzat ösztöndíjat adott három sepsiszentgyörgyi egyetemistának, akik Háromszék turizmusából írták szakdolgozatukat, ezzel is hozzájárultak a megye turizmusának fejlődéséhez. Tamás Sándor tanácselnök keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a megyei önkormányzat és Kovászna megye Turizmusáért Egyesület pályázatot hirdetett a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán végző hallgatók számára, akik közül három diákot egyenként 1500 lejes ösztöndíjban részesítettek.

 

Tanévnyitóra készülnek a Sapientián – idén is lesz Ezüst Akadémia

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Az óvodákban és iskolákban megkezdődő oktatás után tanévnyitóra készül a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is. A felsőoktatási intézmény csíkszeredai karán 385 egyetemista és mesteriző kezdi meg a tanévet szeptember 17-én. Az előző két évhez hasonlóan, idén is várják az 50 évnél idősebbeket az Ezüst Akadémiára.

 

Egy kiló almát kérni románul a piacon – rendhagyó nyelvoktatás indul Kolozsváron

– maszol.ro

Októbertől indul az a kolozsvári nyelvoktató központ, amelyben rendhagyó módon sajátíthatjuk el többek között a román nyelvet. A tankönyvízű megoldásoktól eltávolodó szemléletről, a Musafir Centre kínálatáról Gyöngyösi Csilla projektigazgatóval beszélgetett a maszol.ro.

 

 

Csalók Marosvásárhelyen: „Kezit csókolom, 25 lejt kérnék az RMDSZ-nek”

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Marosvásárhelyen ismeretlen személyek járnak házról házra és az RMDSZ nevében 25 lejt kérnek el magyar emberektől tagsági díj gyanánt. Az elkért összegről semmilyen bizonylatot nem adnak. A szövetség városi szervezete keddi közleményében felhívta a marosvásárhelyiek figyelmét, hogy csalókról van szó. Leszögezték: az RMDSZ nem koldul senkitől. A tagságdíjakat mindig a körzeti elnökök, vagy a körzeti választmányok által kinevezett személy gyűjti be az RMDSZ-tagoktól, és minden esetben nyugtát adnak a tagsági díj befizetéséről.

 

Így hergelik a nézőket a magyarok ellen a hírtelevíziók

– maszol.ro

Több mint egy évvel ezelőtt történt eseményt tálalt hírként kedden a România TV. A televízió arról számolt be, hogy „a magyarok kifütyölték és szidalmazták a román rendőröket Csíkszeredában”. A „hír” szerint a rendőrök a város központjában felállított székely zászlót szerelték le és kobozták el, a művelet láttán pedig „a magyarok rendkívül agresszíven viselkedtek”. A jelenetek azonban nem ezekben a napokban, hanem tavaly június 3-án játszódtak le, amikor Tőke Ervin, az EMNP polgármesterjelöltje felvonta a Csíkszereda főterén felállított zászlórúdra a székely lobogót. Ezt a rendőrök – füttyszó kíséretében – valóban elkobozták. A Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip a Maszolnak elmondta, látta a kedden „újramelegített” felvételt. Megerősítette, hogy egy tavalyi eseményen készültek, és értetlenkedését fejezte ki a hírtelevízió eljárása miatt. Hozzátette, nem ez az első eset, hogy a România TV Hargita megyében korábban készült felvételeket újdonságként tálal.

 

Botokkal, láncokkal támadtak magyar CFR-szurkolókra a Kolozsvári U ultrái

– maszol.ro

Botokkal, láncokkal, boxerekkel rontottak rá a Kolozsvári U ultrái a Kolozsvári CFR 1907 magyar szurkolóira egy hétvégi sportrendezvényen. A véres jelenetek mintegy húsz kisgyerek szeme előtt zajlottak le. A „KVSC 1907” szurkolói csoport feljelentést tesz a rendőrségen. „Ilyen iszonyatos etnikai gyűlölettel még soha nem szembesültem” – számolt be a Maszolnak a történtekről a magyar szurkolói csoport és egyben baráti társaság egyik, neve elhallgatását kérő tagja.

 

Tizenegy erdélyinek adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország elnöke

– szekelyhon.ro, maszol.ro

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyinek adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, elismerve a közösségért, nemzetért tett fáradozásaikat és tevékenységüket. A díjakat a kitüntetettek kedden vehették át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lázár-ház eskütermében.

 

Elindult a györgyfalvi óvoda

– Krónika

Szerda reggeltől már működik is a Kolozsvár melletti Györgyfalván a szülők által kért második magyar óvodai csoport, amelynek elindítását a hétfő este véget ért ülésén hagyta jóvá a Kolozs megyei tanfelügyelőség – közölte a Krónikával Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. A csoport az általános gyakorlatnak megfelelően reggel 8 órától 13 óráig várja a gyermekeket.

 

Erdélyi valóság haladó szinten

– Krónika

A sajtóban nincsenek már biztos pontok, de gyakran az eredetiség, a megérzés, gyors reakciókészség, kreativitás, témaérzékenység, adaptáció, rugalmasság kérdése a lényeg – vélekedik Botházi Mária újságíró. A Székelyudvarhelyen szerkesztett, az erdélyi és univerzális valóságot bemutató, nem kizárólag nőknek szóló, Nőileg című magazin új főszerkesztője.

 

Asztalos: visszaél a fogyasztóvédelem

– Krónika

Romániában nem létezik törvényi előírás, amely alapján valakit azért büntethetnének meg, mert nem beszéli az állam hivatalos nyelvét – szögezte le a Krónikának Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke. Hasonlóképpen nyilatkozott tegnap Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, bejelentve: az RMDSZ feljelentést tesz, ha a fogyasztóvédők a magáncégek alkalmazottainak románnyelv-tudását ellenőrzik.

 

Felvidék

 

Az MKP a nemzetiségi oktatásügy megoldását követeli az új iskolaügyi minisztertől

– hirek.sk, Körkép

A Magyar Közösség Pártja üdvözli, hogy közel két héttel a tanévkezdés után végre van jelölt az oktatási miniszteri székbe. A párt várja a tárcavezető terveit, stratégiáját, s reméli, hogy ezek között valódi megoldásokat, konkrét cselekvési terveket is találunk majd – hangsúlyozta Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

 

Két magyar alapiskola is megszűnt a Dunaszerdahelyi járásban

– hirek.sk

A Csallóközben két magyar iskola is bezárta a kapuit szeptembertől. Ez azt is mutatja, hogy a fejpénz alapú finanszírozás a szinte színmagyar lakosságú falvakban is veszélybe juttathatja az iskola fenntartását. Annak ellenére, hogy több ígéret is elhangzott az elmúlt időszakban, hogy egy magyar intézményt sem zárnak majd be, a két csallóközi település önkormányzata nem tudta tovább fenntartani az intézményeit.

 

Elérhető közelségben a felvidéki gazdaságélénkítő csomag

– Felvidék Ma

A Baross Alapítvány által rendezett Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórum célja, hogy bemutassa a mai gazdasági viszonyokkal harmonizált Baross Gábor Tervet, valamint tájékoztassa a vállalkozókat a gazdaság- és vállalkozásfejlesztési lehetőségekről. Hosszabb előkészítés után idén ősszel a Felvidéken is elindulhat a magyar gazdaságfejlesztő csomag forrásainak szétosztása. Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője a Felvidék.ma-nak elmondta, a szeptember 18-i komáromi Tiszti pavilonban rendezett esemény az első állomása annak a fórumsorozatnak, amelyen részletesen bemutatják az idén felújított Baross Gábor Tervet, és tájékoztatást nyújtanak a vállalkozásokat érintő fejlesztési lehetőségekről.

 

Lencsés Zsolt: A magyar nemzet összefogása nyomán született Esterházy-zarándokhely

– Felvidék Ma

A hétvégén ünnepélyes keretek között avatják fel az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnát, a felvidéki Esterházy János-zarándokhelyet. A kápolna belső díszítési munkálatait, azok művészi kivitelezését a balassagyarmati Lencsés Zsolt festőművész irányította. A freskófestő a Felvidék.ma megkeresésére többek között a munkálatok menetéről, a zarándokhely fontosságáról és Esterházy összetartó erejéről beszélt.

 

Vajdaság

 

Újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek nyílhatnak meg az év végéig

– Pannon RTV

Három újabb csatlakozási tárgyalási fejezet nyílhat meg Szerbia számára az év végéig. Ezzel az ország 13 megnyitott fejezetnél tart majd. Közben az is kiderült, hogy az uniós IPA-alapokból további 1,5 milliárd euróra pályázhat az ország 2020-ig. Ismét egy lépéssel közelebb kerülhet az európai uniós csatlakozáshoz Szerbia, az év végéig ugyanis további három csatlakozási tárgyalási fejezet nyílhat meg az ország számára.

 

Magyar nyelvtanfolyamot indít az újvidéki Magyar Nyelvi Központ

– Pannon RTV

Magyar nyelvtanfolyamot indít szeptember 15-étől az Újvidéki Egyetem Bölcsészet Tudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén működő Magyar Nyelvi Központ, amelynek fő működési területe a magyar mint idegen nyelv oktatása. Olyanok jelentkezését várják, akik munkájuk, életvitelük, magyarországi egyetemi tanulmányaik vagy egyéb okok miatt szeretnék elsajátítani vagy fejleszteni a magyar nyelvtudásukat.

 

Európai Ifjúsági-díjat kapott a magyarkanizsai Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület

– Pannon RTV

A művészetek és média kategóriában kiérdemelt díjat, amelyet szeptember elsején vettek át Berlinben, a Respect Alapítvány ítélte oda sikeres ifjúsági projektekért és az ifjúság érdekében kifejtett tevékenységért. Az egyesület vezetőit fogadta Fejsztámer Róbert polgármester, aki örömének adott hangot, hogy ha egyre kevesebben is, de még mindig akadnak kreatív, agilis és aktív fiatalok, akik ötleteikkel, megvalósított projektjeikkel nagy mértékben hozzájárulnak a közösség építéséhez.

 

A reformáció 500. évfordulójára emlékezett a pirosi gyülekezet

– Magyar Szó

A pirosi gyülekezet szombaton, szeptember 9-én ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját, arra emlékezve, hogy 1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a németországi wittenbergi vártemplom kapujára tőrrel szúrta ki a 95 pontban megfogalmazott tételét, amely az akkori keresztény hit reformálására, magyarán megújulására vonatkozott.

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Topolyán

– Pannon RTV

Vajdaságot átfogó kiállítás nyílt a reformáció 500. évfordulója alkalmából a topolyai múzeumban. 126 tárgyat mutat be a tárlat 12 településről, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Kúláról, Maradékról, Nagybecskerekről, Pacsérról, Pancsováról, Szabadkáról, Torontálvásárhelyről, Újvidékről és Verbászról, valamint közgyűjteményekből. Videoanyagok, animációk, modern látványtervi megoldások teszik az újabb generáció számára is élvezetessé a kiállítást.

 

Kárpátalja

 

Moszkva: nemzetközi összefogást javasol a jogszabállyal szemben

– MTI, pestisracok.hu

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió oroszajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait. "Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió oroszajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egy egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban" - hangzott az orosz diplomáciai tárca kedden publikált állásfoglalása.

pátalja 

Diszkriminatív az ukrán oktatási törvény

– Kárpátalja

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a tegnapi strasbourgi plenáris ülésen felszólásában bírálta az ukrán parlament által 2017. szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény kisebbségellenes intézkedéseit. Arra kérte az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőit vessék latba befolyásukat, hogy az államelnök ne írja alá a törvényt és utalja vissza a 7. cikkely átdolgozására, amely jelenlegi formájában 120 román, 100 magyar, 5 lengyel tannyelvű iskola felszámolásához vezetne.

 

Tőkés László: Ukrajnában és Romániában a múlt "rossz szelleme kísért"

– MTI, origo.hu

A kisebbségi jogok korlátozása által Ukrajnában a sztálini korszak, Erdélyben a "nacionálkommunista Ceausescu-diktatúra" rossz szelleme kísért - jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden. A képviselő arról tájékoztatott, hogy Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott felszólalásában az európai törvényhozás hathatós közbenjárását kérte az ukrajnai nyelvi jogok biztosítása és a marosvásárhelyi magyar gimnázium helyzetének rendezése érdekében.

 

Nem bízik az ukrán oktatási törvény lehetséges módosításában Tóth Mihály jogi szakértő

– MTI

Félő, hogy a mostani tiltakozás nem lesz elegendő az ukrán oktatási törvény módosításának kikényszerítéséhez, mert az ország belpolitikájában és közvéleményében támogató hozzáállás alakult ki a jogszabály iránt - mondta Tóth Mihály jogi szakértő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke a Kárpáti Igaz Szó című ungvári lap keddi számában. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének főmunkatársa az oktatási törvény kapcsán várható fejleményekről szólva kifejtette: az ukrán hírcsatornákon és a különféle fórumokon elhangzó megnyilatkozásokból arra lehet következtetni, hogy az ország belpolitikájában és közvéleményében kialakult egy támogató hozzáállás.

 

Külföldi nyomásra meghátrálhat Kijev

– Magyar Idők

Ez a kérdés nemcsak jogi, hanem pedagógiai is – mondta lapunknak Brenzovics László az ukrán oktatási törvény módosításáról. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint előfordulhat, hogy Petro Porosenko államfő a külföldi nyomásra meghátrál.

 

Megtört béke Kárpátalján

– Magyar Nemzet

Magyar gyerekből nem lesz ukrán gyerek – mondta a Magyar Nemzetnek kedden Kárpátalján az egyik magyar iskola igazgatója az új ukrán oktatási törvényről. A jogszabály ellehetetleníti a nemzetiségek anyanyelvi oktatását az általános iskola felső tagozatától.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet 2017. szeptember 13-i számában olvasható)

 

 

Diaszpóra

Kihelyezett konzuli fogadónapok Nizzában

– Nemzeti Regiszter

Magyarország Párizsi Nagykövetségének Konzuli Osztálya 2017. október 19-20-án kihelyezett konzuli fogadónapokat tart Nizzában. A kihelyezett fogadónapok elsődleges célja, hogy közelebb vigye a konzuli ügyintézést Párizstól távol élő magyar honfitársainkhoz.

 

Évnyitó a magyar iskolákban

– volksgruppen.orf.at

Megkezdődik a tanév az Ausztriában működő magyar iskolákban is, így többek között Bécs magyar iskoláiban, Innsbruckban és Kismartonban is. A fővárosban a hétvégén kerül sor a megnyitókra és a beiratkozásra. A Bécsi Magyar Iskola, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének iskolája (Magyar Otthon, Schwedenplatz 2.) szeptember 15-én, pénteken 16:00 órakor nyitja meg ismét kapuit.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog