Már puccsal, Románia szétdarabolásával, külföldi nyomulással riogatnak a román kormány hívei, miközben üzleti érdekek is felsejlenek az események hátterében
Továbbra is a kormány távozását követelik tízezren Romániában, közben megindult a feljelentés-gőzhenger is. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) szakértője üzleti érdekeket sejt a háttérben, és előkerült a magyar kártya is.

 

Folytatódtak a demonstrációk Romániában vasárnap: tízezrek követelték Viorica Dancila szociálliberális kormányának lemondását, és a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea PSD-elnök távozását. A tüntetés erőszakmentes maradt, szemben a péntek esti, csaknem félezer ember sérülésével járó focihuligán-csendőr összecsapásokkal. A tüntetők azt ígérték, kitartanak, amíg a kormány nem távozik. A PSD eközben a június 9-i szocdem békemenethez hasonló nagygyűlés megszervezését fontolgatja.

Valóban rendkívül zavaros a helyzet – értékelte Barabás T. János, a KKI vezető elemzője lapunknak. Csak a frontvonalak egyértelműek: a kormány, annak nagyobbik pártja, a PSD és különösen Liviu Dragnea pártelnök, karöltve a dél-romá­niai oligarchákkal, a belügyi titkosszolgálat által támogatva (DGPI) áll szemben Klaus Iohannis államfővel, az ellenzéki nemzeti liberális párttal (PNL) és a polgári titkosszolgálattal (SRI). A felek természetesen egymást vádolják az erőszak kirobbantásával, az augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetés során elszabadult erőszak miatt. A kormányoldal puccskísérletet emleget, és a magyar kártyára sem sokat kellett várni – tette hozzá Barabás –, az ismeretlen hátterű tüntetők mögé a PSD kormánylapja a magyar származású George Sorost látta, Dumitru Dragomir, az SRI nyugalmazott kormánybarát ezredese szerint külföldről szervezték a megmozdulást, a cél egy a 2014-es kijevihez hasonló állapot előidézése és Románia feldarabolása. Az elnök, az ellenzék és az SRI pedig a csendőrséget vádolja az erőszak miatt. Iohannis azzal vádolta meg a PSD-t, hogy lejáratta a kormányzást.

Közben a tömegoszlatásban megvertek közül mintegy harmincan tettek feljelentést; többek között négy izraeli turista is panaszt tett. A feljelentésözönbe beszállt közben Románia Együtt Mozgalom vezetője, Dacian Ciolos volt miniszterelnök, aki a Román Csendőrség vezetősége, a belügyminiszter és Bukarest prefektusa ellen is feljelentést tett hétfőn, a bukaresti első kerületi bíróság pedig elrendelte a földre került csendőrök bántalmazásával vádolt két fiatalember előzetes letartóztatását. A főügyész, Ionel Corbu egyébként közölte, hogy a pénteken megvert csendőrnőtől ellopott fegyvert azóta sem sikerült megtalálni – ennek kapcsán Barabás elmondta, hogy a szóban forgó Glock nagyerejű kézifegyver nem éppen egy szakszerű tüntetésoszlatás kelléke, ahogy a fellépő elit csendőrezred, a belügyi titkosszolgálat eszköze, a „Vlad Tepes terrorelhárító ezred” sem kimondottan a civil tüntetések kezelésére van kitalálva.

Barabás szerint a válság mögött fontos üzleti érdekek is állnak, három, rendkívül fontos beruházás sorsa: a feketetengeri szénhidrogén-kitermelésé, a szuverén befektetési alapba tett megmaradt állami vagyoné, és a – nemesfémek mellett Európa legnagyobb lítium- és talliumlelőhelyének számító – Verespataké. A kormány újra akarja tárgyalni mindhárom üzlet feltételeit, és ezzel sok, többek között amerikai érdekeket sért – ezért sem meglepő Klemm bukaresti amerikai nagykövet kormánykritikus kiállása.

A szakértő hozzátette, elképzelhető, hogy a válság súlyosbodásával, a tüntetések elszaporodásával az erőszakszervezetek, és ellenzéki politikai csoportok nyomásgyakorlásra használják majd fel a helyzetet, adott esetben a hadsereg és a titkosszolgálat is elérheti Dragnea lemondását, ha előbb a korrupciós ügyei miatt egy végleges szabadságvesztéssel vagy a PSD további népszerűség-olvadása nyomán a pártból való kiszorításával ki nem esik amúgyis a politikából, ami után utódlási harc jöhet az olvadó népszerűségű PSD-ben. S természetesen sok múlik azon is, hogy a színfalak mögött az érdekcsoportok hogyan egyeznek meg a nagyobb üzletek felosztásáról.

Veczán Zoltán

 

magyarhirlap.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog