erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 07. 10.

 Határok nélkül

2017. július 10. – Kossuth Rádió

 Milotán, a kis szatmári faluban neves szülöttére, Milotai Nyilas István püspökre emlékeztek

Milotán a kis szatmári faluban, neves szülöttére Milotai Nyilas István püspökre emlékeztek, aki Bethlen Gábor fejedelem egyik prédikátora volt, és kiváló munkát végzett a protestáns oktatásügy területén is. Az igehirdetés után kérte Tőkés László európai parlamenti képviselőt mikrofon elé Zsoldos Barnabás

 

 

A fiatalok politikai szerepvállalásáról beszélt Csepreghy Nándor Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi VIBE zenei fesztiválon, ifjúsági nyári egyetemet is szerveztek, Vibe- Koli néven. A rendezvény egyik meghívottja Csepreghy Nándor volt, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki részt vett a fiatalok politikai szerepvállalásáról szóló kerekasztal beszélgetésen. Őt kérdezte a Határok nélkül tudósíója.

A magyar nyelvű oktatás helyzete a Kárpát-medencében címmel tartottak fórumot a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen

A magyar nyelvű oktatás helyzete a Kárpát-medencében címmel tartottak fórumot a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen. Hatékony politikai, oktatási és kulturális intézményrendszerekre van szükség Kárpátalján, célunk az, hogy minél több gyermeket tudjunk megtartani a magyar identitásban, amihez magyar bölcsődékre, óvodákra és iskolákra van szükség - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A Határok nélkül riproterének összeállításában először őt halljuk, majd Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökét.

 

Régebben még járták a szórványvidéket a nagybecskereki és muzslyai kollégium tanárai, hogy népszerűsítsék a kollégiumi életet

Ma már erre nincs szükség, az intézmények jó híre messze eljutott, így a Bánsági részről - Székelykevétől, Törökbecséig - több településről érkeznek a fiúk/lányok, de manapság a Bácskából is jönnek, akik Nagybecskereken kívánják folytatni tanulmányaikat.

 

Ünnepi megnyitóját tartotta a 25. Bolyai Nyári Akadémia

Ma délelőtt ünnepi megnyitóját tartotta a 25. Bolyai Nyári Akadémia, az erdélyi magyar pedagógusok rangos továbbképzője.

Idén 25 éves a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Idén 25 éves a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A 108 tagot tömörítő ernyőszervezet szombaton Palicsfürdőn ünnepelte az évfordulót, ahol őrségváltás is történt a szervezet élén: Dudás Károlyt elnököt Sutus Áron váltotta a poszton. A Határok nélkül riportere elsőként a leköszönő, majd a megválasztott új elnököt kérdezi az elmúlt negyedszázadról, illetve a további tervekről.

Rendhagyó színfoltja volt az 5. Martosi Szabadegyetmnek a Harmónia életműdíjas Reiter István hegedűművész

Rendhagyó színfoltja volt az 5. Martosi Szabadegyetmnek a Harmónia életműdíjas Reiter István hegedűművész, aki pályájáról, múltról és jelenről osztotta meg a tapasztalatait a fiatalokkal és közben muzsikált is. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog