erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 9.11

 Határok nélkül

2017. szeptember 11. – Kossuth Rádió

Romániában ma kezdődött el a tanév a közoktatában

Romániában ma kezdődött el a tanév a közoktatában: reményekkel és sok gonddal. A romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét Brassóban, az evangélikus- lutheránus templomban tartották..

 

Temesváron kizárólag a szülőkön, illetve a gyermeklétszámon múlik az induló magyar osztályok száma

Brassó után Temesvár, ahol nem gördítenek akadályokat a magyar oktatás elé, kizárólag a szülőkön, illetve a gyermeklétszámon múlik az induló magyar osztályok száma. A város két iskolája várja mától a magyarul tanulni kívánókat: a Bartók Béla Elméleti Líceumban kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás óvodától tizenkettedik osztályig, de a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban is elindulhatott a magyar előkészítő osztály és a kilencedik osztály is.

 

Arad megyében több mint húsz oktatási intézményben mintegy kétezren kezdték meg magyar nyelven a 2017-2018-as tanévet

Arad megyében több mint húsz oktatási intézményben mintegy kétezren kezdték meg magyar nyelven a 2017-2018-as tanévet.

 

Nagyszalontán ünnepélyesen átadták az új iskola és szórványkollégium épületét

Következő állomásunk Nagyszalonta, ahol a hétvégén ünnepélyesen átadták az új iskola és szórványkollégium épületét. Az oktatási intézménybe közel 300 középiskolás diák tanul majd. Az iskola és a 60 férőhelyes kollégium felépítését három évvel ezelőtt kezdték el, a magyar kormány támogatásával.

 

Beszélgetés Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepsége után

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár számos eseményen vett részt Eredélyben a hét végén. Csehétfalván a Hagyományos Székely Jövőközpont átadásán vett részt, Négyfaluban megtekintette az épülő Szórványkollégiumot, majd Brassóban az ünnepélyes tanévnyitó után, megnyitotta a brassói magyar napokat.

 

Egy 17. századi magyar nyelvemlék, amely a Mikes Kelemen programnak köszönhetően került haza

Az 1655-ben keletkezett prédikációszöveg egy 17. században, feltehetően Nünbergben nyomtatott prédikációgyűjtemény lapjai közül került elő. Mindez Észak-Karolinában. A Magyar Nemzeti Levéltár - Értékmentés összefogással címmel tartott ma sajtótájékoztatót, melynek főszereplője természetesen a már restaurált prédikációgyűjtemény-kötet, és a 17. század közepéről származó magyar nyelvű protestáns prédikációszöveg és könyörgés.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog