erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.11

RMDSZ: prioritás a nyelvi küszöb

– Krónika

Eredményesnek tartja, ezért folytatja a parlamenti együttműködést a kormánypártokkal az RMDSZ, a kisebbségi törvény beterjesztése ugyanakkor az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés közelgő centenáriuma kapcsán zajló hangulatkeltés miatt nem képez prioritást – indokolta a Krónikának Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt, hogy továbbra is támogatják a koalíciót.

 

 Erdély

Véglegesen kitűznék a román zászlót

– Krónika

Nem lehet teljes a háromszéki románság öröme, amíg a román zászló nem maradhat véglegesen a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán, „ahol a helye van” – jelentette ki Sebastian Cucu. A Kovászna megyei prefektus annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy pénteken – az elmúlt évekhez hasonlóan – katonai parádéval ünnepelték meg Sepsiszentgyörgyön, hogy 1944. szeptember 8-án a román hadsereg bevonult a városba, amelyet „felszabadított a horthysta-fasiszta uralom alól”. A magyar politikusok szokásukhoz híven nem vettek részt az eseményen, az Antal Árpád polgármester vezette önkormányzat viszont a háborús veteránok kérésére jóváhagyta, hogy pénteken kitűzzék a román trikolórt a városházára, szombaton azonban le is vették a lobogót.

Erdély

Orvosokat díjaztak Székelyudvarhelyen

– szekelyhon.ro

Az idén immár tizennyolcadik alkalommal adták át a Pápai Páriz Ferenc, erdély neves orvostudósának emlékére alapított díjat Székelyudvarhelyen, vasárnap este a Művelődési Ház koncerttermében. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak előadását követően Balla Árpád nyugalmazott székelyudvarhelyi gyermekgyógyász főorvos, az alapítvány elnöke nyitotta meg az ünnepséget. Majd Soós Zoltán csíkszeredai konzul köszöntötte a díjazottakat és a résztvevőket.

 

Mindennapi harc a normalitásért

– Bálint Eszter – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy az RMDSZ az új közigazgatási törvény módosításakor szeretné elérni az anyanyelvhasználati küszöb 20 százalékról 10 százalékra történő csökkentését. Nagyon drukkolunk a sikernek, de a siker akkor lenne igazi, ha a jogszabály a számonkérést, a lehetséges és drasztikus szankciókat is tartalmazná, mert a jelenlegi törvény alkalmazása elég opcionálisnak tűnik. Hiszen ha még a magyar vezetésű önkormányzatok is megszegik azt, mit várjunk máshol”.

 

Felvidék

Szilágyi: a háború utáni lakosságcsere szellemiségét idézi a bevándorlók rendeleti széttelepítése

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Webrádió, gondola.hu, Magyar Demokrata, fidesz.hu

Az 1947-es lakosságcsere szellemiségét idézi és szülőföldünk teljes megváltoztatásának veszélyét hordozza magában, ha rendeleti úton bevándorlók néptömegeit akarják Közép-Európa területére telepíteni - mondta az MTI-nek Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Deákin, ahol szombaton részt vett a településről kitelepítettek és deportáltak emléknapján, a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából.Szilágyi Péter - felidézve a magyar lakosságnak a második világháború utáni Csehszlovákiából történt erőszakos kitelepítését - az identitás megőrzésének fontosságát hangoztatta, majd párhuzamot vont az akkori hatalom tetteinek szellemisége és aközött, ahogyan ma Európa vezetői rendeleti úton akarnak bevándorló néptömegeket telepíteni Közép-Európa területére mind a letelepítésre kijelöltek, mind pedig a célországként meghatározott országok akarata ellenére.

 

Menyhárt József: Bizalmat szavazott magának a bizonytalan kormány

– hirek.sk

Az egy hónapja tartó kormányválság újabb szakítópróbához ért. A koalíció két tagja szokásos arroganciájával kezelte az ellenzék legitim kezdeményezését – mutatott rá Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. „Robert Fico a Smer miniszteréről szóló szavazást többször is kormányával szembeni bizalmi szavazásként jelölte meg. Ezzel elismerte, hogy a koalíciós szerződés felmondása óta folyamatosan félrevezették a választókat, amikor is a Most-Híd elnökével felváltva próbálták nyugtatni a közvéleményt” – fűzte hozzá az MKP elnöke. Mint rámutatott, a jelenlegi kormány megalakulása óta legitimitási problémával küzd – a választók az eredeti négyes koalícióból legalább két pártnak nem egy ilyen koalíció megkötésére adtak mandátumot. Az egyiket megszűnéssel büntették, a másik a túlélésért küzd – jegyezte meg.

 

Egy hét múlva helyezik végső nyugalomra Esterházy János hamvait Alsóbodokon

– bumm.sk, hirek.sk

A zoboralji Alsóbodokon, az e célból épített Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában helyezik végső nyugalomra Esterházy János hamvait szeptember 16-án – tájékoztatta szombaton az MTI-t Hajtman Béla, a megemlékezéssel egybekötött rendezvényt előkészítő egyik szervezet, az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület vezetőségi tagja. Esterházy János hamvainak szülőföldjére való hazahozatalával és végső nyugalomra helyezésével a Zoboralján, Nyitraújlakon született mártírgróf végakarata teljesül. A kegyeleti megemlékezést Esterházy János halálának hatvanadik és halálra ítélésének hetvenedik évfordulója alkalmából szervezte meg az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás, a gróf lányának, Esterházy-Malfatti Alice-nak segítségével.

 

Simon szerint Fico tönkreteszi Bugárt és Dankót is

– Felvidék Ma

Simon Zsolt, Bugár Béla Most–Hídjának egyik alapító tagja szerint az összes eddigi kormányválság, amelyet kormánytagként megélt, és a jelenlegi között az a különbség, hogy Mikuláš Dzurinda, illetve Iveta Radičová kormányának válságai az értékekről szóltak, ez a mostani viszont csak arról szól, kié legyen a nagyobb zsákmány.

 

Menyhárt József: nem szabad feledni

– Felvidék Ma, hirek.sk

Deákin a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából a községből kitelepítettekre és deportáltakra emlékeztek. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke a kitelepítésekről szólva az emlékezés fontosságára mutatott rá. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a háború utáni lakosságcsere szellemiségét idézi a bevándorlók rendeleti széttelepítése.

 

Turul szoborral gazdagodott a Balog-völgye

– hirek.sk

Felvidék

Újabb turul szoborral gazdagodott Gömör. Rimaszombattól 15-km-re keletre, a Balog folyó jobb partján található Balogújfaluban a település első írásos emlékének az 590. évfordulóján nem csak szoboravatásra gyűltek össze a község lakói, hanem a református templom bejárati ajtajának felavatására is.

 

Már 1960 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától

– bumm.sk, hirek.sk

A 2010. július 17-e és 2017. szeptember 4-e között eltelt időszakban már 1960 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától a hatályban lévő állampolgársági törvény alapján. Közülük legtöbben, 512-en a cseh állampolgárság felvétele miatt lettek megfosztva a szlováktól. A magyar állampolgárság felvétele miatt 97-en veszítették el a szlovákot – derül ki a belügyi tárca statisztikai adataiból.

 

Megújult Muzsla plébániatemploma

– hirek.sk

Széles körű összefogásnak köszönhetően újult meg a Párkány melletti Muzsla község római katolikus temploma. A felújítási munkálatok 5 évvel ezelőtt kezdődtek az alapok megszilárdításával, mára pedig kicserélték a tetőszerkezetet, tatarozták a templomtornyot és a belső teret is teljesen felújították.

 

Vajdaság

 

A Prosperitati negyedik pályázati körét ismertették Szabadkán (videó)

- Pannon RTV

Lakossági fórumon ismertették csütörtök este a Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körének részleteit Szabadkán. Az eseményen több száz olyan vállalkozó, illetve gazda jelent meg, akik továbbra is szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket. Az érdeklődök most falusi ház- és mezőgazdasági földvásárlásra, valamint mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések támogatására pályázhatnak.

 

Bácskossuthfalva: Hangulatos szüreti napok

- Vajma.info

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Szüreti napok rendezvénysorozat Bácskossuthfalván, amelyre évről-évre a helyi közösség, a Rizling Szőlészek és Borászok Egyesülete és az Ady Endre Művelődési Központ szervezésében kerül sor. A rendezvényt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg.

 

Véget ért a topolyai Expo

- Pannon RTV

Háromszáz kiállító, termelők, cégek, vállalkozások és több ezer látogató vett részt az idei topolyai Expón. A három napos rendezvény a pálinkaverseny díjkiosztójával és tombolasorsolással zárult. Idén új helyszínen, a piac területén szervezték meg a topolyai Expo 2017 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást. Rekordszámú kiállító és látogató vett részt a háromnapos rendezvényen.

 

Gyászmise a zentai csata 320. évfordulója alkalmából

- Pannon RTV

Gyászmise keretein belül emlékeztek meg a zentai csata 320. évfordulójára a zentai, pravoszláv Szent Mihály arkangyal templomban. A hívek együtt imádkoztak a csatában elhunytak lelki üdviért. A pravoszláv plébános arra kérte őket, hogy ne feledjék az elhunytak emlékét, hiszen ők is a győzelemért harcoltak. A misén jelen voltak az Önkormányzat tagjai is.

 

Kárpátalja

 

Az oktatási törvény megvétózását kérik az ukrán elnöktől nemzetiségi parlamenti képviselők

– MTI, origo.hu, InfoRádió, M1 híradó

Beadványban kéri a héten elfogadott kisebbségellenes oktatási törvény megvétózását Petro Porosenko ukrán elnöktől a Legfelsőbb Tanács három nemzetiségi képviselője, köztük Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. Az MTI-hez szombaton eljuttatott képviselői beadványukban a honatyák arra kérik az államfőt, hogy vétózza meg az oktatási törvényt, mert durván sérti a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyek anyanyelvű oktatásra vonatkozó alkotmányos jogait és szabadságjogait. A Hrihorij Timis román és Anton Kissze bolgár nemzetiségű képviselő által is aláírt dokumentum szerint a Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény gyökeresen változtatja meg az oktatás folyamatát Ukrajnában, és alapjaiban módosítja a nyelvek használatát az oktatásban.

 

A kisebbségellenes oktatási törvény megvétózását kéri az ukrán elnöktől Kárpátalja kormányzója

– MTI, origo.hu, hirado.hu, karpatalja.ma

Arra kéri Petro Porosenko ukrán elnököt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, hogy ne írja alá a Legfelsőbb Tanács (parlament) által kedden elfogadott oktatási törvényt, mert az ellentmond a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénynek és azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyeket Ukrajna a szomszédos országokkal kötött. Az ukrajnai megye vezetője a Moskal.in.ua című hivatalos honlapján pénteken megjelent közleményében kiemelte: a Legfelsőbb Tanácsban (nem kis) szavazattöbbséggel elfogadott oktatási törvény nem felel meg az Ukrajna által 2003-ban ratifikált Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénynek és azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyeket Ukrajna a szomszédos országokkal kötött.

Kárpátalja

Bírálja Budapest Ukrajnával kapcsolatos álláspontját egy befolyásos kárpátaljai politikus

– MTI

Ukrajnával szemben elfogultnak és következetlennek tartja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát az ukrán parlamentben néhány napja elfogadott oktatási törvénnyel kapcsolatban Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, Kárpátalja egyik legbefolyásosabbnak tartott politikusa. Szijjártó Péter kijelentésére reagálva - amely szerint Ukrajna hátba szúrta Magyarországot oktatási törvényének módosításával - Viktor Baloga pénteken Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy Ukrajnával szemben elfogultnak és következetlennek tekinti a magyar külügyminiszter nyilatkozatát, mert a kárpátaljai magyarok képviselője (Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke) tagja az ukrán államfő pártja, a Petro Porosenko Blokk (BPP) parlamenti frakciójának.

 

Szakértői vélemény: Alapjogokat sért az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény

– MTI, Magyar Idők, hirek.sk

Az ukrán alkotmányban is garantált alapjogokat sért az az oktatási törvény, amelyet a héten fogadott el az ukrán parlament, és amely a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásában jelentős változtatásokat tartalmaz - nyilatkozta az MTI-nek pénteken Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A szakértő véleménye szerint az elfogadott törvény ellentétes az Ukrajna által aláírt nemzetközi szerződésekkel , a kétoldalú és többoldalú egyezményekkel egyaránt. "A jogszabály sérti továbbá az országban a több évtizede gyakorlatban lévő szokásjogot is, ami mindeddig biztosította a nemzetiségekhez tartozóknak a lehetőséget anyanyelvi oktatásban való részvételre - emelte ki.

 

A KMKSZ ISZ nyilatkozata az oktatási törvény módosításával kapcsolatban

– karpatalja.ma

A KMKSZ Ifjúsági Szervezete mély megdöbbenéssel fogadta az oktatási reform keretében elfogadott tervezetet, mely nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való oktatást. Minden embernek alapvető joga, hogy a saját anyanyelvén tanulhasson. Ukrajnában élő nemzeti kisebbség tagjaiként mégis azért kell harcolnunk, hogy alanyi emberi jogainkat gyakorolhassuk – emelik ki.

 

Őrvidék

Határon átnyúló zarándoklat

– volksgruppen.orf.at

Szeptember 9-én egy jótékonysági gyalogos zarándoklat keretében osztrák, magyar és felvidéki részvétellel Fertődről, Pomogyon keresztül egészen Boldogasszonyba zarándokoltak több mint ötvenen. A zarándokok a nap végén egy háromnyelvű szentmisén vettek részt a Boldogasszony/Frauenkirchen bazilikában. A zarándoklaton kilencen vettek részt Szenc település környékéről Felvidékről, és négyen Fertőrákosról.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog